Lenette van Dongen: ‘Dat ademen, pranayama, daar word ik zó obstinaat van’

  • Leestijd: 5 minuten
  • Suzanne Geurts

Ze bestaan: yogi’s die helemaal op de yogamanier leven. Ze mediteren, doen geen vlieg kwaad, oefenen asana’s en pranayama. Maar hoe haalbaar is dat voor een drukke westerling? We vroegen het cabaretier Lenette van Dongen (63).

Lenette van Dongen

Je hebt zuiverheid (saucha) aangekruist, ben je een opgeruimd mens?

‘Mediteren, dacht ik eerst, doe je op een bergtop of in een perfect opgeruimde huiskamer te midden van kaarsjes. Dat lukt mij niet. En je doet iets goed – volgens de regels – of niet. Ja, daar ben ik vrij dwangmatig in. Totdat ik twee jaar geleden de podcast van een goede vriend beluisterde, Jij weet het. Hij brengt je al pratend naar een ontspannen toestand. Regels? Die bleken er helemaal niet te zijn. De eerste keer kwam er veel los, ik moest zelfs huilen. Na een aantal luistersessies maakte de weerstand plaats voor rust. Inmiddels kan ik dat gevoel altijd oproepen, zelfs in de hectiek met de kinderen. Alleen stilte en bewustzijn. Wat heb ik nu nodig? Soms houd ik mezelf even vast om niet te verdwijnen in de drukte van alledag.’

Geen vinkje bij yogaoefeningen voor Milouska Meulens(asana’s). Nooit op de mat gestaan?

Ja, behoorlijk, in mijn schuur liggen de pluggen nog net niet op alfabet. Structuur aan de buitenkant geeft me rust aan de binnenkant. Maar voor mij heeft zuiverheid ook alles te maken met voeding. Aangezwengeld door een belachelijk hoog cholesterolgehalte werd ik ervan doordrongen dat mijn lichaam goede, pure bouwstoffen nodig heeft. Nee, ik wil niet per se oud worden, maar wel gezond ouder. De kracht in mijn lichaam blijven voelen, de expressie met mijn lijf. Sinds ik low carb, high fat eet, voel ik me zoveel beter; ook mijn cholesterol is weer binnen de norm. In het vision board van mijn ouderdom staat dan ook geen medicijnkastje. Voeding is voor mij een state of mind.’

Dat vraagt ook om discipline (tapas). Ben je streng voor jezelf?

‘Dat la-la-lagevoel van sommige mensen, daar kan ik jaloers op zijn. Ja, ik heb een aangeboren drang tot discipline, tot streng zijn. Daarbinnen voel ik me veilig, al van kleins af aan. Dan maakte ik één fout in mijn schoolschriftje en wilde ik het meteen weggooien. Sinds mijn burn-out, in 1995, probeer ik liever voor mezelf te zijn, levend volgens de tachtig-twintigregel: tachtig procent je best doen, twintig procent mens zijn. Een onderbroek zonder elastiek glijdt van je kont af, aangesnoerd zit-ie te strak; het is die rek waardoor hij lekker blijft zitten.’

Je was altijd vrij zwaar op de hand, zei je in eerdere interviews. Toch zit hier een zeer tevreden (santosha) vrouw, die elke dag honderden Nederlanders blij maakt met haar vrolijke ‘Samen wakker worden met Lenette’-filmpjes op Facebook. Wat is er veranderd?

‘Ken je dat bij zo’n buitenzwembad, dat je eerst met je voet door het ijskoude water moet om het laagje bladeren eraf te halen? Zo voelde ik me elke ochtend als ik wakker werd. Door dingen uit het verleden zat er verdriet op mijn schouder, pijn waarvan ik jarenlang het bestaan niet wist. Ja, ik heb hard aan mezelf gewerkt om die last kwijt te raken, maar de laatste drie jaar heb ik ook al mijn decorum afgeworpen, alles wat ik níét ben. En ik heb het denken ontmaskerd, mede dankzij de inzichten van Eckhart Tolle. Dat ronddraaien in je eigen verhaal, dat gezeik in jezelf over hoe iets was of “moet” zijn. Ga uit je hoofd en in het proeven, registeren, voelen. Ik ben nu veel vaker verliefd op het moment. Daar waar ik ben, ben ik steeds vollediger.’

Je noemt Eckhart Tolle al, zelfreflectie (svadhyaya) lijkt belangrijk voor je.

‘Absoluut, studeren is het leukste dat er is. Het liefst lees en luister ik de hele dag door. Van Eckhart Tolle tot Satguru en Abraham Hicks. Maar ik haal mijn inspiratie ook uit gesprekken met mensen die keihard door het leven gekneed zijn en hun eenvoudige zinnetjes echt doorleefd hebben. Zo leerzaam.’

En wat is de waarheid (satya) voor jou?

‘De enige waarheid die ik ken is de energie die van een appelpitje een appel maakt. Voor mij, als mens, betekent het: zo min mogelijk doen alsof en op de stroom van het leven meevaren. Een boom is waar, mijn hond Silke is waar. Stilte is waar, wat ik ervaar in de momenten tussen een diepe in- en uitademing. In die paar seconden komt alles tot rust, alsof iemand de stekker van een loeiende stofzuiger uit het stopcontact trekt. In schril contrast daarmee staat mijn denken, dat is niet-waar. Als je tegen iemand zegt wat je denkt, moet je altijd even polsen wie er aan het woord is: je ego, je pijn, je wensen?’

Toch heb je ademhalingsoefeningen (pranayama) niet aangekruist.

‘Ademhalingsoefeningen vind ik heel, heel ingewikkeld. Neus uit, mond in of omgedraaid, daar word ik zo obstinaat van. Ja, ik doe wel Wim Hof ademhalingstechnieken, maar met forse tegenzin. Die harde zelfdiscipline, ik zei het je al, hè?’

Maar wel kruisjes bij yogahoudingen (asana) en meditatie (dhyana).

‘Ik sta bijna elke dag op de mat, in mijn zolderkamertje. Vooral om domweg lenig te blijven, niet om iets te bereiken. Juist niet. Meditatie pak ik op als ik het nodig heb, en nee, dat gaat voor mij niet om zoveel minuten op een kussen zitten. Het zit ’m in gewaarworden – uit het denken en in de ervaring van het leven stappen. Dat kan in een wandeling, in die korte ogenblikken in de tram. Al die minuutjes samen maken één lange meditatie.’

Uitslag yogi lifestyle Lenette

Wij vinden Lenette een gedisciplineerde levensgenieter.

 


Wil je je net als Lenette verdiepen in de yogi lifestyle? Hier leer je meer over het achtvoudige pad óf doe een les via Yoga by Happinez.

Delen via:
15 december 2022 | Laatst gewijzigd op 7 december 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief