Yogi’s, tijd voor een nieuwe kijk op seks

  • Leestijd: 2 minuten
  • Iris Overgaauw

Yoga leert je grenzen te stellen en naar je eigen lichaam te luisteren. Volgens onderzoek van Psychologie Magazine kunnen vrouwen dit nog oefenen.

Torenhoge verwachtingen

Vrijen terwijl je geen zin hebt, over je grenzen gaan, je schuldig voelen als je ‘nee’ zegt: tussen de lakens is de Nederlandse vrouw heel wat minder assertief dan je misschien zou verwachten. Dat blijkt uit een onderzoek van Psychologie Magazine. Maar liefst 40 procent sekst weleens puur om de ander niet teleur te stellen en 38 procent heeft het gevoel dat ze op seksgebied aan bepaalde verwachtingen moet voldoen.

Precies daar zit het probleem, zeggen zowel filosoof Ype de Boer als hoogleraar seksuologie Ellen Laan in de nieuwe editie van Psychologie Magazine: we leggen elkaar te veel op en dat staat echte seksuele vrijheid in de weg. Want hoezo is je seks ‘stuk’ als je niet minimaal twee keer per week zin hebt?

Tijd voor een nieuwe kijk op seks

Misschien moeten we deze quarantaineperiode gebruiken om ons erotisch perspectief te verbreden en te onderzoeken wat bijvoorbeeld kamasutra, tantra of een website als OMGyes te bieden heeft. Of begin simpelweg met elkaar in de ogen te kijken en te voelen wat je voelt.

De yogamat is bij uitstek de plek om verbinding te maken met je lichaam en je grenzen te voelen. Deze yoga-oefeningen, die je samen met je partner – of vriend, kind, broer, zus – kunt doen, helpen je daarbij.

Meer weten?

Lees de zes openhartige portretten van gewone mensen die vertellen hoe het er bij hen aan toegaat in bed.

Beeld: Carmen Garcia Gordillo

Delen via:
25 april 2020

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief