Ayurveda-test: wat is jouw dosha (je type)?

  • Leestijd: 2 minuten
  • Anette Kho

Test wat jouw dosha is en ontdek welk lichaams- en persoonlijkheidstype je bent volgens de Ayurveda. Ontvang daarna passende tips en oefeningen voor jouw unieke dosha-combinatie.

dosha test ayurveda

Dosha’s: Vata, Pitta en Kapha

Het persoonlijkheidstype dat je bent volgens de Ayurveda wordt je dosha genoemd. Er zijn er drie: Vata, Pitta en Kapha. Ze worden bepaald aan de hand van je lichamelijke en geestelijke toestand, je leefstijl en een pols- en tongdiagnose. Iedereen heeft alle drie de types in zich, maar niet alle drie in even grote mate. Jouw unieke combinatie geeft aan wie je bent en waar je sterke en zwakke kanten liggen. Doel is de drie dosha’s in balans houden, dan functioneer je op je best.

Test je dosha

Test zelf wat jouw dosha is.

Geef bij elke stelling aan in hoeverre die op jou van toepassing is. Het gaat erom hoe het over het algemeen in je leven tot nu toe was. Uiteindelijk heb je een score voor Vata, een voor Pitta en een voor Kapha. De dosha met de hoogste totaalscore is bij jou het sterkst aanwezig. Kijk goed naar de verhoudingen; vaak domineren twee dosha’s.

Deze test is een ingekorte versie van een complete dosha-test en geeft je een eerste indicatie. Voor een uitgebreide analyse kun je terecht bij een ayurvedisch therapeut.

Start je test

Delen via:
5 december 2017 | Laatst gewijzigd op 21 maart 2020

3 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief