Slimmer met 1 minuut yoga per dag

  • Leestijd: 3 minuten
  • Femke Bloem

Van yoga word je ontspannen, maar word je er ook slimmer van?

Niemand gaat op zijn matje staan om er intelligenter van te worden. Bekend is dat de meeste yogavarianten de creativiteit stimuleren, stress verminderen, je bewuster maken en je intuïtie vergroten. Allemaal zaken die een grote invloed hebben op hoe het er in je hersenen aan toegaat.

In het dagelijks leven stimuleren we onze hersenen door cognitief bezig te zijn: we doen computerspelletjes en puzzels, we lezen boeken en kranten, we voeren intelligente gesprekken.

Het leuke van veel yogaoefeningen is echter het paradoxale ervan: om intelligenter te worden, moet je het nadenken juist even loslaten en met je lijf aan de slag gaan. Onze hersenen en het ruggenmerg vormen samen het centraal zenuwstelsel, dat ervoor zorgt dat informatie die via de zintuigen binnenkomt wordt verwerkt.

Oefening om slim te worden

Deze oefening komt uit de workshop Superbrain yoga van Master Choa Kok Sui. Deze inmiddels overleden Filippijnse schrijver en leraar is de grondlegger van Pranic Healing, een energetisch genezingssysteem dat met name in Amerika bekend is. Het boek Superbrain yoga vermeldt bijvoorbeeld dat scholieren na enkele weken trouw oefenen hogere cijfers haalden. Deze oefening lijkt eenvoudig, maar is een geavanceerde techniek om mentale prestaties te verbeteren en emoties te reguleren.

De superbrain-oefening brengt energie van de lager gelegen chakra’s omhoog naar de hersenen. (Doe deze oefening liever niet tijdens de menstruatie.)

  • Ga staan met je voeten op heupbreedte.
  • Pak met je linkerhand je rechteroorlel vast, met de duim aan de buitenkant.
  • Pak dan met je rechterduim, met de nagelkant naar buiten, je linkeroorlel vast.
  • Je rechterarm is de buitenste arm.
  • Op de volgende inademing zak je door je knieën en op de uitademing kom je weer omhoog. Doe dit zeven keer, op het ritme van je adem.
  • Laat je armen weer zakken en voel even na.

De oefeningen van Choa Kok Sui komen uit de Hatha yoga, waar de asana’s al eeuwenlang worden gebruikt om het brein te stimuleren. Hatha yogaoefeningen prikkelen het zenuwstelsel, zoals bijvoorbeeld de Neerwaartse Hond, of ze ontspannen het juist, zoals bij de Wisselende neusgat-ademhaling.

Omgekeerde houdingen en de volledige ademhaling stimuleren de bloedsomloop en zorgen daarmee voor meer zuurstof in je hersenen. Daarnaast werken de houdingen als de Dolfijn en de Hoofdstand allemaal in op het voorhoofd – of Ajna-chakra – wat resulteert in helderder waarnemen en een sneller begrip.

 

Delen via:
15 juni 2017 | Laatst gewijzigd op 12 september 2023

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief