Kies je goeroe (of kiest de goeroe jou?)

  • Leestijd: 9 minuten
  • Marianne ter Mors

Een goeroe is een spirituele leraar die leerlingen ondersteunt bij hun spirituele proces. Maar een sadguru bezit daarnaast nog bovenzintuiglijke vermogens: hij of zij is helderziend en kan je op afstand begeleiden. Hoe vind je zo’n bijzondere goeroe? Ze zijn dun gezaaid. Maar als je je openstelt en als jouw spirituele groei erom vraagt, zul je een leraar treffen.

Een goeroe kiezen (of kiest de goeroe jou?)

goeroe

Hij is helderziend, kan zich op energetisch niveau met zijn leerlingen verbinden en is vrij van angsten en verlangens. Bovendien kan hij zijn leerlingen op afstand begeleiden en heeft hij het vermogen om een leerling een verlichtingservaring en Kundalini-ervaringen te geven. Maar daar houdt het niet op. Een sadguru – een ware leraar – kan bij zijn leerlingen ook verkeerde inzichten laten verdwijnen, zodat deze op de juiste manier hun spirituele pad gaan bewandelen.

Wat is een sadguru?

Een sadguru, of in het Sanskriet सत्गुर, is een zelfgerealiseerde leraar bij wie Māyā, de illusie, volledig is opgelost. Een ‘normaal’ mens identificeert zich met de rollen die hij in het dagelijks leven heeft: hij heeft een baan, is ouder en eigenaar van een huis. Hij of zij ervaart zichzelf als geheel, als mens – en daar is niets mis mee. Een sadguru daarentegen, ziet zichzelf niet als mens, maar als het tijdloze goddelijke bewustzijn achter de mens. Zo’n goeroe is vrij van angsten en verlangens en heeft vermogens die voor de gewone mens niet of nauwelijks te bevatten zijn.

Een aantal bekende voorbeelden van sadguru’s zijn Sri Sri Ravi Shankhar, Ramana Maharshi, Rama Krishna en Jaggi Vasudev, maar ook Jezus en Boeddha zijn sadguru’s. Uit dit rijtje leven momenteel alleen Sri Sri Ravi Shankar en Jaggi Vasudev nog. Mensen beschrijven bijzondere ervaringen als ze in dezelfde ruimte als een sadguru zijn. De energie om je heen is vervuld van lichtheid, inspiratie en liefde. Het kan zelfs voelen alsof je een moment buiten jezelf treedt. Toch hoeft een sadguru niet per se nog te leven om je te kunnen inspireren. Het gedachtegoed van een sadguru is namelijk zo krachtig, dat ook geschriften of boeken je kunnen helpen om je nog dieper te verbinden met je eigen spirituele pad.

Lees ook: Hoe bewaak je de dunne grens tussen inspiratie en adoratie van een goeroe?

Contact maken met je goeroe

Niet alle sadguru’s hebben internationale bekendheid. Een mooi voorbeeld van een relatief onbekende sadguru is het verhaal over Jean Klein, opgeschreven door Koos Zondervan in zijn boek: Jean Klein, sadguru. Kashmiryoga als spirituele weg. In het boek vertelt Koos over een aantal bijzondere ervaringen met sadguru Jean Klein toen hij nog leefde.

Zo is Koos net bij een retraite met hem in Frankrijk aangekomen en moet hij wennen aan de overgang naar de Franse warmte: ‘Omdat ik net vanuit koel Hollands weer in warm Mediterraan weer was aangekomen, begon ik tijdens de eerste gespreksbijeenkomst een beetje te suffen. Plotseling kreeg ik een ervaring alsof ik in contact kwam met schrikdraad. Natuurlijk was ik meteen klaarwakker.

Ik hoorde dat Jean Klein bezig was uit te leggen wat de zithouding Siddhâsana spiritueel gezien voor je kan betekenen. Hij vertelde dat deze houding de sterkst reinigende houding is in de yogatraditie. En kennelijk had hij gezien dat ik zat te slapen. Als sadguru had hij het vermogen om mij op afstand wakker te maken op een manier die onzichtbaar was voor de mensen om me heen. Ik ben er zeker van dat hij dat heeft gedaan, omdat deze informatie voor mij heel belangrijk was. Voor mij was dit een indicatie dat Jean Klein mij energetisch op afstand kon helpen.’

Als sadguru had hij het vermogen om mij op afstand wakker te maken. Onzichtbaar voor de mensen om me heen

Energetisch begeleiden

Op een later moment wordt Koos’ vermoeden dat Jean Klein hem energetisch op afstand kan begeleiden bevestigd. Na afloop van een seminar schudden Jean Klein en Koos elkaar de hand. Koos voelt direct een krachtige energie zijn lichaam binnenstromen. Op dat moment begrijpt hij niet goed wat er gebeurt, maar de jaren erna ervaart hij steeds weer dat Jean Klein hem op afstand ondersteunt.

‘Op een nacht werd ik wakker en voelde dat mijn hele lichaam gespannen was. Al mijn spieren spanden zich aan en mijn hart roffelde in mijn borstkas. Ik had geen idee wat er aan de hand was, want zoiets was me nog nooit eerder overkomen! Om mijn lichaam te helpen weer tot rust te komen, gleed ik voorzichtig uit bed om vervolgens op de grond in Siddhâsana te gaan zitten. Een paar minuten later merkte ik dat de fysieke wereld om me heen volledig verdwenen was. Ik kon nog wel allerlei energieën waarnemen, iets wat volkomen nieuw voor me was. Toen veranderde de situatie weer.

Nu werd mijn geest ineens zo helder, zo helder was ik nog nooit geweest. Ik bevond me buiten tijd en ruimte, ik kon zien waar de mensheid vandaan kwam en ook waar we naartoe gaan. Ook zag ik hoe yogabeoefening de spirituele ontwikkeling van mensen kan helpen en versnellen. Ineens was ‘De Zee van Kennis’, zoals ik dat noem, verbroken en zat ik weer gewoon naast mijn bed in Siddhâsana.

Realisatie

En ondanks dat mijn geheugen niet in staat was de kennis van deze spirituele ervaring vast te leggen en gedetailleerd te beschrijven, heeft dit een enorme impact op me gehad. Ik realiseerde me dat ik me de rest van mijn leven met yoga bezig wilde houden. Dat deed ik natuurlijk al geruime tijd, maar door deze ervaring voelde ik dat ik mijn baan als hydroloog wilde opzeggen om ook beroepsmatig bezig te zijn met yoga. Een paar weken later ontmoette ik opnieuw Jean Klein. Toen ik hem wilde inlichten over mijn bijzondere ervaring, bleek hij het al te weten.’

Ook vertelt Koos over een andere ervaring met Jean Klein waarbij hij een visioen krijgt. Dit bestempelt hij later als bhâvana: een visioen van een van de spirituele niveaus die je in Kashmir yoga kunt bereiken.

Visioen

‘Nog voordat Jean Klein begon te spreken, verdween voor mij opeens de wereld. Ik kreeg een visioen waarin ik midden in bergen voor een afgrond stond. Aan de overkant van de afgrond verscheen een stralend licht. Door de ervaring van dit licht werd ik overspoeld door een ongekend enthousiasme. Het licht oefende zo’n sterke aantrekkingskracht op mij uit, dat alle aardse verlangens als het ware oplosten in een onbeschrijfelijk oerverlangen om me te mogen vereenzelvigen met dit licht. De intensiteit van dit verlangen was een miljoen keer krachtiger dan onze gebruikelijke verlangens.

Via mijn visioen kreeg ik een voorproefje van onze uiteindelijke bestemming: zelfrealisatie. Door deze ervaring heb ik diep mogen voelen dat onze eindbestemming oneindig aantrekkelijker is dan onze aardse genoegens.’

Omdat een sadguru over goddelijke kennis beschikt, kan hij voor elk van zijn leerlingen zien wat zij moeten doen om zelfrealisatie te bereiken. Jean Klein liet aan Koos door middel van de twee visioenen zien dat het traditionele yogapad zijn weg naar zelfrealisatie was.

goeroe

Op één hand te tellen

Sadguru’s zijn zeldzaam. Toen Jean Klein nog leefde, schatte hij dat het aantal zelfgerealiseerde leraren op één hand te tellen was. Hoeveel sadguru’s er op dit moment zijn, is onbekend. Zomaar jouw sadguru vinden, doe je dus niet. Wij mensen kunnen van de buitenkant ook niet zien of iemand een sadguru is. En zelfs al heb je een sadguru gevonden, wil dit niet direct zeggen dat hij in jouw leven als zodanig zal functioneren. Een ontmoeting kan op zo’n moment heel goed en voedend zijn voor je spirituele ontwikkeling. Maar als je er nog niet klaar voor bent, zal hij of zij niet functioneren als jouw zelfgerealiseerde leraar.

Stoppen met zoeken dan maar? Gedesillusioneerd terug naar je yogamat? Dat hoeft ook weer niet. Het leven zit namelijk zo in elkaar dat wanneer het goed is voor jouw spirituele groei om een leraar, een upaguru te treffen, dit zal gebeuren. In jouw eigen tempo. Een upaguru is een ander woord voor goeroe.

Upaguru en sadguru: het verschil

Maar wat is nu het verschil tussen een upaguru en een sadguru? Een upaguru is in deze context een ‘gewone’ goeroe. Een spirituele leraar die het vermogen heeft om leerlingen te ondersteunen en te begeleiden bij hun spirituele proces. Alleen bezitten ze verder geen bovenzintuiglijke vermogens. Vaak is het zo dat je voordat je in contact komt met een sadguru, je eerst jouw upaguru tegenkomt. Je upaguru bereidt je spiritueel voor op de volgende stap. De stap die je gaat zetten met je sadguru. In het geval van Koos Zondervan was dit zijn yogalerares Jeanne Bakker.

Inspiratie en leiding zal altijd naar je toekomen wanneer je je daarvoor openstelt

Als van bovenaf is vastgesteld dat iemand zal gaan functioneren als jouw sadguru, dan zal deze zich in de loop van je leven aan je openbaren. Of zoals Sri Ramakrishna verwoordt in een van zijn teachings: ‘If you are in right earnest to learn the mysteries of God, He will send you the Sadguru, the right teacher. You need not trouble yourself about finding out a Guru.’

Inspiratie van goeroes

Inspiratie en leiding zal dus altijd naar je toekomen wanneer je je daarvoor openstelt. En in deze tijd van internet en YouTube, wordt het ons een stuk makkelijker gemaakt om inspiratie op te zoeken. Bekende, grote leermeesters zijn makkelijk te vinden en te volgen. Met een paar clicks op YouTube kun je mooie filmpjes bekijken. Of je kunt een ashram bezoeken en een programma bij zo iemand volgen. Knuffelgoeroe Amma heeft een prachtige ashram die je kunt bezoeken. Ook kun je een aantal dagen verblijven bij goeroe Mooji in Portugal of een inspirerend programma bij Art of Living volgen.

Blijf dus je wens om werkelijk van binnenuit verder te groeien voeden. Als vanzelf zullen er mensen op je pad komen om je te ondersteunen. Dat kan een nieuwe docente zijn bij jou op de yogaschool, maar je kunt ook zomaar gegrepen worden door een bijzonder filmpje op YouTube. Alhoewel ‘zomaar’ niet bestaat. Denk je: normaal kijk ik nooit op YouTube en nét deze ene keer zie ik dit voorbijkomendan weet je: deze is speciaal voor jou!

Illustraties: Dilara Noerlandi 

Delen via:
17 februari 2018 | Laatst gewijzigd op 9 april 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

3 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief