Bhastrika-ademhaling Bhastrika-ademhaling

Bhastrika-ademhaling

Bhastrika Pranayama

Bhastrika is een ademhalingstechniek waarbij je krachtig in- en uitademt om energie gericht door het lichaam te sturen. Op de inademing ontspan je de buikspieren en op de uitademing trek je de buikspieren krachtig in, waarbij de navel richting de wervelkolom beweegt. Deze oefening wordt ook wel de Blaasbalg genoemd.

Het effect van de Bhastrika-ademhaling

Bhastrika werkt met name in op het onderlichaam: deze oefening wakkert het vuur in je buik aan en versnelt de spijsvertering. Door je buikspieren krachtig aan te spannen en weer los te laten, wordt de lucht snel in en uit je longen gestuwd. 

Deze ademhaling is een goede manier om je energiek en vitaal te voelen. Hou wel je aandacht erbij. Word je duizelig? Haal dan een aantal maal rustig adem.

Hoe doe je de Bhastrika-ademhaling?

  • Ga op je knieën zitten, of kom in kleermakerszit, en houd je rug recht.
  • Leg je handen op je bovenbenen.
  • Adem stevig in door je neus.
  • Op de uitademing trek je de buikspieren aan, zodat je de lucht door je neus naar buiten stoot. Bij deze ademhaling beweeg je alleen je buik.
  • Ontspan je buik en adem weer stevig in.
  • Hoewel je ook bewust en flink inademt, ligt het accent op de explosieve uitademing.
  • Doe deze oefening in 3 rondes van 11 ademhalingen.

De oefening aanpassen

Doordat het lichaam met deze ademhalingsoefening meer zuurstof krijgt, kan het gebeuren dat je duizelig wordt. Dit kan verder geen kwaad. Stop in dat geval met de oefening, open je ogen en haal een paar minuten rustig adem vanuit je onderbuik.

Bhastrika is een krachtige ademoefening, daarom raden we aan deze onder begeleiding uit te voeren. Bij hart- en longproblemen is het van belang om je huisarts te raadplegen voordat je deze oefening uitvoert. Doe de Bhastrika-ademhaling niet tijdens de menstruatie; adem in dat geval een paar minuten diep in en uit.

Training

De kracht van ademen

Ademen doe je gelukkig altijd vanzelf, onbewust. Maar wanneer je bewust ademt, kun je van je adem een enorm krachtige...
Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief