Katja Schuurman: ‘In het begin stond ik bijna woedend op de mat’

  • Leestijd: 4 minuten
  • Natasja Bijl

Sinds Katja Schuurman de gedachte kan loslaten dat al haar houdingen perfect moeten zijn, brengt yoga haar focus en rust. ‘Je kunt het niet fout doen, dat zinnetje werkte bevrijdend.’

Katja, lukt het jou om je ambitie los te laten op de mat?

‘Dat loslaten vind ik misschien wel het moeilijkst. Ik ben geen sportschooltype, maar ik kan heel fanatiek zijn. Toen ik voor het eerst yoga deed, wilde ik alles meteen perfect doen. Soms stond ik bijna woedend op de mat. Ondanks die frustratie heb ik doorgezet, want ik voelde dat yoga goed voor me was. Wat me hielp was de gedachte: je kunt het niet fout doen, je kunt alleen steeds opnieuw beginnen. Dat ene zinnetje, dat ik als een mantra herhaalde, werkte bevrijdend.’

Hoe belangrijk is focus?

‘Focus is alles, net als discipline. Ik ben niet iemand die zaken maanden vooruitplant, ook niet in mijn carrière; het is meer go with the flow. Maar de dingen die ik doe, doe ik goed en vol overgave, zowel in mijn werk als in mijn moeder-zijn en ja, ook in de liefde ga ik voluit. Als het wat onrustig wordt in mijn hoofd, zie je dat meteen terug op de mat. Voornamelijk in de balansoefeningen, die gaan me dan minder goed af.’

Hoe zorg jij goed voor jezelf?

‘Ik eet gezond en kijk daarbij juist naar wat wél mag: veel groenten en vis. Wandelen in de natuur en mooie gedichten lezen geven me zowel rust als energie. Verder geloof ik erg in de kracht van niet te veel nadenken en gewoon dóén.

Ik kies bewust voor positieve dingen, ook dat is goed voor jezelf zorgen. Zo lees ik bijna nooit wat er over me geschreven wordt in de bladen. Ik ben al meer dan de helft van mijn leven bekend en heb lang geleden besloten me daar niet mee bezig te houden. Dat was alleen anders tijdens de breuk met Thijs. Toen raakte het me soms wel wat er over ons werd gezegd en had ik enorm veel last van die persmensen overal met hun telelenzen. Des te meer omdat het ook ons kind betrof.

Wel een aandachtspunt voor me is zorgen voor voldoende nachtrust. Ik hou erg van feestjes, liefst meerdere per week. Meestal compenseer ik dat door af en toe tegelijk met mijn dochter rond achten in bed te kruipen.’

Hoe ga je om met moeilijke perioden in je leven?

‘Ik ben vlak voordat Thijs en ik onze relatie definitief verbraken twee weken naar Sri Lanka gegaan, in retraite, om in de stilte antwoorden te vinden op vragen die ik vooraf had opgeschreven. Na drie dagen vol pranayama oefeningen werd ik al ongeduldig. Kom maar op met die geweldige inzichten, dacht ik. Pas na een week, toen ik niet meer nadacht over tijd, kwam ik weer bij mezelf en voelde ik welke weg ik moest inslaan. Dat is voor mij het “innerlijk weten”, vanuit je hart. In het dagelijks leven raken we daar zo vaak van verwijderd.’

Zorgt yoga ook voor innerlijke rust?

‘Mijn eerste yogaleraar sprak vaak over gelijkmoedigheid en kalmte, door je emoties waar te nemen en je er niet mee te vereenzelvigen. Kijken naar emoties geeft mij ook zeker rust. Dan hoef ik er namelijk ook geen waardeoordeel aan te hangen. Tegelijkertijd ga ik “grote” emoties nooit uit de weg. Dat heel intense, van enorm verdrietig naar enorm blij, past ook bij me. Gelukkig slaag ik er steeds beter in om met diezelfde intensiteit heel bewust te genieten. Bijvoorbeeld als ik met vrienden uit eten ga en iedereen van een afstandje gadesla. Op dat soort momenten zeg ik ook vaak: “Moet je eens kijken hoe goed we het hebben!” Ja, ik ben een dankbaar mens en neem niks voor lief. Voor mooie dingen moet je altijd je best blijven doen!’


Delen via:
13 augustus 2017 | Laatst gewijzigd op 9 november 2023

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief