Jeanet Siddhi Heilbron over Mataji: ‘Een moeder voor duizenden’

  • Leestijd: 4 minuten
  • Suzanne Geurts

Wie zijn de grote inspirators in de yoga? Deze keer vertelt yogadocente Jeanet Siddhi Heilbron over Mataji. ‘Toen ik haar voor het eerst zag, stortte ik spontaan op mijn knieën.’

jeanet over haar goeroe mataji

Beschrijf je eerste ontmoeting met Mataji eens.

‘Ik had altijd een vrij nuchtere kijk op goeroes. Mede door de verhalen over machtsmisbruik. Dat ze zo bejubeld werden, begreep ik niet. In 2013 was Mataji uitgenodigd bij de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte, waar ik sinds 2010 docent ben. Ik deed de deur van de zaal open en daar zat ze, in een saffraankleurige tuniek. Ze wenkte me. Ik liep naar haar toe en toen ik voor haar stond, stortte ik spontaan op mijn knieën. Meteen gaf ze me een knuffel. Die dag schreef ik in mijn dagboek: “Ik voelde me net een chocolaatje. Warm en smeuïg vanbinnen, krachtig en sterk vanbuiten.” En dat krachtige is precies wat ze je leert.’

Hoe ervaar jij die kracht?

‘Dat je vol in het leven durft te staan. Dit doe je door je dharma, je levensdoel, te volgen. In mijn geval: dienstbaar zijn aan anderen. Daarom werkte ik ook vanaf mijn vijftiende in de zorg, totdat ik yogadocent werd. Toen ik door corona met de lessen moest stoppen, had ik te veel tijd over. Ik voelde dat ik moest helpen, terug naar de zorg. Ik mailde Mataji, of ik haar zegen kon ontvangen. Niet als goedkeuring, maar als bevestiging van mijn keuze. “Maar dat is fantastisch!” reageerde ze. Mede dankzij haar volg ik mijn dharma en werk ik met mensen met dementie en Alzheimer.’

Wat voor vrouw is Mataji?

‘Als een moeder, voor duizenden mensen wereldwijd. In India kussen ze zelfs haar voeten. Toen ik vroeg of ik dat ook moest doen, begon ze te lachen. “Welnee, doe gewoon!” Dat nuchtere typeert haar. Net als haar gevoel voor humor. Elk jaar komt ze naar Nederland en dan verblijft ze enkele dagen bij mij. Dan hebben we zo veel lol, gewoon om kleine, alledaagse dingen. Ze kan trouwens ook voortreffelijk koken. Zodra ze bij mij binnenstapt, loopt ze naar de keuken, pakt een mes en begint te snijden.’

Ik begrijp dat ze ook prachtige mantra’s zingt.

‘Nou en of. Toen ik haar voor het eerst hoorde zingen, biggelden de tranen over mijn wangen van gelukzaligheid. Ik zing ook elke dag mantra’s, waarbij de Gayatri een bijzondere plek inneemt. Een mantra die zij schitterend omschrijft als “the devine guidance on the path of yoga”. Een lichtje dat een paar stappen voor je uit schijnt. Deze mantra helpt mij met vertrouwen in het leven te staan.’

Je hebt zelf een yoganaam, Siddhi. Hoe heb je die gekregen?

‘Na onze eerste kennismakingsweek gaf ze me een mauli, een armbandje ter bescherming. Terwijl ze die omdeed, fluisterde ze: “Ik zie je snel.” Hoezo, dacht ik verbaasd. Niet veel later bleken mijn leerlingen geld ingezameld te hebben zodat ik naar haar ashram in India kon afreizen. Zó lief. Daar kreeg ik deze naam, tijdens een ceremonie. Siddhi is een van de vrouwen van de god Ganesh en betekent spiritueel succes. Grappig genoeg was ik als kind al geïntrigeerd door Ganesh, een mens met een olifantenkop. Met deze naam is de cirkel rond.’

Jeanet reist elk jaar naar India om Mataji te bezoeken. Op haar YouTube-kanaal ‘Yoga met Jeanet Siddhi’ vind je filmpjes van haar reizen.

‘Yoga is leven, de kunst om te leven’

Over Mataji

mataji - goeroe van jeanet

Wie

Sadhvi Abha Saraswati, maar ze staat bekend als Mataji. ‘Mata’ betekent moeder, ‘ji’ duidt respect aan.
Wanneer

Geboren op 21 september 1949, in Chiplun (India).
Weetjes

  • Ze woont in de Parmarth Niketan Ashram in Rishikesh (India).
  • Daarvoor was ze getrouwd, uit dit huwelijk heeft ze vijf kinderen. Binnen de ashram adopteerde ze twee meisjes.
  • Ze geeft teacher trainingen tot yogadocent, maar ook opleidingen over de Bhagavad Gita, soetra’s en Kriya yoga.

Tekst: Suzanne Geurts Illustratie: Tallulah Fontaine


Zin om je matje uit te rollen? We hebben diverse inspirerende lessen op Yoga by Happinez.

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

 

Delen via:
10 maart 2022

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief