Op retraite voor een dag

  • Leestijd: 7 minuten
  • Ilse Savenije

Even weg uit de hectiek van alledag. Een verwendag met diepgang. Online redacteur Ilse Savenije (30) bezoekt een eendags-retraite en hoopt met yoga, ademoefeningen en journaling uit te vinden wat ze nu echt wil. ‘Eén dag komt me goed uit, want voor een lange, verre yogareis heb ik het te druk.’

One Day Retreats zijn minivakanties met de focus op verbinding maken met jezelf en met anderen, lees ik online. Elke One Day heeft een ander thema met een bijpassend programma. One Day to Connect to your Essence trekt me aan vanwege de creatieve insteek, en met name het journaling: het ‘gedachteloos’ opschrijven van inzichten, lijstjes, tekeningetjes, enzovoorts. Een dag uitzoomen en stilstaan, kan ik wel gebruiken.

09.00 uur – Mindful op de fiets

‘Waar ben je mee bezig en wat wil je het allerliefst tot bloei brengen?’ Deze vraag speelt door mijn hoofd terwijl ik op weg ben naar de locatie aan de Vinkeveense Plassen. Een kwartiertje met de auto vanuit Amsterdam, maar ik neem de fiets. Al trappend door de polder, komen de raarste scenario’s boven. Wat als ik er straks achter kom dat ik vanuit mijn diepste binnenste liever freelance illustrator wil zijn? Of mijn baan op wil zeggen om een jaar te gaan backpacken? Dan moet ik deze inzichten in de vorm van een artikel bij mijn werkgever inleveren… Was het niet veiliger geweest een One Day Retreat rond zingen te kiezen?

10.00 uur – Sharing circle

Van Lisanne Rentier, de initiatiefneemster, krijg ik bij binnenkomst een knuffel en ik verruil mijn fietskleren voor mijn yogaoutfit. Met een kop thee en een plak bananenbrood in onze hand vertrekken we naar boven, waar we op meditatiekussentjes gaan zitten. We, dat zijn tien vrouwen en één man. Lisanne en Tijn Vuijk – voorheen freeride skiester en nu coach die helpt anderen hun dromen waar te maken – openen de sharing circle, waarna elke deelnemer kort vertelt met welke intentie hij of zij hier vandaag is. ‘Vaak koppel ik mijn identiteit aan mijn werk en studie,’ vertelt de een. ‘Ik wil graag terug naar wie ik echt ben.’ Een ander: ‘Ik heb vier kinderen, een man, een eigen zaak. Ik wil de rust vinden om mezelf te kunnen afvragen: wat wil ik echt?’ En ik? Ik verlang, geloof ik, toch het meest naar een verwendagje voor mijzelf. Of is er meer?

10.15 uur – Yoga

O, wat is yoga toch fijn! Het helpt me meteen om uit mijn hoofd te komen en terug naar binnen te gaan. Een fijn gevoel na de sharing circle, waarbij ik toch weer zelfbewuster ben dan ik zou willen. Lisanne geeft een Vinyasa flow les met extra twists en hartopeners, om onze creativiteit aan te wakkeren. ‘Voel de verbinding met je lichaam en je creative spark!’ moedigt ze ons aan. Ik voel me langzaam meer en meer ontspannen en milder worden naar mijzelf. De dag is nu al geslaagd.

11.30 uur – Ademoefeningen

Tijn doet met ons de ademoefening van Wim Hof. ‘Ben je enorm gestrest? Adem dan in door je neus in plaats van je mond,’ instrueert ze terwijl ze een paar deelnemers specifiek aankijkt. We liggen heerlijk onder een dekentje, terwijl Tijn ons door de oefeningen praat. Dertig keer diep inademen en stevig weer uit. Daarna nog een keer diep in, houd de adem vast en langzaam uit en blijf stil. Bij de tweede cyclus begint mijn lijf te tintelen, alsof mijn armen en benen slapen. Ik lijk mijn adem minutenlang te kunnen inhouden. Bizar. ‘Je kunt aan je hart vragen wat het nodig heeft,’ zegt Tijn tijdens de eindontspanning. Ik krijg geen antwoord.

12.00 uur – Journaling

Journaling, dit is het onderdeel waar ik naar uitkijk. Tijn: ‘Elke ochtend begin ik met 15 minuten journalen. Ik denk niet na, schrijf gewoon op wat er opkomt. Daarvan leer ik: o, dit is wat er nu allemaal in mij leeft!’ Nu mogen wij, en we gaan al associerend en schrijvend op zoek naar ons pure geluksgevoel. ‘Wat is je lievelingseten? En welk gevoel komt er in je op als je dit eet? Wanneer ervaar je dit geluk nog meer?’ Ik kom in een flow en schrijf over burrito’s, over tekenen, kom uit bij liefde, yoga, in de bergen zijn, schrijf over alcohol (?), tevredenheid en niets anders nodig hebben. Bij al deze dingen denk ik: dit is wat ik wil!

12.30 uur – Creatief vormgeven

Volgende opdracht: ons omschreven, heerlijke gevoel uitbeelden met papier. En zo zitten we zomaar in stilte te knutselen op een yoga-retreat. Iedereen gaat meteen los. Tijn moedigt ons aan. ‘Er is geen goed of fout, doe je eigen ding. In welk papier heb jij zin om te knippen? Laat de creativiteit uit jezelf komen!’ Ik vind het moeilijk om kleuren en vormen te kiezen zonder te denken aan het eindresultaat, dus doe ik maar wat. Betekent dit dat ik niet weet wat ik met mijn leven wil? We gaan het resultaat vast nabespreken…

13.00 uur – Lunch

Kokkin Frouke heeft oosterse zoete aardappelsoep, hummus, pitabrood en ander biologisch heerlijks klaargemaakt. Als we in gedachten nog niet waren versmolten met wat we lekker vonden, zijn we het nu. Ik vind alle deelnemers heel open en lief. Tijdens de lunch delen we onze ervaringen. Wie wil, loopt nog even naar buiten, waar de bootjes op de Vinkeveense Plassen dobberen.

14.00 uur – Sound & Ground meditatie

We liggen met onze ogen dicht. Lisanne en Tijn lopen rond met klankschalen en andere instrumenten die ik niet ken. Eerst doet het me niet zo veel. Hoor ik iemand snurken?

Ik lig tevreden in een soort sprookjesbos waar elfjes muziek voor me maken. Dan voeren zware gongen me naar elders. Ik zit plots in een achtbaan. Mijn hartslag gaat omhoog, mijn spieren spannen zich en ik zie kleuren aan de binnenkant van mijn ogen. Energie stroomt overal. Het volgende moment ruik ik lavendel en ontspant mijn lichaam zich weer. Ik kom terug bij mezelf.

15.00 uur – Dansen op gevoel

Met de 5Rhythms dance gaan we al dansend op zoek naar onze essentie. In vijf fases gaan we van geboorte tot dood. De bedoeling is dat we stap voor stap loskomen. We bewegen onderzoekend als een baby, schokkerig als kind, ongecontroleerd als puber. Gelukkig mogen we onze ogen dichthouden. In de fase van volwassenheid voel ik me uitbundig, speels en vrij; alsof ik feest op gemberthee.

16.00 uur – Journaling & Visualisatie

Na het mediteren en dansen gaat de tweede keer journaling nog makkelijker. Tijn stelt vragen. Iedereen pent pagina’s vol over wat hun kleine kind tegen ze zegt en hoe hun oude ik later op ze zal terugblikken. ‘Welke activiteiten voeden het pad dat je wilt bewandelen? En welke kun je loslaten?’ Met visualisatieoefeningen proberen we een helder beeld te krijgen van onze toekomst. ‘Wat verschijnt er achter de deur naar je nieuwe leven?’ Als laatste schrijven we een advies aan onszelf en een klein stappenplan, lekker praktisch.

Ik adviseer mezelf om meer te spelen en me te uiten, en maak actiepunten van schrijven, tekenen, dansen.

17.00 uur – Sharing circle

We kruipen op onze meditatiekussens en blikken terug. Wie wil, deelt zijn of haar inzichten. Iemand vertelt dat ze erachter is gekomen eigenlijk heel tevreden te zijn met haar huidige leven. Anderen knikken. Ikzelf ook. Als ik wat minder voorzichtig ben, af en toe de tijd durf te verliezen en mezelf meer ruimte gun om creatief te zijn, ben ik wie ik wil zijn. Ik hoef geen carrièreswitch of op wereldreis. Alles wat ik nodig heb om mijzelf te zijn, is er al. Het zit hier, in mij. Lisanne deelt zelfgemaakte dadel-chocotruffels uit en we trekken een engelenkaart van de stapel. Lisanne vraagt naar ons gevoel na deze dag in één woord. ‘Aandacht,’ zegt iemand. ‘Vreugde.’ Avontuur, bewustwording, ontspanning. ‘Voldaan,’ zeg ik.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Happy Soul Travel.

Foto’s: One Day Retreats, Ilse Savenije, Illustraties: Ilse Savenije

Delen via:
17 april 2018 | Laatst gewijzigd op 29 december 2022

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief