Dipika: zes verdiepende vragen aan Nanda van Praag

  • Leestijd: 6 minuten
  • Yoga Magazine

In elke editie zetten we een van de vaste docenten van Yoga by Happinez in de spotlights. Deze keer is dat Nanda van Praag. Ze is coach, integratief counselor, yoga- en lichaamsgericht therapeut en yogadocent. In haar lessen vindt ze het belangrijk dat je de mooie hulpbron die yoga biedt persoonlijk maakt, op je eigen manier leert beoefenen en in je leven verweeft.

Hoe kwam yoga in je leven?

“Dat gebeurde heel geleidelijk. Ik groeide op in een gezin dat met spiritualiteit bezig was. We mediteerden af en toe thuis en mijn ouders waren bezig met bio-energetica, de voorloper van stress-release oefeningen. Voor mij was dit ‘lichaamswerk’ allemaal heel vertrouwd. Ik moet ergens begin twintig zijn geweest toen ik met mijn broer meeging naar mijn eerste yogales. Gaandeweg breidde yoga zich in m’n leven uit. In het begin deed ik vooral yogalessen mee van dvd’s, tot ik een keer een les volgde bij een yogaschool. Die groepsenergie vond ik zo gaaf! Er volgden vele Ashtanga, Vinyasa en later ook Yin yogalessen. Bij alle vormen leerde ik mezelf beter kennen, maar bij Yin ontmoette ik mezelf op een diepere laag. Daar begon zich ook het idee te vormen om een opleiding tot yogadocent te volgen. Die opleiding ging ik, als zovelen, doen om meer over yoga te leren en écht niet omdat ik er les in wilde geven – haha. Inmiddels geef ik ruim tien jaar les in yoga… En met scholing is het nooit meer afgelopen. Ik ben altijd wel een cursus of verdieping aan het doen op het gebied van yoga of therapie.”

Welke reis heb je afgelegd?

“De weg van ‘het moet moeilijk zijn, anders levert het niets op of is het niet leerzaam’, naar ‘het mag licht zijn’. Onbewust was mijn motto lang ‘no pain, no gain’. Door het doen van yoga is dit veranderd naar de weg van de minste weerstand. Niet alleen op de mat, ook in andere aspecten van mijn leven. De boodschap voor mijn generatie was: neem je verantwoordelijkheid, werk hard en houd vol, zet door ook als je het niet leuk vindt. Maar als je echt zo hard je best moet doen, om iets vol te houden, past het misschien niet bij je. Inmiddels sta ik mezelf toe dat wat ik doe ‘licht’ en ‘leuk’ mag zijn, dan gaat het harde werken vanzelf en voelt het ‘inspanningsloos’.
Alle stijlen van yoga, allemaal net weer vanuit een iets ander perspectief, hebben mij ondersteund op deze reis van “doorzetten” naar “de weg van de minste weerstand.”

Welke vorm(en) van yoga geef je?

“Mijn lessen heten inmiddels niet meer Vinyasa of Ashtanga, maar Energy Class, Energy Flow of Stress Release. Het is een fusion van alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd en in mezelf heb ervaren. In mijn lessen laat ik allerlei elementen samenkomen tot een compleet en toegankelijk geheel: van een Vinyasa-achtige flow gericht op meridianen, meditatie en Critical Alignment aspecten tot pranayama, Yin en Qigong. Het thema van mijn les baseer ik vaak op een van de chakra’s; die zijn voor mij een kapstok waarvan ik allerlei sub-onderwerpen afleid. Werk ik bijvoorbeeld met het keelchakra, dan doe ik houdingen zoals de Kaars en gaat het over je bijdrage aan de wereld, over zelfexpressie.”

Wat heeft yoga je geleerd?

“Echt leren voelen, en dat dit soms subtieler is dan je denkt. Eerder was ik wellicht wat meer gericht op grotere sensaties. Ik zie dat ook om me heen, mensen zijn soms op zoek naar een bijna extatische ervaring van vrede. Dat komt doordat we via films en onze telefoons zo gewend zijn geraakt aan heftige prikkels. Het langzamerhand ontdekken dat een gevoel van vrede al in mezelf aanwezig is, maar subtiel is, is een enorm waardevolle les. Of dat een gevoel van onvrede, hoe subtiel ook gevoeld kan worden als een signaal. De zintuigen nóg subtieler afstellen maakt uiteindelijk dat de inwendige sensaties weer sterker ervaren worden. De laatste tijd leer ik mezelf en anderen om de kwaliteiten van de natuur gewaar te worden in mijn lichaam. Dus zaken als licht, zwaarte, vloeibaarheid en ruimte ervaren, niet alleen via het hoofd als in een meditatie, maar als een belichaamd zelf. Vreugde in het hele lichaam kunnen voelen.”

Wat is je valkuil op de mat?

“Perfectionisme. Gelukkig ben ik voorbij het punt dat ik van mezelf een moeilijke houding moet kunnen. Het uit zich nu meer op andere vlakken, zoals bij pratyahara, het terugtrekken van de zintuigen. Dan vereenzelvig ik me zo met de observerende rol en denk ik: het kan nog meer, nog meer. Tot een punt, dat er soms een enorme verwarring, haast juist van disconnectie ontstaat, bijna een angstgevoel. Of het uit zich in een Yin houding die ik nóg langer en nóg dieper wil ontdekken, waardoor ik soms wel twintig minuten in de houding lig en de energetische of fysieke sensaties me te veel overweldigen. Ik weet dat ik het doe en ga dan toch te ver. Als er eenmaal een perfectionist in je zit, vindt-ie altijd wel een moment om naar boven te komen. Zelfs iets wat goed voor je is, kun je te veel doen.”

Wat betekent toewijding voor jou?

“De mix van wilskracht en liefde. Je yoga practice blijven doen, vanuit wilskracht, maar op zachte wijze. In toewijding zit iets zachts. Je doet het omdat je er zo van houdt, er zo graag mee bezig wilt zijn. Ik kan niet alleen iets volhouden vanuit discipline, ik moet het ook vanuit aantrekkingskracht en inspiratie blijven doen. Het is precies die mix: de wil om er tijd, aandacht en energie aan te besteden en de liefde voor wat je doet.”

Wil je de lessen van Nanda volgen?

Op ons platform vind je lessen van Nanda waarin steeds een ander chakra centraal staat. Ook kun je er fijne korte meditaties beluisteren met thema’s als vertrouwen, verstillen en het vrije kind in jezelf ervaren. Je volgt Nanda’s lessen hier.

Wil je meer over Nanda weten en waar ze fysiek lesgeeft? Bekijk dan haar website.

Ben je nog geen lid van ons platform, maar wil je wel lessen volgen? Meld je dan aan via deze link. De eerste 14 dagen zijn gratis.

Delen via:
23 november 2023 | Laatst gewijzigd op 23 november 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief