Relax! Zo hou je alle ballen in de lucht

  • Leestijd: 3 minuten
  • Christel Jansen

Werkafspraken, sociale activiteiten, het huishouden: hoe hou je al die ballen in de lucht zonder overprikkeld te raken? Met deze relax tips voor je werk, privéleven én voeding hou je stress buiten de deur.

Werk

Niet doen:

Constant doorwerken. ’s Avonds nog je e-mail checken. Lunchen achter je computer.

Wel doen:

Maak thuis een aparte werkplek, zodat je het werk echt los kan laten als je klaar bent. Zet rustgevende muziek op of draag oordopjes met noise cancelling. Maak regelmatig een ommetje en ga vanaf een vast tijdstip in de avond offline.

Yogahoudingen die helpen:

Vooroverbuigingen zoals de Staande Tang (Uttanasana) kan je prima tussendoor doen. Hiermee stretch je de hamstrings en maak je ruimte in de ruggengraat. Je kalmeert er je zenuwstelsel mee: de houding biedt verlichting als je last hebt van stress, vermoeidheid of lichte hoofdpijn.

Privé

Niet doen

Je agenda helemaal volplannen en anderen altijd voor laten gaan.

Wel doen

Plan afspraken met jezelf. Maak selfcare tot wekelijkse prioriteit. Dat betekent dat jouw ‘avondje Yin yoga’ of ‘middagje uitwaaien’ minstens zo belangrijk zijn als die verjaardag waar je voor bent uitgenodigd.

Yogahoudingen die helpen

Met achteroverbuigingen zoals de Kameel (Ustrasana) en de Liggende Held (Supta Virasana) open je de voorkant van je lichaam. Zo kan spanning wegvloeien en geef je je hartgebied alle ruimte. Durf je te luisteren naar wat jíj nodig hebt?

Voeding

Wel doen

Zorg voor voeding, geen vulling. Eet producten die goede stoffen bevatten – leg de focus op veel groente en fruit.

Niet doen

Koffie en alcohol geven een kortstondige roes waarbij je je even wat fitter of juist wat meer ontspannen voelt. Ze verbloemen zo hoe je je écht voelt, waardoor je sneller over je grens gaat. Daarbij verhogen ze het cortisolgehalte en dat wil je juist niet.

Yogahoudingen die helpen

Door te mediteren neem je de tijd om te observeren en te ervaren hoe het echt met je gaat. Dat kan confronterend zijn, maar op de lange termijn heb je meer aan die kennis dan wanneer je vermoeidheid of spanning wegeet of -drinkt met koffie, alcohol, snacks of snoep.

Afvallen

Wel doen

Ontspan! Bij chronische stress geeft cortisol het signaal af aan de vetcellen om vet op te slaan en dit ook vast te houden. Dit vet wordt vaak opgeslagen rond de taille, mogelijk omdat het dan weer snel te gebruiken is in geval van gevaar.

Niet doen

Afvallen volgens een streng dieet, want dat levert behoorlijk wat stress op. Ook te lang of te vaak te sporten zorgt voor overbelasting van je lijf, met als gevolg een verhoogde productie van cortisol. Daarmee breek je spiermassa af en stimuleer je vetaanwas. Raadpleeg liever een coach of ayurvedisch arts om je eetpatroon te onderzoeken.

Yogahoudingen die helpen

Actieve yogavormen zoals Ashtanga of Vinyasa geven je een lekkere boost: want lichaamsbeweging stimuleert de productie van ‘gelukshormonen’ dopamine en serotonine. Sluit je les wel altijd af met Savasana zodat je ook aan ontspanning toekomt. Wissel actieve lessen af met herstellende Yoga Nidra en Restorative yoga.

Delen via:
30 maart 2022 | Laatst gewijzigd op 25 juli 2023

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief