Yoga en cacao: dit kan een ceremonie voor je doen

  • Leestijd: 5 minuten
  • Saskia Grootegoed

Cacao en yoga: allebei zijn het middelen om een diepe verbinding te maken. Waar yoga je helpt om lichaam en geest via de adem te verbinden, richt cacao zich vooral op het hart en contact met de natuur. Prachtig, zacht én krachtig wordt het als je ze combineert in een cacao ceremonie. 

Cacao ceremonie

Net als yoga is het drinken van cacao als ceremonie een manier om diepere lagen in jezelf te verkennen, en beide worden steeds vaker gecombineerd. In Latijns-Amerikaanse landen wordt pure cacao al eeuwenlang gebruikt voor spirituele groei – dat is méér dan genieten van een reep chocola. En yoga gaat natuurlijk over veel meer dan alleen het aannemen van houdingen. De oude yogi’s die het yogasysteem ‘bedachten’ zagen yoga vooral als een manier om de geest beter te leren kennen en spirituele groei te bevorderen.

De werking van cacao

Cacao versterkt de verbinding met jezelf, met je hart en met de aarde. Net als yoga heeft het ook een sterk effect op de geest. Cacaobonen bevatten stoffen die de aanmaak van bepaalde hormonen en neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, stimuleren; stofjes die onze stemming positief beïnvloeden. Ze bevatten ook anandamide; ananda is Sanskriet voor ‘gelukzaligheid’, wat veel zegt over de werking van cacao. In rauwe cacao zit bovendien het stofje theobromine, dat de hartslag verhoogt en de bloedsomloop versterkt met maar liefst veertig procent. Het drinken van cacao geeft dan ook een energieboost. Cacao heeft een sterk oppeppend effect, maar zonder de energiedip die je bijvoorbeeld van koffie krijgt. Bovendien geeft cacao een gegronde, solide energie, die je vervolgens in je yoga practice kunt aanwenden.

Goed afgestemd

Wil je yoga en cacao combineren, dan kun je dat helemaal op je eigen manier doen. Het belangrijkste is dat je goed afstemt op jezelf. Start je sessie daarom altijd door contact te maken met je hart. Van daaruit kun je voelen wat jij nu nodig hebt. “Je kunt je eigen yoga-en-cacaoritueel beginnen met een intentie, iets waar je je op dat moment mee wilt verbinden,” zegt Britta Waechter, yogadocent en begeleider van cacaoceremonies. “Voel bij jezelf welke yogahoudingen passend zijn. Je kunt ervoor kiezen om een aardende serie te doen, met de wisselademhaling en een aantal Yin yogahoudingen. Als je juist meer energie wilt, kun je bijvoorbeeld de Vuurademhaling en een Vinyasa flow doen.”

Tijd en ruimte maken voor een persoonlijk yoga-cacaoritueel is als een cadeau aan jezelf. Bereid je ceremonie liefdevol en zorgvuldig voor en laat je hart spreken.

Basisrecept voor rauwe cacaodrank

Als je cacao combineert met een yogasessie dan is het voldoende om 15 tot 20 gram cacao te drinken. Het effect wordt namelijk versterkt door de ademhaling en het bewegen. Wil je een meer meditatief ritueel voor een diepere transformatie? Dan kun je tussen de 28 en 42,5 gram cacao gebruiken.

* Los 15 tot 20 gram rauwe cacao op in een steelpannetje met 120 ml water (of plantaardige melk). * Verwarm de drank tot 70 á 80 °C . * Klop de drank met een elektrische melkschuimer of een garde mooi glad. * Voeg vervolgens 1/3 theelepel kaneel toe: voor de smaak, maar ook vanwege de sterke ontstekingsremmende werking en de antioxidanten.

Do’s & don’ts

Cacao is een natuurlijk medicijn. Het is belangrijk om er bewust mee om te gaan. Medicinale cacao wordt vanwege de activerende werking op het hart afgeraden voor zwangere vrouwen, mensen met een hartaandoening en als je antidepressiva gebruikt. Twijfel je of het voor jou geschikt is, volg dan eerst eens een cacaoritueel bij een ervaren begeleider.

Aan de slag: cacao ceremonie

* Kies een fijne plek in huis, of misschien zelfs in de natuur, om je ritueel te doen. Je kunt de energie van de ruimte reinigen en een harmonieuze sfeer creëren door wat gedroogde salie of palo santo (heilig hout) te branden.

* Leg je matje, kussens en een deken klaar. Kies bij je stemming passende muziek uit, als je dat fijn vindt. Je kunt ook een altaartje maken en/of een inspirerende kaart trekken.

* Als je gesetteld bent, begin je met het drinken van de cacao. Neem er de tijd voor, doe het met aandacht. Als het voor jou goed voelt, kun je de spirit van Moeder Cacao uitnodigen om aanwezig te zijn.

* Sluit dan je ogen en maak contact met je hart. Dit kun je op je eigen manier doen, bijvoorbeeld door je hart te visualiseren of een gevoel van liefde op te roepen. Misschien vind je het fijn om contact te maken met iemand die voor jou voor pure liefde staat, of wil je mediteren op de afbeelding van een heilige. Je kunt nu ook een intentie zetten voor je yoga practice.

* Dan is het tijd voor de yogahoudingen. Voel bij jezelf of je behoefte hebt aan een meer actieve yogaserie, met bijvoorbeeld enkele Zonnegroeten, de Heldhouding en de Halve Brug, of liever een kalme Yin serie, waarbij je de spieren van je nek lang maakt en je rug strekt in Child’s Pose, gevolgd door een diepe stretch zoals de Halve Duif of de Blije Babyhouding. Het is mooi om in ieder geval ook wat houdingen te kiezen die helpen het hartgebied te openen, zoals de Liggende Vlinder.

* Eindig zittend. Richt je focus helemaal naar binnen en neem waar hoe de cacao en de yoga je energie hebben beïnvloed. Sluit af met een moment van dankbaarheid voor je ervaring, en bedank ook Moeder Cacao.

 

*Dit artikel kom uit Yoga #1 2024 en is ingekort voor online. Meer lezen? Word dan nu voor een jaar lid en ontvang vier keer per jaar het magazine cadeau.

Delen via:
20 juni 2024 | Laatst gewijzigd op 21 juni 2024

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief