Dit is wat lavendel voor jou kan doen

  • Leestijd: 4 minuten
  • Yoga by Happinez

In samenwerking met Physalis Aromatherapy

Het heeft een prachtige dieppaarse kleur, ruikt heerlijk en wordt sinds mensenheugenis ingezet als medicijn. We vertellen je graag alles over de kracht van lavendel en wat het kan doen voor lichaam en geest. En dat is meer dan je te laten ontspannen…

Het gebruik van lavendel is al zo oud als de weg naar Rome. De Egyptenaren maakten van lavendel parfumolie en lavendelzalf. De Romeinen gebruikten lavendel om in te baden en maakten lavendelzeep. Uit die tijd stamt ook de naam lavendel. Lavare is namelijk het Latijnse woord voor wassen.

Klachten en kwalen

Niet alleen voor de ontspanning werd lavendel gebruikt. Ook klachten en kwalen werden ermee behandeld. Zo zetten Romeinse legerartsen lavendel in bij bronchitis en om wonden te ontsmetten. In de middeleeuwen geloofde men zelfs dat lavendel zou helpen tegen de pest. En de volksgeneeskunde paste lavendel al vroeg toe bij slapeloosheid, zenuwklachten, hoofdpijn, geelzucht en hoofdluis.

Fijne geur en smaak

Nog altijd is lavendel een natuurlijk middel voor talrijke toepassingen. Zo kun je de bloemen in een hoofdkussen stoppen om beter te slapen of in een linnenzakje tussen het linnengoed leggen om motten te verjagen. Ook is de bloesem te gebruiken in koekjesdeeg en andere gerechten om er een bijzondere smaak aan te geven.

Helende werking

Maar waar lavendel het meest bekend om staat, is haar helende en ontspannende werking. Het kan pijn verlichten, ontstekingen afremmen en zuiveren. Zo kun je bij irritatie en jeuk (insectenbeten bijvoorbeeld) lokaal wat lavendelolie op de huid* aanbrengen voor verzachting. En bij een opkomende hoofdpijn kan een paar druppels olie op de slapen en in de hals verlichting bieden.

Kalmte en rust

Lavendel is ook fijn om de dag in kalmte af te bouwen. De geur heeft namelijk een ontspannen werking. Voor een goede nachtrust kun je een paar druppels lavendelolie verstuiven in een diffuser. Of meng een plantaardige olie met wat lavendelolie voor een ontspannende massage. Ook fijn: wat druppels lavendelolie (dit mag onverdund) op je voetzolen of de slapen tijdens de Savasana of ontspanningsoefeningen. Dit kalmeert direct en kan een ontspannende en goede nachtrust bevorderen. Let er wel op dat je Echte lavendel gebruikt; alleen die zorgt voor mentale ontspanning.

Handmassage met lavendelolie

Een goede verzorging laat de energie, prana, weer stromen. Net als in de voeten bevinden zich ook in de handen energiepunten die corresponderen met de rest van je lichaam. Een handmassage is dus eigenlijk ook een beetje een massage van het hele lichaam.

  • Gebruik een natuurlijke draagolie met een paar druppels lavendelolie voor een ontspannende geur.
  • Masseer de muis van de hand, de handpalm en ga vervolgens alle vingers langs – vergeet je nagels niet.
  • Wrijf langs de bovenkant van je handen en maak vervolgens wat rek- en strekbewegingen, dat werkt extra ontstressend.

Nog meer toepassingen

Wist je dat je met lavendelolie ook je tandvlees gezond kunt houden? Dit doe je door regelmatig te gorgelen met lauw water en enkele druppels lavendelolie. Hoofdluis kun je ook bestrijden met lavendelolie. Verrijk een natuurlijke shampoo met lavendelolie en spoel de hoofdhuid na met zuiverende pure lavendelolie. Tip: zorg dat je altijd een flesje Echte lavendel in je tas hebt. Voel je je onrustig? Dan helpt de geur van een paar druppels op een tissue je meteen ontspannen.

100% biologische essentiële oliën

Physalis Aromatherapy heeft een uitgebreid assortiment van natuurlijke en 100% biologische essentiële oliën, waaronder Echte lavendel. Alle oliën zijn van zeer hoge kwaliteit en niet scheikundig behandeld, gemodificeerd, versneden of verdund. Door verstuiving, massage of baden met essentiële oliën worden de vluchtige bestanddelen via de neus waargenomen door receptoren die signalen doorsturen naar het deel van de hersenen dat betrokken is bij functies als slaap, stress, motivatie en humeur, maar ook bij de weerstand en de hormonale balans. Physalis Aromatherapy is verkrijgbaar bij Holland & Barrett en in de webshops hollandandbarrett.nl en newpharma.nl

* Lavendelolie is de enige essentiële olie die je direct op de huid kunt gebruiken.

Delen via:
29 september 2022 | Laatst gewijzigd op 21 maart 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

16 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief