Blue zones recept: Ikariaanse eeuwigheidsstoof

  • Leestijd: 3 minuten
  • Kyra de Vreeze

Het geheim van een lang en gelukkig leven? Eet en leef als de mensen uit de zogenoemde blue zones, zegt de Amerikaanse schrijver Dan Buettner. Hij ontdekte plekken op aarde waar mensen het langst leven. Een van die plekken is Ikaria, waar ze een heerlijke stoof maken.

Voorbeelden van blue zones zijn de kleine gemeenschappen in Sardinië, Japan en Griekenland. Eigenlijk leven ze daar net als yogi’s: ze bewegen regelmatig, ze eten voornamelijk plantaardig, ze leven in een kleine gemeenschap en ze leven bewust met ruimte voor zingeving. Dan Buettner verzamelde in Het blue zones kookboek richtlijnen en recepten voor hoe je kunt eten als je ook honderd wilt worden. Zo kun je thuis je eigen blue zone creëren.

bluezone recept shiitake


Blue zones recept voor Ikariaanse eeuwigheidsstoof

Deze stoofschotel uit Ikaria werd in een experiment geserveerd aan de bevolking van het Amerikaanse stadje Albert Lea – beroemd om zijn vleesverwerkingsindustrie. Dan Buettner: ‘Deze mensen hadden groenten alleen voorbij zien komen als kleine oranje vlekjes in hun vleessaus. Het was zenuwslopend om ze een volkomen plantaardige maaltijd voor te zetten. Een klein uur later waren de twee kookpotten helemaal leeg en had de stad een eerste stap gezet op weg naar een gezonder voedingspatroon. Na een jaar hadden de deelnemers een geschatte 2,9 jaar aan hun leven toegevoegd en waren ziekmeldingen met 49 procent gedaald.’

4 personen, 1 uur en 20 minuten

blue zones - stoof Ikaria

Ingrediënten

Bereidingswijze

  1. Voor gedroogde zwartoogboontjes: doe de bonen in een pan en giet er zoveel water bij dat ze ermee zijn bedekt. Breng de bonen aan de kook en laat ze 1 minuut koken. Haal de pan van het vuur en laat de bonen 1 uur rusten. Laat ze uitlekken en spoel ze af. (Sla deze stap over als je zwartoogboontjes uit blik gebruikt.)
  2. Verhit de helft van de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en venkel toe en bak de groenten circa 12 minuten tot ze zacht zijn. Roer af en toe door.
  3. Voeg de zwartoogboontjes toe en roer ze goed door de groenten. Voeg de tomaat en tomatenpuree toe en schenk er zoveel water bij dat het mengsel ermee wordt bedekt. Voeg de laurierblaadjes toe.
  4. Voor gedroogde zwartoogboontjes: breng het mengsel aan de kook, draai het vuur lager en laat zachtjes koken tot de boontjes halfgaar zijn. Dit duurt 40 tot 60 minuten.
  5. Als je bonen uit blik gebruikt: warm het mengsel 10 minuten door en ga naar stap 4.
  6. Voeg de gehakte dille en naar smaak zout toe. Laat de bonen nog ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en verwijder de laurierblaadjes. Roer de overgebleven olie door de stoofschotel en serveer.

Meer vegetarische recepten vind je bijvoorbeeld hier.

Tekst: Kyra de Vreeze Receptuur: Dan Buetner Fotografie: David McLain

Delen via:
| Laatst gewijzigd op 25 juli 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief