Vuurvlieg Vuurvlieg

Vuurvlieg

Tittibhasana

De Sanskriet naam voor de Vuurvlieg is Tittibhasana, afgeleid van de woorden Tittibha (vuurvlieg) en Asana (houding).

Het effect van de Vuurvlieg

De Vuurvlieg is een uitdagende armbalanshouding die kracht in de core en armen vereist. De balans die je nodig hebt voor deze houding komt vanuit de onderbuik, waar je innerlijke kracht zich bevindt. De Vuurvlieg helpt je die kracht te manifesteren.

Anatomisch gezien stretcht deze houding de binnenkant van de liezen en de achterkant van je torso. Ook versterkt deze houding de buik, armen en polsen. Door de Vuurvlieg vaak te oefenen, verbetert je algehele gevoel voor balans.

Zo kom je in de Vuurvlieg

  • Begin in een staande houding met de voeten iets wijder dan schouderbreedte.
  • Plaats je handen op de grond, aan de binnenkant van de voeten, en breng ze naar achteren totdat je pinken net achter je hielen zijn.
  • Hurk diep, je bovenbenen rusten op de achterkant van je armen.
  • Verplaats je lichaamsgewicht langzaam naar de armen en vind je balans.
  • Duw de binnenkant van je dijen stevig tegen de buitenkant van je armen, zo hoog mogelijk.
  • Strek één been uit en vervolgens het andere been.
  • Laat de heupen zakken en probeer je benen helemaal uit te strekken, zodat ze parallel zijn aan de vloer. Kies een focuspunt recht voor je.
  • Adem rustig door en blijf zo lang in de houding als comfortabel voelt.

De houding aanpassen

Wees voorzichtig met deze houding als je last hebt van (blessures aan) je schouders, ellebogen, polsen en lage rug. Als je nog niet genoeg kracht hebt, oefen dan eerst de Kraanvogel ter voorbereiding op de Vuurvlieg.

Een andere manier om de houding te oefenen is door te zitten, met de benen gespreid in een hoek van negentig graden. Plaats dan de hielen beide op een blok, de handen komen voor je op de grond. Duw dan jezelf een klein stukje omhoog met de kracht uit je core.

Training

Manifesteren met de 7 wetten van succes

Gebaseerd op de 7 spirituele wetten van succes van Deepak Chopra. Met deze unieke online training leer je manifesteren en...
Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief