Zuiver je lichaam met dit detox lunchrecept

  • Leestijd: 3 minuten
  • Kyra de Vreeze

Voor dag en dauw opstaan, zes liter gezouten warm water drinken, vier uur lang yogahoudingen doen: je moet iets overhebben voor een originele yoga-detox-sessie! Maar dit verrukkelijke recept die bij deze ‛kuur’ hoort maakt veel goed. Plus het zuivere gevoel na afloop, natuurlijk. Je zou dit detox lunchrecept af en toe kunnen gebruiken, op momenten dat je bewuster stil wil staan bij het zuiveren van je lichaam. Wil je ook je ontbijt en diner aanpassen? Combineer deze lunch eens met ons ontbijtrecept + dinerrecept!

Waarom een detox?

Het voor– en najaar zijn goede momenten om te ontgiften. Zoals je huis bij uitstek een grote schoonmaakbeurt kan gebruiken, zo heeft ook je lichaam baat bij een dieptereiniging. Detoxen staat in de yoga traditie al eeuwenlang hoog aangeschreven. De combinatie van lichaamshoudingen, ademhalingsoefeningen, reinigende oefeningen en ontgiftende voeding zorgt ervoor dat het lichaam afvalstoffen kan kwijtraken. Opgeslagen afvalstoffen zorgen voor een zwaar gevoel en stijfheid van de spieren en gewrichten. Raak je die stoffen kwijt, dan voel je je een stuk helderder en vitaler en zal ook je yoga practice verbeteren.

Lunchrecept Subji met Kichadi

Subji

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 60 minuten

* 4 kopjes groenten, zoals courgette, wortel, pompoen

* 2 eetlepels ghee (geklaarde boter) of zonnebloemolie

* ½ theelepel komijnzaad

* ½ theelepel zwart mosterdzaad

* ¼ theelepel ajowanzaad

* snufje asafoetida

* ½ theelepel garam masala

* ½ theelepel kurkuma

* eventueel ¼ theelepel zeezout

Bereiding

Was de groenten en snijd ze in stukken. Voor een mooi visueel effect snijd je elke groente in een andere vorm (de wortel in schijfjes, courgette in dikke halve schijven, pompoen in blokjes). Verwarm een koekenpan en voeg de ghee of de olie toe. Doe dan het komijn-, mosterd- en ajowanzaad erbij. Voeg de asafoetida toe. Wanneer de mosterdzaadjes springen, voeg je de masala en de kurkuma toe. Roer even en voeg dan de groenten toe. Roer zodat de specerijen goed over de groenten worden verdeeld. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Roer even na 5 minuten. Kook de groenten in hun eigen vocht gedurende 15 minuten of  tot ze zacht zijn geworden. Serveer met kichadi.

Kichadi

Lunchrecept voor 4 personen

Bereidingstijd: 70 minuten met een snelkookpan, 130 minuten met een gewone pan

* 1 kopje basmatirijst

* ½ kopje mung dal (bonen)

* 2 theelepels ghee of zonnebloemolie

* ½ theelepel komijnzaad

* 1 theelepel korianderzaad

* 3 laurierbladeren

* ½ theelepel kurkuma

* 6 kopjes water

* eventueel ½ theelepel zeezout

* 1 stuk kombu (zeewier), in reepjes geknipt

* 1 theelepel verse gemberwortel, geraspt

Bereiding

Was de rijst en de bonen tot het water helder is. Verwarm de ghee of de olie in een koekenpan en voeg de komijn- en korianderzaadjes en de laurier toe. Laat lichtbruin worden, tot je de specerijen kunt ruiken. Roer de kurkuma, rijst en bonen erdoor. Plaats in de snelkookpan. Voeg water, zout, kombu en gember toe. Laat het gerecht afgesloten koken. (ongeveer 60 minuten).

* Kichadi is een gerecht waarbij de rijst en de bonen gekookt worden tot ze papperig zijn. Van de structuur van de rijstkorrel (en de mung dal) is meestal niets meer over. Dit maakt het gerecht heel makkelijk verteerbaar.

 

Delen via:
5 april 2022 | Laatst gewijzigd op 9 augustus 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

2 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief