Lessen in de liefde

  • Leestijd: 9 minuten
  • Marianne ter Mors

Het bekende dopje van de tandpasta. En dan die sokken naast de wasmand… Totaal niet belangrijk natuurlijk. Maar wel een mooie metafoor voor hoe liefde kan schuren. De yogafilosofie zwijgt over sokken en tandpastadopjes, maar leert ons wel vijf oude wijsheden waarmee je een liefdesrelatie kunt verbeteren.

 

 

 

Als door een donderslag bij heldere hemel worden we verliefd. Opeens wil je de twinkeling in elkaars ogen vangen, de tijd stilzetten en nooit dat bed meer uit komen. Maar verliefdheid duurt niet lang. Sommige wetenschappers beweren slechts drie weken, andere hebben het over uitschieters van drie jaar. En na die drie jaar? Sommige stellen weten een diepere verbinding met elkaar aan te gaan, waarbij de verliefdheid overgaat in houden van. Soms fladderen er nog wat vlinders, meestal is de sfeer ontspannen en een enkele keer stormt het flink. En tja, als hij de voetbaluitslagen checkt tijdens het eten? Dat neem je dan maar voor lief. Want je houdt toch van hem. Deze relatie wil je graag behouden, maar hoe houd je de vlinders levend en de irritatie over de voetbaluitslagen buiten de deur? Wij sloegen er de yogafilosofie op na en vonden de volgende vijf relatiewijsheden.

Liefdesles 1: Vertrouw blind op ware liefde

Een van de belangrijkste bronnen over romantische liefde is de prachtige mythe van Rama en Sita. Om de levensles te begrijpen, moeten we even kort naar het verhaal: prinses Sita moet van haar vader een geschikte echtgenoot uitzoeken tijdens een ceremonie. Alle jonge mannen falen in de zware missie een boog te spannen, behalve prins Rama. Hij breekt de boog zelfs met zijn blote handen. Sita valt als een blok voor deze elegante, sterke man.

Maar het kersverse paar is weinig rust gegund. Rama’s stiefmoeder Kaikeyi ziet liever dat haar eigen zoon de troon bestijgt en zorgt er daarom voor dat Rama verbannen wordt naar de wildernis. Zo leeft Rama samen met Sita en haar broer jarenlang in eenvoud en diepe meditatie in de jungle. Dan slaat het noodlot weer toe: Sita wordt ontvoerd door een van de grootste demonen van die tijd, Ravana. Hij voegt haar toe aan zijn harem, maar Sita wil niets van hem weten en weigert hem te trouwen.

Op een dag slaagt Rama, met hulp van apenkoning Hanuman, erin Sita te bevrijden. Eind goed, al goed? Nee. Rama twijfelt aan Sita’s kuisheid ten tijde van haar verblijf bij Ravana en ze moet een vuurproef doorstaan om haar kuisheid te bewijzen. Sita bidt tot Agni, de god van het vuur, of hij haar niet wil verbranden als zij in het vuur stapt. Sita’s kuisheid wordt bevestigd, de vlammen deren haar niet.

Toch blijven mensen over Sita roddelen. Rama vraagt voor een tweede maal of zij haar kuisheid wil bevestigen. Maar Sita weigert dit. Voortgekomen uit moeder Aarde, vraagt zij haar terug te nemen naar haar moederschoot en niemand ziet Sita ooit weer.

Op pure liefde moet je durven vertrouwen

En, wat kunnen wij hier nu van leren? Rama koos voor de weg van wantrouwen en maakte daarmee een fout. Wil jij samen met je partner pure, onvoorwaardelijke liefde ervaren, dan moet je deze niet willen testen. Je moet er blind op durven vertrouwen. Dat is een van de vele lessen uit dit prachtige epos. Dus ook al heb je af en toe je twijfels over je relatie, ga niet je partner testen om te kijken of hij nou echt wel zo leuk is of trouw is aan jou. Of, nog erger, je partner jaloers maken om te kijken hoe leuk hij jou eigenlijk vindt. Irritaties en twijfels horen bij een relatie, vaak ligt de oorzaak van twijfels bij jezelf in plaats van de ander. Laat ze los en je zult merken dat de liefde tussen jullie weer gaat stromen.

Liefdesles 2: Blijf jezelf (spiritueel) ontwikkelen

Volgens de oude, spirituele traditie in India hebben we vier doelen in ons leven, die purusarthas worden genoemd. Het eerste doel is dharma, de juiste weg bewandelen volgens spirituele waarden, het tweede doel is artha, het vergaren van rijkdom. Het derde doel is kama, het vervullen van sensueel plezier en liefde en het vierde doel is moskha, zelfrealisatie of bevrijding van de cirkel van reïncarnatie.

Het beleven van liefde en sensualiteit is dus een van onze levensdoelen. Alleen kunnen liefde en sensualiteit volgens de traditie nooit zonder de spirituele waarden van dharma en het ontwikkelde bewustzijn van moskha. Eigenlijk is ons doel: spirituele kennis vergaren, om zo, terwijl we genieten van liefde en seksualiteit, kunnen groeien en eenheid ervaren.

Dus zorg voor voldoende inspiratie en groei in je leven. Lees mooie boeken, zet je in voor een doel dat groter is dan jijzelf, volg een inspirerende workshop. Met andere woorden: blijf jezelf ontwikkelen. Als jij een liefdevoller, ontspannen en spontaner mens bent, zijn problemen in je relatie ook beter behapbaar. Dan ben je in staat ze van meerdere kanten te bekijken, de ander beter te begrijpen, om over jezelf heen te stappen als dat nodig is. Alle lessen die je leert, zijn brandstof voor je relatie. Daarmee verhef je een relatie tot kunst.

Liefdesles 3: Oefen in bhakti, liefde met een hoofdletter L

In de yogatraditie wordt veel over de liefde geschreven. Maar dan gaat het vaak niet over de relationele liefde. De liefde die hier bedoeld wordt, is de onvoorwaardelijke en alomvattende liefde, liefde met een hoofdletter L.

Een van de belangrijkste geschriften over Liefde is de Nārada Bhakti Sūtra. De term bhakti betekent toewijding en is afgeleid van bhaj, wat verbonden met god betekent. Het beoefenen van bhakti houdt in: toewijding en volledige overgave aan liefde voor het goddelijke en alle levende wezens. Wanneer je bhakti wilt ervaren, zul je je moeten openstellen om in alles en iedereen het goddelijke te zien.

Door de tegenstellingen in onze wereld is dit best een uitdaging. We zijn immers geneigd om direct een mening te vormen over iemand op basis van opleiding, politieke voorkeur of zoiets banaals als een niet matchende kleur schoenen. De uitnodiging van bhakti is om je los te maken van al deze ogenschijnlijke verschillen: het is het overstijgen van de dualiteit waar wij in leven. In bhakti zijn er geen egocentrische verwachtingen, er is geen angst. Alles is Liefde en Liefde is alles.

Hoewel bhakti gaat over een allesoverstijgende Liefde, toewijding aan het Allerhoogste, staat die niet los van je relatie. Je relatie is bhakti! Tenminste, als jij dat toestaat. Door met onvoorwaardelijke liefde, zonder angst en oordeel naar je partner te kijken, ontstaat er ruimte om iemand te zien zoals hij of zij werkelijk is. Vaak creëren we een beeld over onze partner van hoe we willen dat hij is. Maar dat beeld sluit lang niet altijd aan bij de persoon met wie we ons leven delen. Door alle filters, wensen en oordelen los te laten, kan er een heilige relatie ontstaan. Een relatie die jullie allebei laat groeien, zodat liefde kan plaatsmaken voor Liefde.

 

Liefdesles 4: Geef aandacht aan alle vijf vormen van liefde

De vraag waarom liefde opbloeit, groeit en in sommige gevallen ook weer vergaat, hield de Indiase filosofen ook al bezig. Velen van hen, waaronder de mystieke dichter Kabir, interpreteerden de oudste en heiligste geschriften van het hindoeïsme, de Veda’s, en probeerden er op hun eigen manier betekenis aan te geven. Volgens deze oude Indiase filosofen zijn er vijf vormen van liefde:

  1. Kama, de liefde gedreven door seksuele aantrekkingskracht.
  2. Shringara, de romantische liefde. Deze vorm van liefde is hoe je hem kent van een pas begonnen liefdesrelatie.
  3. Maitri, de liefde vanuit compassie. Maitri betekent op een welwillende, open en vredelievende manier alles liefhebben wat er leeft. Het is de onvoorwaardelijke liefde die we voelen voor dieren en kinderen.
  4. Bhakti, de liefdevolle toewijding aan het Allerhoogste.
  5. Atma-Prema, de grenzeloze zelfliefde. Deze zelfliefde gaat voorbij aan het ego, het is de liefde voor je ware natuur.

Wij hebben maar één woord voor liefde. Maar eigenlijk zijn die vijf vormen van liefde helemaal zo gek nog niet. Als je ze eens nader bekijkt, blijken zij samen Liefde te zijn. En ook als je je relatie onder de loep neemt, bevat deze alle vijf vormen van liefde. Ga regelmatig bij jezelf na: bevat je relatie nog alle elementen, of ervaar jij ergens een tekort? Is dat laatste geval, geef daar dan extra aandacht aan.

Dus ook aan, en dit is misschien wel het belangrijkste binnen een relatie, de liefde voor jezelf. Want zeg eens eerlijk, als jij jezelf het niet waard vindt om liefde te mogen ontvangen, waarom zou jouw partner dan wel zijn best voor je moeten doen? Als jij onvoorwaardelijk van jezelf gaat houden, gaat de liefde tussen jullie beiden ook meer stromen. Dan hoeft hij jou ineens niet meer keer op keer die bevestiging te geven, jij bent namelijk al compleet.

Liefdesles 5: Beoefen yoga om de energie vrij te laten stromen

Als twee partners gelijkwaardig zijn en respectvol met elkaar omgaan, ontstaat er tussen hen een ruimte waarbinnen ze beiden kunnen groeien, leren, hun sensuele energie ervaren en de liefde vrij kunnen laten stromen. Maar zo’n vrije ruimte ontstaat niet zomaar. Deze ruimte kan pas ontstaan als jij stevig in je schoenen staat en weet wie je bent. Daarom is het belangrijk je spirituele practice te doen. Om juist je lichaam uit te blijven dagen, het sterker en ruimer te maken door middel van yoga. Dag na dag, zo houd je jezelf gecentreerd, kalm en open om te geven en te ontvangen.

Pas als jij van jezelf houdt, kan de liefde gaan stromen

Het allerbelangrijkste is dat we de weg van liefde blijven bewandelen. Want uiteindelijk moeten we zelf de keuze maken om Liefde in onszelf te vergroten. En dat is een kwestie van doen. Vergeef iemands trekjes, blijf jezelf ontwikkelen, beoefen bhakti, leer met de vijf vormen van liefde te spelen en doe je yoga-practice. Dan houd je je relatie sprankelend. Hoe pijnlijk dat soms ook is, hoeveel tandpastadopjes het ook kost. Makkelijk zal het nooit zijn, maar uiteindelijk is een relatie ook je sleutel tot innerlijke groei. Swami Vivekananda verwoordde dit mooi: ‘Wie zich wil ontwikkelen, moet liefhebben. Wie stopt met liefhebben, zal sterven.’

Beeld: Bodil Jane

Delen via:
26 april 2018 | Laatst gewijzigd op 27 december 2019
Training

Manifesteren met de 7 wetten van succes

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief