Naar New York? Hier doe je yoga

  • Leestijd: 5 minuten
  • Fidessa Docters van Leeuwen

Ga je op stedentrip naar New York? Op deze plekken dompel je je onder in de hippe lifestyle van yoga en vegan eten.

Jivamukti yoga en vegan lunch

Met een ‘Good afternoon sir,’ passeren we de portier in de kantoorhal die ons naar de tweede verdieping verwijst. Expres zijn we vroeg gekomen; om zeker te zijn van een plekje. Het is dinsdag om 15.45 uur als we ons bij Jivamukti Yoga melden. Van de drukte op Union Square is hier ineens niets meer te merken. Jivamukti is een yogaschool, een shop en een vegan cafe ineen. Hier lees je meer over deze yogastijl van oprichters Sharon Gannon en David Life.

Tijdens de open Jivamukti-les – wat zoveel wil zeggen als een Vinyasa flow les in rustig tempo – zijn de ingewikkeldere houdingen gewoon geïntegreerd – onder het mom van, zie maar hoe ver je komt. En steeds horen we op de achtergrond het bekende geluid van de sirenes van brandweer en ambulance.

Even knipper ik met mijn ogen. Een yogini komt doodleuk een half uur na het begin van de les binnen, verderop staat de een in Down Ward Facing Dog terwijl de ander rustig Warrior II beoefent, én iemand vertrekt ruim voor de eindhouding Savasana. Zijn we dan toch best gedisciplineerd in Nederland? Wij ademen rustig door en laten de-waaah-we-zijn-in-New-York-vibrations achter op de mat.

Aansluitend lopen we een rondje in de winkel met een ruim gesorteerde bibliotheek aan goede yogaboeken (met titels die rechtstreeks uit India komen), yogakleding, en zelfs een eigen Jivumukti bodylijn. Hier verkoopt Jasmine haar rijke Radice Apothecary crèmes. Allen biologisch en gemaakt in Italië. We lezen dat de yogi Baba Shiva Ruydra Balayogi op 30 mei een gratis lezing geeft over meditatie – hij beoefent al zijn hele leven Jangama Dhyana, een meditatie die hij verkiest voor verbetering van concentratie en ontwikkeling van zelfbewustzijn.

Kalm en fit doen we ons vervolgens tegoed aan een heerlijke volkoren burrito met gegrilde seitan en avocado. Natuurlijk drinken we er een glas kombucha erbij; de New Yorkers hebben intussen het drankje omarmt!

Yogales in New York

Van Hatha tot Doga (yoga voor honden), je vindt werkelijk elke stijl van yoga in New York. Van hartverwarmende lessen zoals bij Dharma Yoga Center of een sunday detox, slow flow tot intense. De meeste studio’s bieden een ‘one-time-only’-korting aan nieuwe studenten. Goed om te weten is dat de lessen vrijwel altijd vol zijn – aan het einde van de dag op doordeweekse dagen en in het weekend voor de brunch. Vaak kun je bij de scholen je les online plannen. Kies dan een anticyclisch lesje.

Terug naar het grote yoga aanbod. Gelukkig maakt het tegenwoordig niet meer uit in welke wijk je je bevindt. Neem bijvoorbeeld Yoga People. De eerste studio in Brooklyn Heights die op de brochure vragen beantwoordt als: wat als ik niet zo goed ben als de persoon naast me? Yoga People: ‘During class, your mat is like an island; the only person you need to worry about on your island is you. This is your journey, enjoy it!’ Hiermee doen ze hun slogan Yoga People is for everyone eer aan.

Glutenvrije snacks en vega summer rolls

En als je nu toch in Brooklyn bent, ga dan langs bij Perelandra Natural. Van kokoswater en Hurraw lipbalm tot heerlijke Nubian Heritage Body Wash. Eat your heart out.

Neem iets mee van Sun In Bloom en nestel je met een glutenvrije snack in een van Brooklyns rustige parken. Liever aan tafel zitten? Bij Chop Shop loop je door naar de achtergelegen kleine Japanse tuin en eet je een verrukkelijke vegetarian summer roll met pindasaus. In Williamsburg is Greenhouse Holistic Spa een aanrader. Naast yogalessen en een Yoga Teacher Training biedt de studio ook massage aan.

Terug op Manhattan? Drink een drankje op 230 Fifth: een dakterras waar je gemakkelijk het top of the world gevoel vasthoudt, zelfs tot na zonsondergang.

Overal yoga

Een ding is zeker. Yoga is hier all over. Van kleine scholen tot yogaketens waar je je kunt uitleven: Bode NYC (Bikram Yoga), Pure Yoga en Yoga Works. Op Yogacitynyc.com vind je zo ongeveer alle yogascholen. Om op de hoogte te blijven abonneer je je op hun nieuwsbrief met speciale events. Vertrek je toevallig in juni naar NYC? Dan heb je geluk! Op de 21ste wordt Solstice in Times Square gehouden. Samen met duizend andere yogi’s vier je op Internationale yogadag de langste dag op de mat in hartje New York.

Extra tips voor New York

  • Maak een early morning wandeling in Brooklyn! Loop om 6.00 uur door de groene straten en ontdek dat je je in een ware volière bevindt. Adem in, adem uit en ben in sync met de stad.
  • Huur eens een fiets. Brooklyn houdt ervan om jou op de tweewieler voorbij te zien schieten. Je ziet de blauwe Citybank-fietsjes door de hele stad staan. Makkelijk met creditcard te regelen.
  • Bij Sullivan Street Bakery eet je de heerlijkste pure chocolade brioche van de stad. Aha, weer een onvergetelijk New York Moment gecreëerd.
  • Ben je in een bijzonder koffietentje? Staat er een coole guy/lady achter de toonbank? Vraag dan naar de latest yoga en/of life muziek en anker jezelf zo nog meer in de wijk.
Delen via:
26 mei 2018

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief