Vuurademhaling Vuurademhaling

Vuurademhaling

Kapalabhati

De naam voor deze ademhalingstechniek is afgeleid van de Sanskriet woorden Kapel (voorhoofd), Bhati (schijnen). Kapalabathi wordt ook wel de Vuurademhaling genoemd. Deze oefening valt onder een van de zes reinigingstechnieken uit de Hatha yoga, de zogenaamde Shatkarma’s. Kapalabhati is dus een reinigingsoefening (kriya), waarbij de nadruk op de uitademing ligt.

De uitademing is actief, kort en krachtig als gevolg van het krachtig aantrekken van de buikspieren. Door de buikwand naar binnen te trekken, wordt de lucht automatisch uit de longen geduwd. Door deze beweging snel achter elkaar te herhalen, volgt een serie van krachtige uitademingen via de neus. De inademing is passief en volgt automatisch op het legen van de longen.

Het effect van Kapalabhati

Kapalabhati is een van de krachtigste ademhalingsoefeningen. Ze reinigt het sinusgebied en de longen en werkt diep in op alle organen, met name die in de buikstreek. Daarnaast is dit ook een goede manier om afvalstoffen en lichaamsvet uit dit gebied af te voeren.

Zo beoefen je Kapalabhati

  • Ga comfortabel zitten met je handen op je knieën; leg eventueel een hand op je buik om deze te voelen bewegen.
  • Adem een paar keer diep in en uit.
  • Adem dan voor driekwart uit en duw de resterende lucht hard snuivend door de neus naar buiten. Tegelijkertijd trek je de buikspieren naar binnen.
  • De focus ligt volledig op de uitademing; de inademing gaat vanzelf.
  • Herhaal dit ritmische snuiven 10 keer.
  • Adem dan volledig uit, ontspan de buik en adem weer langzaam en zorgvuldig in.
  • Doe 3 rondes van 10, 15 of 20 keer ademen, afhankelijk van je ervaring.

De oefening aanpassen

Kapalabhati is een gevorderde oefening. We adviseren deze pas te beoefenen als je bekend bent met de Ujjayi Ademhaling en deze beheerst. Je kunt gemakkelijk opbouwen door meer ademhalingen per ronde te nemen.

Beoefen Kapalabhati niet als je zwanger bent of een hoge bloeddruk hebt. Ook wanneer je je angstig voelt of duizelig, kun je deze ademoefening beter overslaan.

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief