Hier doe je yoga in Goa (India)

  • Leestijd: 5 minuten
  • Fidessa Docters van Leeuwen

Voor een yogavakantie, teacher training of Pancha Karma (een ayurvedische reinigingskuur) ben je in Goa op de perfecte plek.

Yoga en ayurveda in Mandrem, Noord-Goa

Aangekomen in Mandrem, Noord-Goa, logeer je misschien wel in de rieten hutjes van Ashiyana Yoga Goa. Hier kun je yoga teacher trainingen volgen of kies je voor je dagelijkse dosis drop-in lessen.

Ben je meer van het avontuur en wil je juist van de gebaande paden af? Dan boek je een prachtig Portugees huisje in Avalon Inn Goa en regel je zelf de Pancha Karma (een reinigingsprogramma) bij Ayurveda Goa.

Terwijl je in Mandrem een paar keer op en neer bent gelopen vraag je je stiekem af of er hier eigenlijk nog meer te doen is… Goa is de afgelopen jaren drukker geworden, maar de kern van het dorp is hetzelfde gebleven. Eén straat. Als je goed oplet dan voel je dus nog steeds de Goa Vibe. Wat is dat dan precies? De tijd verdwijnt. Niets moet, alles mag. Leegte blijkt geen opgave meer, maar juist heel aangenaam. Voordat je het weet neem je er een digital detox bij.

Stranden bij Aranbol en Ashvem

Na een ochtendles bij Dunes Goa wandel je langs zee naar het strand en het stadje Aranbol. Neem niets mee behalve jezelf en een goed ingesmeerd lijf. Je passeert mediterende lifeguards, reizigers in onbekende yogahoudingen en aangeklede Indiërs in het ondiepe water. Misschien heb je enkele roepies in je bikini verstopt, zodat je later in het dorpje geniet van een ginger lemon tea bij World Peace Bakery (zonder website, je loopt rechtdoor, op een gegeven moment zit het aan je linkerhand). Misschien lukt het je niet om je zintuigen te beheersen en eet je er een homemade coconut cookie bij.

In Aranbol kijk je met name op de elektriciteitspalen, die fungeren als het aloude prikbord waar yogalessen, allerhande massages en diverse (ayurvedische) kookcursussen te volgen zijn. Je leest dan bijvoorbeeld dat Anand yoga dhan op afspraak yoga geeft. Of sluit je bij Rajee aan voor een tweedaagse Satsang retreat. Zijn email: joyofclarity@gmail.com.

Bij Lamuela bistro (eveneens geen website) lunch je westers een avocado caprese sandwich in hun secret garden. En snuffel je gelijk even tussen de kleren.

De volgende dag weer een ander strandje? Nu sla je linksaf, als je de zee voor je hebt, richting Ashvem. Hier zetelt de Gyp-set van de wereld. Jade Jagger, de dochter van, heeft er een shop op het strand. Ga dan wel in het seizoen naar Goa – vanaf begin december -, want alleen dan is haar winkel open. Of loop binnen bij het belendende Snoop Doop voor de prachtigste handmade wollen shawls, perfect voor tijdens een yogales on de beach. Voel je het zand al tussen je tenen schuren terwijl je in- en uitademt?

Anjuna en Mapusa markets

Heb je eindelijk een vrije dag van Teacher training of Detox, neem dan op woensdagochtend voordat de zon hoog staat een taxi naar Anjuna markt. Hier vind je veel mooie souvenirs als kleding en Goa-mokken waar je het thuisfront zeker een plezier mee doet. Meer authenticiteit vind je op de dagelijkse markt van Mapusa. Hier shoppen de Indiërs. Eet een veggie samosa uit de hand, koop een tiffin voor thuis en een kaftan die de Indiase vrouwen dragen. Reis met een verse kokosnoot in de hand in een tuktuk terug voor de ultieme India-ervaring. Als je geluk hebt draait de chauffeur de mantra Om Mani Padme Hum.

Panajim: yogaboeken en cashewnoten

Nog meer stadse drukte vind je natuurlijk in de hoofdstad Panjim. Bekend om zijn Portugese huizen; eeuwenlang was Goa een kolonie van Portugal. En natuurlijk de cashewnotenfabriek, met cashews in de smaken plain, peper of masala (tip: met mate eten als Pitta je dosha is). Het kan best zijn dat je uren doorbrengt in Singbal’s Book House, tegenover de beroemde witte kerk en dan op de hoek. Het is een blauw pand. Van ayurvedische kookboeken tot prachtige yogaboeken en inspirerende verhalen zoals Shantaram. Wedden dat je een voorraad mee naar huis neemt? Sla de Bombay Bazaar, 18 June Road, niet over: een soort Indiase Bijenkorf met fantastische stoffen en heerlijke kitscherige beelden van Vishnu en Ganesha.

Saturday night market in Arpora

Je laatste avond ligt voor je en die vier je geheel in stijl in het plaatsje Arpora, op de Saturday night markt. Een soort Parade gevuld met Indiase families, verbaasd kijkende toeristen en hippies die Goa ooit ontdekten en er zich zetelden. Dit alles opgeluisterd met keiharde muziek die je gedetoxte oren nauwelijks kunnen verdragen. Vermengd met de geur van kurkuma, koriander, chili pepers, gebraden kippen en afgeschuimd met een Kingfisher bier. Wat een schouwspel… Ineens valt je oog op een lichtgevende zuil die boven de markt uittorent. Keep smiling, lees je.

De volgende ochtend loop je voor de laatste keer door Mandrem. Nooit gedacht, toch gebeurd: die ene straat is jouw dorp geworden. Híer haal je je verse gember. Dáar drink je dat ene vakantiekopje slappe nescafé. Bij de gracieuze supermarktdame (naast Dunes) kom je om de overheerlijke carrot walnut cake die ze speciaal voor jou bestelt. In de grotere supermarkt – aan het begin of het einde van het dorp, het is maar hoe je het bekijkt -, haal je heerlijke Khadi zeep, Nag Champa wierrook en alle Himalaya producten.

Enthousiast geworden? Bekijk hier de reis naar Goa van Yoga by Happinez en Happy Soul Travel!

Fotografie: Harold Pereira

Delen via:
23 mei 2018

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief