Plantaardig eten ingewikkeld? Het maakt je juist creatief!

 • Leestijd: 6 minuten
 • Kyra de Vreeze

Veganistisch eten mag dan goed zijn voor lichaam en geest, het is wel een enorme beperking. Toch? Welnee! Health foodie Kyra de Vreeze kookt al jaren volledig plantaardig en ontdekte dat haar maaltijden daardoor juist met de dag creatiever werden.

plantaardig-eten-kyra

Drie jaar oud was ik, toen ik mijn moeder vertelde dat ik geen vlees meer wilde eten. Ik hield niet van de smaak en structuur en had toen al een licht idealistisch karakter. Mijn moeder hoorde me aan, maar bleef me trouw vlees voeren. Mijn familie is van Caribische afkomst en voor ons Antillianen is kip een groente. Het duurde daardoor even voordat ik mijn eigen weg kon volgen en omschakelde naar volledig vegetarisch eten. Een decennium lang at ik vegetarisch, totdat ik ontdekte dat ik zo goed als veganistisch at. Ik schrapte daarom ook de honing en het sporadische bakje kwark en ging voor 100 procent plantaardig. Het was geen strijd, geen lijden. Het voelde passend en natuurlijk. Een volgende stap, waarop ik me onbewust al tien jaar had voorbereid.

Plantaardig eten

In die tijd volgde ik een yogaopleiding en ik merkte dat het plantaardige eten mijn practice ten goede kwam. Ik voelde me energiek, helder en sterk. Ook werd ik enorm flexibel en de lenigheid in mijn lichaam had een positief effect op de flexibiliteit van mijn geest. Ik werd liever voor mezelf, kon beter omgaan met stress en wist angsten om te buigen naar vertrouwen.

Vier jaar lang at ik volledig veganistisch. Mijn koken werd met de dag creatiever. Zo gaat dat met beperkingen: als je niet alles kunt gebruiken, dan ga je datgene wat je wél kunt gebruiken veel speelser en innovatiever inzetten. Plantaardig koken leerde me denken vanuit oplossingen in plaats van tekortkomingen. Als je alleen met planten kookt, kom je erachter dat er duizenden soorten groenten zijn en dat je een groot deel daarvan nog nooit hebt gegeten! De beperking die plantaardig eten met zich mee leek te brengen, toonde me dus juist het tegenovergestelde: hoeveel er is én hoeveel er mogelijk is.

Geen hokjes

Veganistisch eten heeft me veel gebracht en toch heb ik mezelf nooit een veganist genoemd. Misschien omdat ik niet van hokjes hou. Niks is voor altijd en alles is constant aan verandering onderhevig. Ook mijn lichaam en behoeftes veranderen. Het is juist zo belangrijk dat ik daarmee in contact sta, zodat ik mezelf datgene kan geven wat ik op dat moment écht nodig heb. Dat is in mijn optiek de definitie van gezondheid: eerlijk naar jezelf leren luisteren en daar liefdevol op inspelen.

Zo hunkerde ik tijdens mijn eerste zwangerschap ineens enorm naar kwark en ei. Ik merkte het op, deed onderzoek, vond de beste rauwmelkse biologische zuivel die er was en at het. Ons lijf heeft geen waardeoordeel en is daarom zoveel wijzer dan ons koppie. Ons lichaam denkt niet in hokjes of regels; een grasgevoerd blij kippeneitje is niet minder dan een boerenkool smoothie of een quinoa salade. Zolang het pure, onbewerkte brandstof is, met veel ruimte voor planten, is ons lijf content. Zeker als je ook nog eens datgene eet waar je écht behoefte aan hebt.


Plantaardig eten met Kyra’s favorieten

Koffiesub-smoothie

‘Voordat ik moeder werd, begon ik de dag geregeld met een slowjuice, die ik dan weer verwerkte in een smoothie. Dat kostte veel tijd en gaf een hoop afwas! Nu spendeer ik die tijd liever aan andere dingen, maar dat betekent niet dat ik goed eten minder belangrijk ben gaan vinden. Mijn dochter Lou heeft altijd direct na het opstaan honger. Terwijl ik de pap laat garen, maak ik daarom eerst een snelle smoothie. Voor Lou laat ik de cayennepeper die deze smoothie bevat achterwege.’

2 porties, 2 minuten

plantaardig-eten-koffie-smoothie

Ingrediënten

 • 250 ml verse grapefruitsap
 • 50 ml citroensap
 • 2 kleine bananen
 • 12 blaadjes basilicum
 • 4 mespuntjes cayennepeper

Bereidingswijze

Mix alle ingrediënten met behulp van een blender en serveer.

Tip: Deze smoothie is een perfecte vervanger voor een kopje koffie. Hij geeft je net als koffie een boost, en heeft tegelijkertijd voedingswaarde.

Midden-Oosterse hutspot

‘Ik krijg veel kookinspiratie door andere culturen. Zo toverde ik op een dag de oer-Hollandse hutspot om tot een Midden-Oosters sprookje. Er ontstond een spannend nieuw gerecht met een bekend tintje. Thuis gebruiken we dit gerecht vaak als plantaardige basis. Mijn man en ons dochtertje Lou eten een paar keer per week vlees en bij dit gerecht vinden zij lamsgehaktballetjes of een worstje heerlijk. Door deze manier van koken, met planten als basis en een aanvulling voor wie daar behoefte aan heeft, komt iedereen in ons gezin aan zijn trekken.’

2 porties, 50 minuten

plantaardig-eten-oosterse-hutspot

Ingrediënten

 • 250 gram bospeen
 • 2 tenen knoflook, in de schil
 • 1 theelepel ras el hanout
 • 350 gram truffelaardappelen*, geschild en gehalveerd
 • 1 rode ui, gesnipperd
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 6 takjes verse tijm, zonder stelen
 • 75 ml sinaasappelsap
 • 1 hand pistachenootjes, zonder dop
 • 1 laurierblad
 • 5 zwarte peperkorrels
 • geraspte schil van 1 onbespoten citroen
 • zeezout
 • zwarte peper

Bereidingswijze

 1. Boen de bospenen schoon en doe ze in een ovenschaal. Voeg wat kokosolie en de twee tenen knoflook toe. Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de wortelen in 50 minuten gaar.
 2. Bestrooi de wortelen, nadat ze 40 minuten in de oven hebben gestaan, met ras el hanout.
 3. Terwijl de wortelen garen, kun je de aardappelen met het laurierblad en de peperkorrels koken en de ui fruiten.
 4. Zorg dat de aardappelen volledig in heet water zijn ondergedompeld. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar op laag vuur. Draai dan het vuur uit en laat de aardappelen nog even in het water nagaren.
 5. Fruit ondertussen de rode ui in wat kokosolie en voeg op het laatst wat vers tijmblad toe. Draai het vuur uit.
 6. Haal de wortelen uit de oven en snijd ze in stukjes van een halve centimeter.
 7. Schil de knoflooktenen en gebruik 1 teen, 3 takjes tijm en het sinaasappelsap om een marinade te maken. Sprenkel dit over de stukjes wortel en breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Laat de wortels marineren terwijl je de puree maakt.
 8. Pureer de aardappelen en breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Schep de puree op de borden met daarop de gemarineerde wortel en besprenkel de schotel met pistachenoten, tijm en citroenrasp.

* Zijn er geen truffelaardappelen verkrijgbaar? Kies dan voor pastinaak of knolselderij.

Wil jij ook creatief worden met plantaardig eten? Op ons blog vind je nog meer plantaardige recepten.

Tekst, Receptuur en Fotografie: Kyra de Vreeze

Delen via:
6 oktober 2020

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief