Daniëlle van ’t Schip: ‘Ik vond de liefde, nergens anders dan in mijzelf’

  • Leestijd: 3 minuten
  • Natasja Bijl

Ze is de dochter van Willeke Alberti en de vrouw van voetbalcoach John van 
’t Schip. Daniëlle van ’t Schip woont met haar gezin in Melbourne, waar ze onder andere yogalessen geeft en mantra’s zingt. Ze schreef er ook over in haar boek De Grote Waarheid.

Yoga: oefenen of een levensstijl?

‘Voor mij is yoga, net als mantra’s zingen en mediteren, een manier om te leven in het nu. Rond mijn 35ste maakte ik 
kennis met Ashtanga yoga, daarin vond ik alles. De aanleiding om yoga te gaan beoefenen was een val van een trap, waarbij ik mijn ribben kneusde. Ondanks de pijn ging ik door. Een 
haptonoom raadde me yoga aan om beter naar mijn lichaam te leren luisteren. Hierop volgden intensieve lessen van mijn yogalerares Katiza. Wat een verlichte vrouw, dacht ik, zo wil ik ook zijn. Mijn spirituele zoektocht begon. Ik las alles over de practice en stortte me er volledig in – op een vrij extreme manier.’

Waarin uitte dat extreme zich?

‘Ik lag alleen nog maar op de mat. Als mijn man en kinderen uit bed kwamen, had ik al urenlang yoga beoefend. Ik dronk geen druppel alcohol meer, at geen vlees en vis meer. Op den duur raakte ik oververmoeid, het ijzergehalte in mijn bloed was zo laag dat ik amper nog op mijn benen kon staan. Nu denk ik weleens: goh, wat was ik streng voor mezelf. Ik heb me in die periode ook zeker eenzaam gevoeld. Over koetjes en kalfjes praten kon ik niet meer. Ik wilde alleen maar de diepte in, of de hoogte. (lacht) Ook mijn man kon mij af en toe niet meer volgen. “Kun je niet beter iemand zoeken die zich ook met yoga bezighoudt?” heeft hij weleens gezegd. En dat terwijl hij juist verliefd is geworden op mijn stilte.’

Mis je Nederland als je Down Under bent?

‘Ja, natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden in Nederland. We verblijven nu tijdelijk in ’t Gooi, de omgeving waar ik ben opgegroeid. Als klein meisje speelde ik op de heide, ik leerde schaatsen op het water dat hier stroomt.’

Jouw boek heet De Grote Waarheid. Wat is die waarheid?

‘Tijdens mijn spirituele zoektocht heb ik zoveel ontdekt over het leven en de liefde. Ik raakte er niet over uitgepraat! Soms maakte ik John midden in de nacht wakker, omdat ik overliep van wat ik te weten was gekomen. Mijn boek heeft misschien wel als grootste boodschap dat wij liefde en licht zijn, en in alles met elkaar verbonden. We hoeven het ons alleen maar weer 
te herinneren.’

BN’er of yogalerares?

‘Yogalerares. Ik ben niet bekend om wat ik zelf doe. Door 
moeder zijn en verse groenten snijden word je nu eenmaal geen Bekende Nederlander. Nu mijn boek in de winkels ligt, is er ineens wel veel aandacht vanuit de media. Deze week las ik een persbericht met als kop: “Daniëlle verliefd op een ander”. Even vond ik dat vervelend. Wat ik met mijn boek wil vertellen, is zoveel meer dan die passages waarin ik beschrijf dat ik tijdens ons huwelijk een aantal affaires heb gehad. Ik heb overigens nooit overwogen deze levensfase te verzwijgen. Openhartig je verhaal delen betekent ook geen dingen verdraaien of 
verdoezelen. John zei laatst: “Daan, wij weten toch hoe het zit! We hebben het allang ‘gecleand’.” Hij heeft gelijk. Ik identificeer me niet meer met de persoon die ik tien jaar geleden was. Ik ben op zoek gegaan naar liefde en heb De Liefde gevonden. Nergens anders dan in mijzelf.’

Beeld: Harold Pereira

Delen via:
23 november 2017 | Laatst gewijzigd op 18 juli 2019

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief