Hooikoorts? Doe deze 3 oefeningen

 • Leestijd: 4 minuten
 • Astrid Maria Boshuisen

Vrees je het seizoen van de pollen die in de lucht zweven? Bij hooikoorts of andere allergische reacties kun je een pilletje pakken, maar ook yoga heeft er een antwoord op.

Een loopneus, kriebelende ogen, benauwdheid en misschien zelfs een duf, sloom gevoel. Het zijn allemaal symptomen van hooikoorts. Hooikoorts en andere allergieën zijn eigenlijk overdreven reacties van je lichaam op iets onschuldigs. Bijvoorbeeld stuifmeel van bloeiende planten, of katten- en hondenharen. Ter verdediging maakt je lichaam het stofje histamine aan; daarvan komen die vervelende klachten. De gebruikelijke oplossing is anti-histamine, die je kunt slikken in de vorm van een tabletje. Dat verlicht de symptomen, maar het geneest niet.

Misschien verrassend, maar yoga heeft een eigen antwoord op hooikoorts. Yogatradities kijken daarbij net even verder, te beginnen bij de energiestromen in ons lichaam. Als je lichaam overgevoelig reageert, kan het zijn dat die energiestromen uit balans zijn. Oefeningen zijn dan ook niet alleen gericht op instant opluchting, maar ook op het uitbalanceren van energie. Yoga helpt je immuunsysteem tot rust te komen en hopelijk minder heftig te reageren.

Pas je yogaroutine aan

Maar er valt wel wat uitzoekwerk te doen. Yogadocente en -therapeute Linda Madani van het Balinese yogacentrum Intuitive Flow had als kind last van allergie en hooikoorts. De klachten kwamen opeens terug toen ze volwassen was. Dat leidde tot een persoonlijke zoektocht naar de oplossing. Linda: ‘Het kan weleens nodig zijn om als eerste hulp een pilletje te nemen, dat heb ik ook gedaan. Anders kon ik niet eens mijn yoga doen. Maar ga dan aan de slag, in de breedte en in de diepte. Waar zitten de triggers in jouzelf en in je omgeving? Ik had bijvoorbeeld een paar bloeiende bomen in de tuin, die helaas weg moesten. Ook had ik te veel stress. Toen heb ik mijn yogaroutine aangepast. Ik begon met oefeningen die mijn ademhaling verlichtten en me hielpen ontspannen. Toen ik me wat beter voelde, werkte ik via pittigere poses zoals de Ploeg en de Schouderstand, aan het afvoeren van overtollig slijm en een diepere ademhaling.’

Van Linda’s zoektocht plukken wij de vruchten: hier drie diepe reinigingsoefeningen voor instant opluchting én innerlijke balans.

3 oefeningen die je hooikoorts verlichten

De yoga kent zes reinigingstechnieken die je lichaam bevrijden van afvalstoffen en slijm, én helpen ontspannen: Dhauti, Nauli, Basti, Kapalabhati, Jala Neti en Trataka. De laatste drie zijn erg geschikt bij hooikoorts en allergie.

Vuurademhaling (Kapalabhati)

 1. Reinigt de longen, verzacht druk in je hoofd en balanceert de sinussen uit. Doe deze oefening als je neus niet verstopt is, of doe eerst een Jala Neti.
  Zit rechtop in een houding die je 
prettig vindt. Leg je handen op je knieën. Haal een paar keer diep adem, voel de ontspanning.
 2. Laat nu de inademing vanzelf komen en in je buik stromen. Trek je buik daarna vlot in en adem stevig uit via je neusgaten. Gebruik gerust wat buikspierkracht, als het maar comfortabel blijft.
 3. Herhaal dit ongeveer 10 keer ritmisch, maar stop bij pijn of ongemak.

Jala Neti

Verlicht een verstopte neus of loopneus en bevrijdt de slijmvliezen van opgehoopte 
allergenen, onzuiverheden en vocht. Doe dit niet als je weleens een bloedneus hebt.

 1. Vul een Jala Neti pot of een oude theepot met 0,5 liter lauwwarm water met daarin 1 theelepel zuiver zout opgelost.
 2. Houd je hoofd licht opzij boven een wasbak. Adem door je mond.
 3. Giet voorzichtig water in een neusgat. Doe je hoofd eventueel iets achterover, maar laat het water niet in je keel lopen.
 4. Kantel je hoofd zodat het water naar je andere neusgat loopt, en naar buiten.
 5. Buig tot slot je hoofd voorover, zodat al het water uit je neus wegloopt. Snuit zachtjes je neus.
 6. Herhaal aan de andere kant.

Trataka

Deze meditatieve reiniging brengt rust en kalmeert jeukende of geïrriteerde ogen.

 1. Zet een brandende kaars op ooghoogte neer. Ga ervoor zitten met rechte rug, 
en ontspan. Adem rustig.
 2. Fixeer je blik op de kaarsvlam, zonder te knipperen. 
Je ogen mogen tranen, maar stop bij toenemende irritatie of pijn.
 3. Sluit je ogen na ongeveer een minuut, of als je moet knipperen. Leg een handpalm als een kommetje op elk oog en ontspan weer even.
 4. Herhaal de oefening een paar keer.

En nu weer genieten van de buitenlucht!

Meer oefeningen voor hooikoorts? In de Yoga seriegids vind je nog meer houdingen.

Delen via:
31 mei 2017 | Laatst gewijzigd op 1 juni 2017

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief