Je bent hier: Home / Blog / Zo doe je een (kriya) detox

Recepten

Zo doe je een (kriya) detox

Bij het vorige lunchrecept beschreven we de detox als een soort grote schoonmaak van je lichaam. Deze serie ontgiftende houdingen plus een heerlijk Indiaas ontbijt en diner zijn daarvoor perfect. Natuurlijk ook als je niet aan het detoxen bent!

Hoe kun je detoxen?

Eén manier om te detoxen is door het uitvoeren van een vaste serie asana’s, de Shankaprakshalana kriya. Deze serie wordt onder andere gebruikt om de darmen, de longen en het zenuwstelsel diep te reinigen. Daarnaast zorgt het voor een heldere en alerte geest. Shankaprakshalana heeft zijn oorsprong in de Hatha yoga: het is een van de zes officiële Hatha yoga kriya’s. Aangeraden wordt om de kriya de eerste keer onder begeleiding van een ervaren docent uit te voeren. Consulteer in elk geval eerst je yogadocent (en eventueel je huisarts).

Zout water en oefeningen

De kriya moet vroeg in de ochtend op een lege maag worden gedaan en duurt ongeveer vier uur. Je start met het drinken van warm zout water en het doen van zes asana’s die de darmen stimuleren, zodat je naar de wc moet. Achtereenvolgens doe je de ritmische varianten van de Berg (Tadasana), de Driehoek (Trikonasana), staande twists, lunges en de Cobra (Bhujangasana). Tot slot doe je een oefening waarbij je je knieën buigt en met je billen op je hielen gaat lopen terwijl je zo laag mogelijk bij de grond blijft. Dit hele proces herhaal je tot je de zes (!) liter water op hebt.  

Detoxrecepten tijdens je kriya

Je voorbereiding en nazorg zijn heel belangrijk. Eet de avond vóór de kriya alleen een lichte maaltijd, bijvoorbeeld de Indiase linzenschotel dal, en eventueel wat chapati, Indiaas brood. Op de dag van de kriya eet je alleen maar kichadi (zie onderstaand detoxrecept), de Indiase variant op risotto, gemaakt van rijst en mungbonen. Na de kriya laat je gedurende twee weken melkproducten, ei, suiker, koffie, bewerkte voeding, alcohol, vlees en vis staan. Ook fruit, broccoli, knoflook, ui, aardappelen, tomaat en aubergine worden in deze periode afgeraden. Natuurlijk kun je wel overheerlijke dal, kichadi, subji (een groentegerecht), rijst, roti en chapati eten. Alles puur en vers bereid, voor een heerlijk schoon en licht gevoel.

Recept Indiase rijstpap

Recept Indiase rijstpap

Ontbijt: Indiase rijstpap

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 30 minuten

* 250 gram (zilvervlies) basmatirijst

* sap en geraspte schil van 1 citroen

* 2 cm gemberwortel, geschild en geraspt

* snufje kaneel en koriander- of kardemompoeder

* 1 liter rijstmelk

* zwart sesamzaad

* 1 kaneelstokje

Doe de rijst in een grote pan met het citroensap, de citroenrasp, de gember en de specerijen. Voeg de rijstmelk toe. Breng de pap zachtjes aan de kook en laat 30 minuten doorkoken op laag vuur. Serveer de rijstpap met wat extra citroensap, sesamzaad en een kaneelstokje.

*Niet alle rijstsoorten hebben dezelfde bereidingstijd, check het pak!

Diner: Indiase Dal met chapati

Bereidingstijd: 60 minuten

* 1 kopje mung dal

* 6 kopjes water

* 4 eetlepels ghee of zonnebloemolie

* 1 theelepel mosterdzaad

* 1 theelepel komijnzaad

* snufje asafoetida

* 5 currybladeren

* ½ theelepel kurkuma

* 1 theelepel garam masala

* eventueel ½ theelepel zeezout

* handje vers korianderblad, fijngesneden

Was de mung dal twee keer. Doe de bonen met 3 kopjes water in een soeppan en breng aan de kook. Kook op een middelhoog vuur, zonder deksel, gedurende 25 minuten en roer af en toe om te voorkomen dat de bonen aan de bodem plakken. Voeg de laatste 3 kopjes water toe en kook nog eens 20 minuten. Haal de pan van het vuur en roer met een garde tot de massa wat gladder is. Verhit de olie of de ghee in een koekenpan en voeg het mosterd- en komijnzaad toe. Voeg dan de asafoetida toe en roer tot de mosterdzaadjes springen. Draai het vuur laag en voeg de currybladeren, kurkuma en masala toe. Roer alles door elkaar en voeg het mengsel toe aan de soep. Voeg eventueel zout toe, laat de soep 2 minuten koken en serveer met de verse koriander.

Chapati

Voor 3 à 4 stuks

Bereidingstijd: 40 minuten

* 1 kopje volkoren tarwemeel

* ½ kopje water

* eventueel een snufje zout

Maak een kuiltje in het midden van het meel, voeg iets van het water toe en kneed het door het meel. Blijf water toevoegen en kneden tot je een deegbal hebt die niet aan je handen blijft plakken; het kan zijn dat je iets meer of minder water nodig hebt dan hier staat aangegeven. Laat het deeg een halfuur staan, afgedekt met een vochtige doek. Maak van het deeg balletjes ter grootte van een klein ei. Rol de balletjes uit met een deegroller zodat het platte ronde schijven worden. Leg de chapati’s in een hete koekenpan en draai ze rond met je vinger tot er kleine bruine plekjes ontstaan; dit duurt zo’n 2 à 3 minuten. Plaats een chapati dan gedurende een paar seconden op het open (gas)vuur en draai hem om. De chapati zal opbollen. Serveer met dal en eventueel wat ghee om de chapati mee te bestrijken.

Begin het voorjaar fris, eet smakelijk!

Neem je yogamat makkelijk mee!

Leren Yogastrap

Leren Yogastrap
€ 25,00

Neem je mat mee met deze stoere yogastraps. Gemaakt van plantaardig gelooid leer. Verkrijgbaar in cognac en nude.

Bestel nu