‘Cheesy’ wilde rijst met boerenkool

 • Leestijd: 4 minuten
 • Kyra de Vreeze

Alle tegenstrijdige informatie over wat goede voeding is, mag van de beroemde Amerikaanse yogadocente Tara Stiles de prullenbak in. Volgens haar kan maar één iemand bepalen wat gezond is voor jou: jijzelf.

Helemaal in de war kun je ervan raken: alle tegenstrijdige verhalen over wat gezonde voeding zou zijn. De ene voedselgoeroe omhelst het gebruik van vette vis, de ander plaatst dat in de categorie ‘niet aanraken’. Volgens sommige experts zijn boterhammen de duivel, een ander zegt weer dat je er acht per dag moet eten. Zo zijn er nog talloze voorbeelden te bedenken, en steeds rijst de vraag: wie heeft gelijk?

In haar werk als yogadocente ontmoet Tara Stiles dagelijks mensen die heen en weer worden geslingerd tussen al die gezondheidstheorieën, en die hun dieet steeds inwisselen voor de nieuwste trendy variant. Nooit leveren die diëten structureel op wat ze beloven.

Tara: ‘Ons leven wordt beheerst door regels die anderen ons opleggen. Elk dieetboek, systeem of product belooft ultieme gezondheid en geluk. Vaak belanden ze na een tijdje in een stoffige hoek, om een gevoel van onzekerheid, mislukking en frustratie achter te laten.’ De achterliggende boodschap is immers: Je bent niet goed genoeg, je moet verbeterd worden. En door te geloven dat een externe oplossing als een dieet of supplement je gelukkig zal maken, dwaal je steeds verder van jezelf af.

Calorieën tellen voor een slank en gezond lijf? Never!

Tara kent dit gevoel als geen ander. Haar eigen relatie met eten ging door een diep, donker dal in de periode dat ze een dans-
opleiding volgde. Door een traumatische ervaring kampte ze 
met een eetstoornis. Haar levensmissie is sindsdien: mensen begeleiden om weer in contact met zichzelf, met hun gevoel te komen. Meditatie, yoga en zelfreflectie kunnen daarbij helpen. 
Zo leer je te voelen hoe je reageert op voedingsmiddelen en kun je, volgens Tara, zelf de best bij jou passende eetkeuzes maken voor een gezond, blij en rijk leven.

Op intuïtie

Wie op zoek is naar een strak regime of naar lijstjes met Tara’s 
do’s and don’ts komt dus van een koude kermis thuis. Haar boek Make Your Own Rules Diet vertelt je nergens wat je wel of niet mág eten. Geen regels dus, wel voorkeuren; je proeft op elke pagina Tara’s enthousiasme voor ongeraffineerde voeding, waarbij verse groenten, fruit, volle granen, bonen, noten, kruiden en specerijen centraal staan. Naar witte suiker, vet, cafeïne, gefrituurd eten en fastfood grijpen we meestal wanneer we uit contact zijn met 
onszelf, meent Tara. We klappen emotioneel dicht en zoeken onze ruimte en plezier in dit soort voeding, die kortstondig bevredigt, maar je niet werkelijk een goed gevoel geeft.

Dus ook in een dieet zonder regels is een maandlang leven op hamburgers not done?  Tara lacht breeduit en antwoordt: ‘Als je in contact bent met je eigen intuïtie, voel je je van binnenuit fantastisch en maak je 
keuzes die dat gevoel versterken. Make Your Own Rules betekent dat je datgene doet wat jou je geweldig doet voelen. Dit vertaalt zich direct in het maken van gezonde, overheerlijke maaltijden die je met plezier bereidt. Dat zal automatisch niet een maand lang hamburgers zijn. En wanneer er toch eens een niet zo gezonde maaltijd tussendoor glipt, is dat oké. Het is prima om je eigen regels van tijd tot tijd aan je laars te lappen. De takken van een boom buigen mee met de wind, als ze te star en rigide waren, zouden ze breken. Wat voor de boom geldt, geldt ook voor ons.’


‘Cheesy’ wilde rijst met boerenkool

rijst met boerenkool 1200

Voor 4 porties, bereidingstijd: 30 minuten

Benodigdheden
 • 400 gram (zwarte) wilde rijst
 • 4 grote handen boerenkool, gesneden
 • het sap van 2 citroenen
 • circa 30 gram gistvlokken
 • 2 theelepels zeezout
 • 2 theelepels chilivlokken
Bereiding
 • Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking; zorg dat er na het koken nog wat water in de pan zit.
 • Stoom de boerenkool gedurende 3 tot 5 minuten.
 • Schep de boerenkool bij de rijst.
 • Voeg ook het citroensap, de gistvlokken, het zout en de chili toe en meng alles door elkaar.
Delen via:
24 oktober 2018 | Laatst gewijzigd op 8 november 2019

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief