nietgratis
Mediteren voor zonsopkomst II

Mediteren voor zonsopkomst II

769 weergaven
Bewaar als favoriet

Mediteren voor zonsopkomst, dat is wat je doet met de Amrit Vela meditatie. Bij deze ochtendmeditatie mediteer je tussen 03.00 en 06.00 uur, nog voordat de zon wakker is. Van deze meditatie van Fidessa Docters van Leeuwen is ook een korte versie beschikbaar. Wil je die liever eerst proberen? Kijk dan hier of klik op de les in de zijkant.

Mediteren voor zonsopkomst

De meditatie wordt gegeven door schrijfster en yogadocent Fidessa Docters van Leeuwen. Amrit Vela betekent goddelijk. Het is afkomstig van het Engelse Ambrosial hours dat staat voor drie uren voor zonsopkomst. Oftewel: je mediteert terwijl iedereen slaapt en je schema voor de dag nog niet is begonnen. Je wordt wakker voordat je móet opstaan, er zijn geen afleidingen in de geest en je hebt volop de tijd om te mediteren.

Amrit Vela wordt beoefend door de Sikh uit het Indiase Punjab. Sikh betekent discipel, iemand die gelooft in een universele god. Met hun dagelijkse Amrit Vela wensen de Sikh de hele mensheid geluk en welzijn toe.

Waar en wanneer

Je doet deze meditatie op iedere stille plek waar je even ongestoord kunt zitten. De vroege ochtend als tijdstip is de enige voorwaarde voor Amrit Vela. Maar je kan zelf je moment tussen 03.00 en 0.6.00 uur kiezen. Tijdens retraites beginnen docenten meestal om vier uur in de ochtend.

Zo doe je het

Het is een kordate aanpak, maar wel zeer effectief. Het enige wat je doet is wakker worden en gaan zitten. Doe niets anders, drink geen koffie en voorkom alle vormen van afleiding. De enige uitzondering is een snelle (koude) douche.

  • Trek comfortabele kleding aan, ga op een kussen zitten en sla een shawl om
  • Sluit je ogen
  • Richt je aandacht op je neus en volg de ademhaling in en uit door je neus
  • Doe dit vijf, tien, vijftien of twintig minuten. Als je merkt dat gedachten opkomen, richt dan liefdevol je aandacht op de ademhaling in en uit door de neus

Het effect van mediteren voor zonsopkomst

Deze meditatie is in de praktijk gemakkelijker om te doen dan de meditaties overdag. Vaak zit je hoofd dan al best vol. De tijd van Amrit Vela is een ideaal moment om het onderbewustzijn te openen en schoon te maken. Tijdens de vroege morgen is het denken (nog) kalm en de geest stil. En dat allemaal vanuit zichzelf, zonder dat je er enige moeite voor hoeft te doen.

Meer lezen over meditatie? Klik hier.

Tekst: Fidessa Docters van Leeuwen.

4 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief