Kinderyoga: miniserie voor meer rust

  • Leestijd: 3 minuten
  • Doortje van der Molen

Steeds meer basisscholen geven yogales omdat sommige kinderen angstig of onrustig zijn door corona. Kinderen die stress hebben, knappen op van yoga. Door yoga-oefeningen kunnen ze even hun hoofd leeg maken en worden ze rustiger in de klas, slapen ze beter en hebben ze minder piekergedachtes. Docent kinderyoga Doortje van der Molen weet er alles van en geeft drie oefeningen voor meer rust. En dat is ook lekker voor jezelf!

Kinderyoga

  • Tot en met zes jaar: Hart-adem

Ga lekker op je billen zitten. Leg je handen op je hart – op de plek waar jij je hart voelt kloppen. Doe je ogen dicht. En stel je voor dat jouw hart kan ademhalen! Denk dat je inademt via je hart en weer uitademt via je hart. Doe dit drie keer achter elkaar.

Tips:
– Laat een peuter of kleuter vrij in het meedoen.
– Oudere kinderen kunnen vijf tellen inademen en vijf tellen uitademen.

  • Zes tot en met negen jaar: Aardingsoefening

Voelt je kind zich onrustig, dan kun je deze aardingsoefening doen. Stamp acht keer met je eerste been bewust op de grond. Stamp alles in de grond wat je niet meer nodig hebt! Doe je ogen dicht. Voel je verschil in je benen? Stamp dan acht keer met je tweede been op de grond. Wees nieuwsgierig: voelen je benen nu hetzelfde of anders? Alles is goed. Stamp dan met je eerste been vier keer, en met je tweede been ook. Vervolgens met je eerste been twee keer, en met je tweede been ook. Dan beide benen totaal acht keer om de beurt. Hoe voel je je nu?

  • Tien jaar en ouder: Roeiboot

Vindt je (pre)puber yoga “zweverig”? Dan helpt deze slow motion-oefening. Ga tegenover elkaar op de grond zitten met de benen recht over elkaar. Kies wie de benen boven legt en wie onder. Pak elkaars handen vast en beweeg dan heel langzaam samen één kant op. De een raakt met de rug de grond, de ander buigt naar voren. En zo wissel je steeds af. Hou dit drie tot vijf minuten vol. Deze oefening helpt om je brein tot rust te brengen. En het is ook goed voor je buikspieren!

Als je deze oefeningen combineert, heb je een mini-yogaserie!

Kinderyoga voor rust op Yoga by Happinez

Wil je samen met je kind ook eens een online yogales volgen? Kies dan bijvoorbeeld voor de les Tieneryoga voor ontspanning of Kinderyoga voor zelfvertrouwen van Paulette Melis.

Over Doortje

Journalist en kindermeditatie- en kinderyogadocent Doortje van der Molen heeft onder andere de Amerikaanse Radiant Child Yoga-opleiding gedaan, als één van de twee enige docenten in Nederland. Ook is ze gespecialiseerd in hoogbegaafde kinderen.

Fotografie Tineke Talsma-van Wieren

Delen via:
19 februari 2021

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief