Jochem Myjer: ‘Ik kan lijkbleek op de mat stappen en er met kleur vanaf komen’

  • Leestijd: 4 minuten
  • Natasja Bijl

In zijn nieuwste theatershow speelt Jochem Myjer een ervaren zenmeester. Maar ook in zijn echte leven spelen yoga en meditatie een belangrijke rol. ‘Ik heb gemerkt dat yoga goed is voor het herstellend vermogen van mijn lichaam.’

Jochem Myjer

Jochem Myjer (40) is komiek, musicus, imitator, presentator en kinderboekenschrijver. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Leiden. In zijn vrije tijd trekt hij zich graag terug op zijn favoriete Waddeneiland Texel. Vanwege zijn gezondheid kan Jochem slechts twee à drie keer per week optreden, maar als hij op het toneel staat, dan staat hij aan. Met als resultaat: een wervelende show en uitverkochte zalen. Tijdens zijn nieuwste theatershow Adem in, Adem uit kruipt hij in de rol van een ervaren zenmeester, en neemt het publiek mee in een kalmerende meditatie. Althans dat beweert hij.

Waarom Adem in, Adem uit?

‘Tijdens mijn theatershow speel ik puur in op de hype rondom yoga en meditatie. Er zit verder geen boodschap achter. Zelf doe ik al anderhalf jaar intensief aan yoga. Het maakt onderdeel uit van mijn ochtendritueel, dat bestaat uit een glas warm water met citroensap, een rondje sauna en yogaoefeningen. Ik heb ooit lessen gevolgd, maar op dit moment doe ik het alleen. Zelfs zonder YouTube-filmpje. Maar wel met Gregoriaanse muziek! Daar zit een fijne cadans in. Als ik, zoals nu, een paar dagen een voorstelling speel, ligt er een matje in de kleedkamer voor de warming-up, en eentje in het hotel voor als ik uit mijn bed stap.’

Iedere morgen! Waar haal je die discipline vandaan?

‘In 2011 is er een goedaardige tumor uit mijn ruggenmerg verwijderd. Die operatie heeft ervoor gezorgd dat ik fysiek nog altijd een wrak ben. Ik ben ontzettend snel door mijn energie heen en doe gedurende de dag wel drie slaapjes, anders hou ik het niet vol. Ik heb gemerkt dat yoga goed is voor het herstellend vermogen van mijn lichaam. Ik kan lijkbleek op de mat stappen en er met kleur op mijn wangen vanaf komen, dat is ongelooflijk. Juist omdat ik zo weinig energie heb, moet ik goed naar mijn lichaam luisteren. Temeer omdat ik veel wil. Een theatershow is echt topsport. Ik doe alles om me wat fitter te voelen of met een dutje minder af te kunnen. Al gaat het maar om een paar procent extra energie. Daar komt die ijzeren discipline vandaan.’

Doe je verder veel voor je gezondheid?

‘Ik leef en eet zo gezond mogelijk. Ik gebruik geen suiker, drink groene smoothies en heb sinds kort een eigen kok die op locatie voor me kookt. Uit eten voor iedere show was gewoon te vaak en te vet. Nog een reden waarom ik zo gedisciplineerd ben, is dat ik niet ziek wil worden. Ik kan een show onmogelijk afblazen.’

Is vissen ook een vorm van yoga voor je?

‘Haha. Ja, dat klopt. Vissen is namelijk heel mindful. Op het moment dat ik mijn hengel uitwerp, ben ik met niks anders bezig dan met de temperatuur van het water, het aas, de stroming en de vissen natuurlijk. Het is zelfs zo dat als ik vis, ik minder slaap nodig heb. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, in een prikkelarme omgeving. Mijn theatervoorstellingen en boeken schrijf ik ook graag buiten. Soms doe ik eerst heel lang niets. Op het moment dat het leeg wordt in je hoofd, ontstaat er pas ruimte voor creativiteit.’

Werkt mediteren ook voordat je het podium op moet?

‘Ik heb een speciale meditatie-app. Die gebruik ik voor het slapengaan of als ik vlak voor een première op ben van de zenuwen en de adrenaline door mijn lijf giert. Dan probeer ik mijn adem bewust laag te houden. Dat wil niet altijd lukken. Als ik in Carré sta en er die dag televisieopnames gemaakt worden, moeten bepaalde scènes gewoon goed gaan en ben ik extra nerveus. Wat ik dan doe, is me spiegelen aan iemand die ik zeer bewonder: Toon Hermans. Ik stel me op dat moment voor dat ik hem ben en denk: Toon liep ook niet met een torenhoge hartslag door de kleedkamer. Het klinkt misschien raar, maar het werkt! Ik voel me serieus kalmer tijdens de show en na afloop heb ik een gezonde hartslag.’

Beeld: Iris Planting

Delen via:
2 maart 2018 | Laatst gewijzigd op 27 december 2019

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief