Detox op 3 niveaus met deze oefeningen

  • Leestijd: 4 minuten
  • Myrna van Kemenade

Zin in een grote schoonmaak? Een detox helpt je om even uit je vaste patronen te stappen en helderheid te scheppen in je lichaam, geest en emoties. Dat geeft ruimte en energie. 

Detoxen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een afgestemde yogapractice te doen, of door je dieet voor een paar dagen aan te passen. Yogadocente Myrna van Kemenade geeft detoxworkshops en stelde voor Yoga by Happinez een online detoxtraining samen. Myrna: ‘Ik beschouw detoxen als een ‘reset’, op verschillende niveaus. Het is zeker niet alleen: “Ik ga minder eten en daardoor val ik af”. Ja, dat kan gebeuren en dat helpt om je prettiger en lichter te voelen. Maar detoxen is net zo essentieel voor je gezondheid op mentaal en emotioneel niveau.’

Fysiek opschonen

Als je gezonder, voedzaam en minder gaat eten, dan gebeurt er iets in je lichaam. Je lijf is gewend aan een bepaalde dosis voeding en aan een bepaalde samenstelling. Als je dit verandert en een paar dagen volhoudt, gaat het lichaam zichzelf resetten. Door minder of andere voeding tot je te nemen en daarbij fysieke yogahoudingen te doen, gaat het lichaam meer ontgiften. Met name twists, gedraaide houdingen, helpen daarbij. In een twist worden je buikorganen even ‘samengeperst’ en als je weer uit de draai komt, krijgen de organen een flinke dosis vers bloed. Dit helpt ze hun werk te doen.

Oefening: liggende twist

Ga liggen op je rug met de benen gebogen. Sla je rechterbeen over je linkerbeen en draai vanuit je heupen helemaal naar je linkerzij. Hou met je linkerhand je rechterknie richting de grond. Spreid je rechterarm open naar de andere kant. Adem diep, zodat je lichaam steeds meer ontspant in de houding. Breng op een inademing je benen weer rechtop. Sla nu je linkerbeen over je rechter en doe dezelfde houding naar de rechterkant. 

Mentaal detoxen

Ook op mentaal vlak gebeurt er iets wanneer je gaat detoxen. Meestal na drie dagen merk je dat er meer ruimte in je hoofd ontstaat. Omdat je minder voedsel tot je neemt, gebruikt je lichaam minder energie voor de spijsvertering. Er gaat relatief meer zuurstof en energie richting je hersenen, en dat geeft mentale helderheid.

Oefening: bewust ademen 

Adem langzaam in en uit door je neus. Voel hoe koele lucht naar binnen stroomt en warme lucht naar buiten. Tel mee: adem vier langzame tellen in, vier langzame tellen uit. Doordat je brein maar met één ding bezig is, het tellen, creëer je meer ruimte tussen de gedachten (je kunt je hoofd nu eenmaal niet helemaal leeg maken). Hierdoor ervaar je mentale rust. 

Als er emoties vrijkomen, zie ik dat altijd als een cadeautje

Emotioneel opruimen

Emoties kunnen, als je ze niet voluit doorvoelt op het moment dat ze zich voordoen, worden ‘opgeslagen’ in je lichaam. Wanneer je via yoga je organen los masseert en er ruimte voor maakt, komen die emoties vaak naar boven. Myrna: ‘Ik noem dit altijd “cadeautjes” in mijn lessen. Want het is een geschenk dat een gevoel zich niet langer vastzet in je lichaam, met alle gevolgen van dien, maar dat het eruit mag, waardoor je lichaam kan verzachten. Diepe buikademhaling en zachte yin bewegingen helpen je om beter om te gaan met die soms overrompelende gevoelens, en minder kritisch naar jezelf te kijken. Vaak zijn we onze eigen strengste critici!’

Oefening: ruimte maken 

Ga zitten of liggen, en leg je rechterhand op je hart en je linkerhand op je onderbuik. Kijk of je naar beide handen kunt ademen, zodat je steeds meer ruimte creëert rondom je hart en in je buik. Hierdoor kan dit gebied verkramping loslaten en meer verzachten. Adem laag naar de onderbuik, zodat je steeds meer in je lichaam komt en letterlijk naar je onderbuikgevoel kunt luisteren, je intuïtie. Je zult merken dat je door deze oefening met compassie naar jezelf gaat kijken en nare gevoelens makkelijker kunt laten gaan. Ook nu ben je aan het detoxen, op emotioneel vlak.

Beeld: Petra Hoogerbrug

Delen via:
7 februari 2019 | Laatst gewijzigd op 26 januari 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief