Ingvild Molenaar: ‘Als iedereen gelukkig was, kwam ik’

  • Leestijd: 5 minuten
  • Suzanne Geurts

Worstelend met haar scheiding ontdekte Ingvild Molenaar de kracht van meditatie. ‘Kun je in het oog van de storm houvast in jezelf vinden? Dat is voor mij de essentie van spiritualiteit.’

ingvild molenaar

Als er vriendinnetjes van de kleine Ingvild Molenaar komen eten, krijgen ze geen gewone pannenkoeken voorgeschoteld zoals bij leeftijdsgenootjes, maar lactosevrije, gemaakt van boekweitmeel. ‘Ik vond ze lekker, maar mijn vriendinnetjes niet. Ze wilden daarom liever niet bij ons eten.’ Dat haar moeder aan yoga en natuurgeneeskunde doet, in de jaren tachtig? Wel zweverig hoor, vinden veel mensen. Dan haar vader, een wereldwijd erkende aardwetenschapper, professor en atheïst. Als ‘aardse’ tegenpool zorgt hij thuis voor de dagelijkse dosis nuchterheid.

Gewoon willen zijn

Haar ouders zijn al jaren geleden gescheiden, maar Ingvild koestert hun uitersten die in haar karakter samensmelten. ‘Wat ze delen is hun zoektocht naar de essentie van het leven en de overtuiging dat je de verantwoordelijkheid altijd bij jezelf moet leggen, niet in de buitenwereld.’ Met die buitenwereld krijgt ze een woelige relatie. ‘Juist omdat mijn moeder regelmatig afgewezen werd op haar manier van leven, werd ik voorzichtig met wat ik naar buiten uitdroeg. Meedraaien in de rationele wereld, gewóón zijn ­– daar deed ik alles voor.’ Al van kleins af aan doet ze zich daarom nuchter en stoer voor, terwijl ze van binnen ‘spiritual as fuck’ is, zoals ze zelf zegt. ‘Zo analyseerde ik al op jonge leeftijd mijn extreem heldere dromen. Ik besprak die dan met mijn moeder. Ik had ook hele dialogen met wat ik nu mijn innerlijke stem zou noemen. Een diep gevoel van bewustzijn, dat had ik al op jonge leeftijd.’

Op de laatste plaats

Begin dertig is ze, haar zoontje nog maar een kleuter, als haar pantser scheuren begint te vertonen. Eerst langzaam, daarna sneller en sneller. ‘Al sinds mijn 23e zorgde ik voor de twee kinderen van mijn toenmalige man, en als producent in een theater had ik een ontzettend drukke baan. Een gave tijd, zo mooi, maar ook een worsteling. Met mezelf. Ik voegde me naar alles en iedereen, pas als zij gelukkig waren, kwam ik.’ Rust vindt ze al jaren op de yogamat en om zichzelf meer ruimte te gunnen, voegt ze daar een Vinyasa- en Hatha-opleiding aan toe. Haar eigen meditatie practice komt niet veel later. ‘In de boeken van Yogananda herkende ik het verlangen naar de innerlijke connectie en die met het grotere geheel. Hij beschrijft hoe hij die veelal via meditatie ervoer. Zo begon ik me kleine beetjes van zijn meditatiestructuur eigen te maken. Hij beschrijft niet veel van het ‘hoe’, omdat zijn stijl alleen live mag worden overgedragen. Jaren later heb ik me daarom laten initiëren in de meditatietechniek van Kriya yoga.’

Op de keukenvloer

Uiteindelijk is het haar scheiding, zes jaar geleden, die een meedogenloze en definitieve streep onder het huidige leven van Ingvild Molenaar zet. Ze verliest niet alleen haar relatie, maar stopt ook met haar baan in het theater, en samen met haar zoontje betrekt ze een tijdelijke woning. ‘Ik was voorbij het nulpunt. Meer dan eens moest ik van de keukenvloer afgepeld worden, omdat ik geen idee had hoe ik verder moest.’ Terugkijkend is ze nog altijd verbaasd over haar eigen moed. ‘Door de scheiding legde ik mijn identiteit af. De keuze was hartverscheurend, voor iedereen om ons heen, maar voelde voor mij uiteindelijk als een wedergeboorte.’

Vast ankerpunt

Dankzij yoga kon ze in die periode haar lichaam weer voelen en de stress ventileren, maar heel eerlijk: haar reddingsboei was het niet. Sowieso laat ze de mat thuis gerust soms een tijdje in de hoek liggen. ‘Onzin dat je elke dag verplicht yoga moet doen,’ lacht ze. ‘Zo rigide zit ik niet in de leer. Het belangrijkste is: kun je wat je daar toepast meenemen in het echte leven?  Want op de yogamat in contact komen met jezelf en omgaan met ongemak is één ding, maar kun je dat vasthouden als je wordt geraakt door de storm? Kun je die plek van kalmte ook bereiken terwijl de buitenwereld doordendert en je binnenwereld een chaos is? Dat is voor mij de essentie van spiritualiteit.’
Haar veerkracht vindt ze dan ook vooral via meditatie terug. Wat begon als een onrustige knipperlichtrelatie – ‘Pff, is er pas één minuut voorbij?’ – is inmiddels een vast ankerpunt. ‘Als je elke dag één practice moet kiezen, dan kies ik meditatie.’

Deur naar veerkracht

En nee, nuanceert ze meteen, dat is geen quick fix voor je problemen, wat iedereen vurig hoopt. ‘Meditatie is de opening naar je eigen bron. In jezelf vind je de deur naar je veerkracht, je creativiteit, naar het hogere.’ Met licht dichtgeknepen keel vertelt ze dat ze regelmatig op de bank zat, de wanhoop nabij. ‘Dan pakte mijn ene hand de andere vast en zei ik tegen mezelf: oké, Ing, ik hoor je, ik zie je, ik voel je. Waar heb je behoefte aan? Dat kon een kopje thee zijn, of gewoon dom voor me uit staren. Op zulke gitzwarte momenten is meditatie niet altijd dé manier om jezelf direct te helpen, maar als je regelmatig mediteert, besef je wel steeds beter wat je nodig hebt.’

ingvildmolenaar.com


De ervaringen van yogadocent en Inner Work coach Ingvild Molenaar inspireerden haar om een eigen chakrameditatie te ontwikkelen: de Embodied meditatie. Nieuwsgierig? Op Yoga by Happinez vind je de meditatie om balans tussen lichaam en geest te vinden.

Delen via:
3 maart 2022 | Laatst gewijzigd op 16 maart 2022

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief