Evy Gruyaert: ‘Yoga helpt me om gas terug te nemen’

  • Leestijd: 4 minuten
  • Heleen Peverelli

In Nederland kennen we haar vooral van de app Hardlopen met Evy, en inmiddels is er ook de app Yoga met Evy. Evy Gruyaert (37) is een Vlaamse tv-presentatrice en oprichtster van Hardlopen met Evy en Yoga met Evy. Zij schreef meerdere boeken, waaronder Start to veggie, Start to swim, Fit en gezond en Yoga met Evy.

Veel mensen kennen je van de hardloop-app, waarin je bemoedigende dingen zegt als: ‘Ik ben fier op u.’

‘Ja, ik ben de stem in de oortjes. In België was het een afgeleide van mijn tv-werk, in Nederland zijn mensen vaak verbaasd als ik hardloopworkshops geef: “Hé, besta jij echt?” Jawel, er hangt een lijf aan, zeker en vast.’

Volgens mij heb jij een druk leven.

‘Ja, het zijn drukke tijden. Ik doe nu meerdere tv-programma’s, we hebben nieuwe workshops voor Start to Run, we hebben de app Yoga met Evy, en met een vriendin ben ik een webshop gestart met mooie Marokkaanse spullen.’ Lachend: ‘Ik dacht: wat zou ik nog kunnen doen tussen 3 en 4 uur ’s nachts?’

En nog moeder ook.

‘Ha ha, ja, een kleine voetnoot. Ik heb een jongen van vijfenhalf en een meisje van bijna twee. Ze zijn heel zoet.’

Dus jij kunt wel yoga gebruiken?

‘Ja, ik ben van binnen een beetje een stresskonijn, ook al lijkt dat niet zo. Ik ben een enthousiast persoon en heb veel energie. Het is in mijn hoofd altijd sturm und drang. Maar van kinds af aan heb ik wel veel last van migraine. Mijn hoofd voelt dan als een vuurbal. Yoga helpt me gas terug te nemen, niet over mijn grenzen te gaan. Voordien was ik me nauwelijks bewust dat ik grenzen had!’

Hoe ben je van het hardlopen tot de yoga gekomen?

‘Tien jaar geleden maakte ik op de parking van de VRT een verkeerde beweging en raakte mijn knie uit de kom. Mijn boven- en onderbeen zaten niet meer aan elkaar. Ik moest geopereerd worden en kon niet meer stappen. Ik was altijd zo gewend te sporten; als je dat niet meer kunt, heeft dat effect op hoe je je voelt. Ik werd een beetje neerslachtig. Een vriendin nam me mee naar hangmatyoga, dat kon ik nog net. Ik was meteen verkocht, ik vond het zo plezant.’

En toen ben je meteen maar yogajuf geworden.

‘Ik wilde meer over yoga weten. Kundalini, Ashtanga, Yin, ik heb het allemaal geprobeerd. Een teachertraining Vinyasa gedaan. Maar ik was nog niet voldaan, ik wilde het bij echte Indiërs doen. Het liefst in India, maar ik kan niet tegen mijn kindjes zeggen: “Mama gaat efkes een maandje naar India.” Toen heb ik hier in België een geweldige opleiding gevonden bij een familie van Indiërs. Yogalife. Zij zijn ermee opgegroeid, ze ademen yoga.’

‘Yoga heeft me geholpen niet meer te vechten met mezelf, en mezelf niet te vergelijken met anderen’

Wat brengt het jou?

‘Als je veel op tv komt, wordt alles wat je zegt uitvergroot en onder de loep genomen. Voor jezelf moet je een manier vinden om niet altijd gefocust te zijn op signalen buiten jezelf. Ik vang best wel veel op. Ik wil niet per se zeggen dat ik hoogsensitief ben… Awel, dat is toch wel zo, denk ik. Yoga biedt een tegenwicht tegen die extern georiënteerde wereld.

En ik stond altijd nogal competitief in het leven. Vooral in competitie met mezelf. Yoga heeft me geholpen niet meer te vechten met mezelf, en mezelf niet te vergelijken met anderen.’

Hoe kom je aan die vechtersmentaliteit?

‘Dat is opvoeding. Mijn ouders hadden de beste intenties, maar de opvoeding was gericht op: zorg dat de mensen tevreden zijn over je. Dat is de West-Vlaamse mentaliteit.’

Met de site Yoga met Evy kun je thuis lessen volgen. Hoe kwam je daarop?

‘Vroeger kon ik makkelijk naar de yogastudio in het centrum van Gent. Maar toen werd ik zwanger, en nog een keer. Met twee kleine kinderen en een man met een drukke job, is yoga moeilijk in te plannen. Ik zocht naar online lessen in het Vlaams, en dat was er nog niet. We zijn nu drie jaar bezig.’

Is je migraine nu over?

‘Het is minder, maar nog niet over. Yoga is geweldig, maar het is geen mirakelmiddel hè.’

Beeld: Iris Planting

 

Delen via:
9 juni 2018 | Laatst gewijzigd op 26 februari 2019

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief