Naar een nieuwe dimensie via ons hart

  • Leestijd: 7 minuten
  • Lisette Thooft

Krijgen we na de coronacrisis een betere wereld? Duurzamer, vredelievender, ontspannener? In de spirituele wereld wordt wel gezegd dat we met z’n allen een nieuwe ontwikkelingsfase in gaan, een ‘vijfde dimensie’ van bewustzijn. Hoe zit dat precies, wat verandert er dan en hoe kom je daar?

dimensie - hartchakraLiefde voor het geheel

Collectief gaan we in deze tijd een nieuw groeiniveau in, wordt er gezegd. We zouden van de derde dimensie (3D) overgaan naar de vijfde dimensie (5D). Over de precieze termen is nogal wat verwarring, maar misschien is dit wel de simpelste manier om het te zeggen: we bereiken de groeilaag van het hart. In onze tijd worden we ons massaal bewust van de energie van het hartchakra.

Licht en schaduw

Spiritueel auteur Tijn Touber noemt het hart de poort tussen het oude bewustzijnsniveau en het nieuwe. ‘Als het hart opengaat, als je door het hart heen kunt bewegen, is dat een inwijding en kom je in de vijfde dimensie.’

Maar wat gebeurt er als je hart opengaat, echt opengaat – niet alleen voor je kleine kring van geliefden en vrienden, maar voor het geheel? Dan kom je niet alleen het licht tegen, maar ook de schaduw, stelt Tijn. In de vorm van oude pijn, verdriet, angst en boosheid… die we tot nu toe meestal projecteerden op anderen. We vonden dat zij de schuldigen waren, en zij moesten weg. Maar dat kan niet, beseffen we nu, want ze horen bij het geheel.

‘In je hart ervaar je eenheid, de heelheid der dingen, maar daardoor ervaar je ook hoezeer je nog niet heel bent,’ zegt Tijn. ‘We kunnen alleen naar de vijfde dimensie als we onze schaduw meenemen. Veel mensen voelen dat, ze worstelen met de thema’s heelheid en afgescheidenheid. Je floept als het ware heen en weer tussen gevoelens van “Wow, wat voel ik me verbonden met het geheel” en verdriet en verraad: “Ik ben nog helemaal niet heel”. De schaduw wordt ontzettend zichtbaar. Dat is de inwijding waar we collectief doorheen aan het gaan zijn, en dat is ook waarom er nu zoveel duisternis aan het licht komt.

Volwassen worden

Wat je moet weten om dit schaduwwerk te kunnen doen, is dat je hart er groot genoeg voor is. Dat was vroeger nog niet zo, en voor het innerlijke kind is schaduwwerk griezelig. Maar als we volwassen zijn, is ons hart groot genoeg, diep genoeg, wijs genoeg en sterk genoeg om ook die andere kant, het andere, het duistere en het pijnlijke erin toe te laten. Daarvoor is ons hart juist gemaakt. Hoe meer pijn je toelaat tot je hart, des te meer die in je hart transformeert tot een of andere vorm van liefde: compassie, tolerantie, geduld.

Volwassen worden gaat altijd gepaard met crises, en groei vaak met ziekte. Dat er iets collectiefs aan de hand is met het hart, kun je ook zien aan het feit dat hart- en vaatziekten wereldwijd doodsoorzaak nummer één zijn. In Nederland alleen al sterven er gemiddeld 34.000 mensen per jaar aan. Een crisis in slow motion, mede veroorzaakt door te veel vlees eten en te weinig groenten, te weinig bewegen, door roken en overgewicht. Onze adolescentencultuur met de nadruk op consumptie en amusement – waar de economie zo op floreert – is overduidelijk niet goed voor ons hart. Maar wereldwijd is er nu een wake-up call: volwassen worden is ook goed voor jezelf zorgen, en goed zijn voor de Aarde, voor de dieren en de natuur.

Tegenkrachten

‘Je merkt dat mensen ontwaken,’ zegt ook Robert Bridgeman, healer met een centrum in Frankrijk. ‘Er is een enorme spiritualisering van de samenleving aan de gang. En de hindoemysticus Patanjali zei al: Hoe groter je licht, hoe groter de tegenkracht. Dat geldt ook collectief. Hoe meer stappen richting licht we zetten, hoe duidelijker de duistere tegenkrachten worden in de mainstream media, de politiek en het bedrijfsleven. Maar dat is een tijdelijk fenomeen. Misschien duurt het nog tien jaar, misschien nog duizend, maar ze lopen op hun einde.’

Wow – tien of duizend? ‘Hoe lang het duurt, ligt aan ons. Wij staan zelf voor de keuze om te werken aan de lichtkant, zo veel mogelijk mensen te helpen die transitie te maken, of niet. De vijfde dimensie van bewustzijn is al sinds 2012 voor iedereen beschikbaar, alleen is nog niet iedereen zich ervan bewust.’

Yogadocent Miriam Evers van Slowww stelt dat yoga ons kan helpen ons bewustzijn te verruimen. ‘Als je op de mat uit je hoofd zakt in je lichaam, kom je in een andere staat. Dat helpt je om jezelf en je eigen patronen te zien en te ervaren. Op een metaniveau voel je dat je meer bent dan je gedachten, dat je deel bent van iets groters. Tijdens lessen nodig ik mensen altijd uit om met hun aandacht uit hun hoofd en in hun hart te zakken en vanuit die plek te observeren, te zijn. Zonder oordeel, mild en vanuit compassie. Wanneer je regelmatig naar je hart afzakt en van daaruit observeert, wordt het makkelijker om ook in het dagelijks leven vanuit je hart de wereld te bekijken.’

Steeds minder oordeel

Robert Bridgeman bevestigt dat je je bewustzijnstrilling kunt verhogen door meditatie en yoga. ‘Het gaat om het oplossen van oude pijn. Kritisch naar jezelf kijken, je beperkingen en blokkades oplossen, dat is de taak voor ieder individu. Focus op je eigen proces en zie deze moeilijke tijd als een stuiptrekking van het duister dat verdwijnt. Als je erin meegaat door strijd of angst, dan voed je het. Los de strijd en de angst op in jezelf, dan heeft het geen grip meer op je.’

Hoe merkt hij dat zelf? ‘Ik ben nu al zo’n jaar of tien bezig met het doorwerken van mijn jeugd en de levens die ik hiervoor heb gehad, en wat ik merk is dat het licht in mijn leven zich steeds meer ontvouwt. Het is een proces waarvoor je jezelf de tijd mag geven. Ik word steeds minder reactief, minder snel bang of boos. Ik denk genuanceerder en heb minder oordeel. Ik durf meer intimiteit toe te laten. En ik durf ook steeds meer pijn te hebben: als iets niet prettig is, loop ik er makkelijker naartoe.’

Dat is schaduwwerk, het innerlijke werk aan oude pijn waarvoor we ons grote volwassen hart nu wagenwijd openzetten.


Hartmeditatie

Van transformatiecoach Danielle Stotijn

  1. Visualiseer vanuit het midden van je lichaam een energetisch communicatiekoord naar het midden van Moeder Aarde, Gaia.
  2. Visualiseer een verbinding vanuit je hart omhoog, door alles heen, naar het Licht, het Universum, de Bron. Nu ben je uitgelijnd tussen deze twee energielijnen. De energie in je lichaam die naar beneden wil, kan wegstromen in Moeder Aarde, en wat omhoog wil, stroomt omhoog.
  3. Concentreer je op de emotie die je voelt – angst, woede, verdriet – en maak die groter. Daardoor wordt de emotie minder compact.
  4. Ga dan naar het centrum van de emotie en laat er licht in stromen. Dit doe je weer met de kracht van het denkbeeldige en tegelijkertijd energetische niveau: je stelt je voor dat je licht in de emotie laat stromen. Je maakt de emotie lichter en lichter, totdat ze verdwijnt.
  5. Laat vervolgens het licht door je hele lichaam stromen, op alle lagen. En geniet van de rust, vrede en liefde die je jezelf hebt gegeven. Ontspan. Alles is goed.

Beeld: Jared Rice


 

Delen via:
19 augustus 2021 | Laatst gewijzigd op 19 augustus 2021

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief