Ayurveda test: wat is jouw dosha (je type)?

  • Leestijd: 2 minuten
  • Anette Kho

Test welke van de ayurveda types (dosha’s) het beste bij jou past. Zo achterhaal je welk lichaams- en persoonlijkheidstype je bent volgens de Ayurveda. Ontvang daarna passende tips en oefeningen voor jouw unieke dosha.

Let op: deze test is een ingekorte versie van een complete dosha-test en geeft je een eerste indicatie. Voor een uitgebreide analyse kun je terecht bij een ayurvedisch therapeut.

Uitleg over de (Ayurvedische) dosha

Het persoonlijkheidstype dat je bent volgens de Ayurveda wordt je dosha genoemd. Er zijn er drie: Vata, Pitta en Kapha. Ze worden bepaald aan de hand van je lichamelijke en geestelijke toestand, je leefstijl en een pols- en tongdiagnose. Iedereen heeft alle drie de types in zich, maar niet alle drie in even grote mate. Bij elk dosha horen positieve en negatieve eigenschappen die optreden wanneer je uit balans bent. Aan je dosha valt af te lezen wat je sterke en je zwakke kanten zijn, zowel lichamelijk als mentaal. Zijn de dosha’s in balans, dan functioneer je het beste. Zijn ze uit balans, dan krijg je klachten. Het soort klachten en waar je gevoelig voor bent, is afhankelijk van welke Ayurveda types het meeste bij jou naar voren komen.

Het ultieme doel is om de drie dosha’s in balans houden. Zo functioneer je op je best.

Lees ook: alles wat je moet weten over Ayurvedische yoga

 

Delen via:
23 november 2023 | Laatst gewijzigd op 23 november 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

2 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief