Het grote yogaonderzoek

Hoeveel mensen doen aan yoga? Wat zijn de populairste yogastijlen? En wat vinden yogi’s belangrijk? Dit zochten we uit in een groot yogaonderzoek ter ere van ons tienjarig bestaan, in samenwerking met de Vereniging van Yogadocenten Nederland

Het gaat goed met de yoga in Nederland, kunnen we concluderen. Er zijn maar liefst dik anderhalf miljoen yogi’s in ons land.

yoga onderzoek nederland

Kan de yogi zijn been in z’n nek leggen?

Niks menselijks is yogi’s vreemd: 70% geeft toe zich weleens met anderen te vergelijken tijdens een yogales – terwijl je je daar juist helemaal niet druk over hoeft te maken, volgens de yogagedachte.

En hoe zit het met moeilijke houdingen? Het clichébeeld van de yogi die zijn been in zijn nek kan leggen, klopt dat? Het beheersen van moeilijke houdingen is best belangrijk voor meer dan de helft van de yogi’s, blijkt uit het yogaonderzoek. In de praktijk kan lang niet iedereen dat al: slechts één op de tien blijkt zijn been in de nek te kunnen leggen bij een zittende houding, en één op de twintig kan de Hoofdstand los in de ruimte doen. Velen werken eraan om dat ooit nog eens te bereiken, bijvoorbeeld door vaker thuis yoga te beoefenen of door hulp online te zoeken. En toch… prestaties zijn niet waar het bij yoga om gaat, zegt een derde van de ondervraagde yogi’s. Zoals een vrouw van 58 zegt: ‘Yoga is geen doel, maar een weg.’ En zo is het maar net!

Hoe lang doen we al aan yoga?

Voor veel Nederlandse yogi’s is yoga een vrij nieuwe bezigheid: bijna de helft is korter dan drie jaar met yoga bezig. Ze zijn er heel enthousiast over: driekwart van de yogi’s zegt dat yoga bij hun leven hoort en dat ze het niet meer kunnen missen.

Nederlandse yogi’s zijn tamelijk bescheiden over hun verrichtingen op de mat, want acht op de tien beschouwt zichzelf als beginner, ook al zijn ze al een paar jaar bezig met yoga. Kennelijk zijn onze yogi’s geen opschepperige types. Dat past ook wel een beetje bij de filosofie van yoga: het gaat er niet om de beste te zijn, maar om bewustwording van lichaam en geest. ‘Ik heb van yoga geleerd dat mijn lichaam niet alles kan wat ik wil’, zegt een man van 67. ‘Ik leer ervan te luisteren naar mijn lichaam’, zegt een vrouw van 29.

yoga onderzoek nederland

Wat is de populairste yogavorm in Nederland?

Hatha yoga wordt het meest beoefend in Nederland – een toegankelijke vorm van yoga die traditioneel op veel sportscholen wordt gegeven. Uit het yogaonderzoek blijkt tevens dat ruim een kwart van de Nederlandse yogi’s doet aan Hatha. Andere vormen van yoga die op het moment ook veel yogi’s trekken zijn meditatie, mindfulness yoga, Power yoga, Vinyasa, Bikram en Ashtanga. Opmerkelijk: twee op de tien yogi’s maakt het kennelijk niet uit welke vorm van yoga ze beoefenen: ze zeggen niet te weten wat de naam is van de soort yoga die ze doen.

Gaan de meeste yogi’s naar een les of doen ze aan thuis yoga?

Gaan al die honderdduizenden Nederlandse yogi’s eigenlijk naar les? Nee, niet allemaal. Uit ons onderzoek blijkt dat ongeveer twee derde van de Nederlandse yogi’s lessen volgt; ruim de helft deed dat in de afgelopen maand, de rest wat langer geleden. Van de yogi’s die lessen volgen, gaat twee derde wekelijks naar les. Een van de prettige kanten van yoga is dat je het any time, any place kunt doen, op het strand, in de keuken of op het balkon. Velen maken graag gebruik van die mogelijkheid: de meeste Nederlandse yogi’s zeggen regelmatig op eigen gelegenheid aan yoga te doen; thuis yoga is een ware trend.

(Wil jij ook vaker thuis yoga doen? Denk eens aan een abonnement op Yogatv. Online yoga kan namelijk altijd en overal!)

Hoe vaak doen we aan yoga?

Dat hangt er vanaf over welke yogi’s we het hebben. De harde kern blijkt vrij groot te zijn: twee derde van de Nederlandse yogi’s kunnen we daar toe rekenen, want zij zijn per week gemiddeld bijna twee uur met yoga bezig, en dat is behoorlijk veel voor een sportieve activiteit (de gemiddelde Nederlander sport namelijk ongeveer anderhalf uur per week). Negen van de tien yogi’s doen naast yoga ook nog aan een andere sport: driekwart beoefent minimaal één keer per week een andere sport. Daardoor kun je ze per saldo veel sportiever noemen dan de gemiddelde Nederlander. ‘Yoga heeft me geleerd dat rust belangrijk is’, zegt een vrouwelijke yogi van 42 die meedeed aan ons onderzoek, ‘maar het is daarnaast ook heel fijn om een sport te doen waarin je je energie kwijt kunt.’

Bij elkaar opgeteld bestaat de groep hardekern-yogi’s uit ruim 800.000 Nederlanders. Grappig idee is dat: dat zijn er zóveel dat waarschijnlijk elk moment van de dag ergens in Nederland wel een paar mensen in yogahouding zitten, liggen of staan.

yoga onderzoek nederland

Hoe anders zijn yogi’s dan de gemiddelde Nederlander?

Yogi’s zijn meer bezig met natuurgeneeswijzen en homeopathie, en met toneel, ballet, kunst, cultuur en boeken. Ook houden ze meer dan gemiddeld van mode en trends. Daarnaast zijn ze bewuster bezig met een gezonde levensstijl, en denken ze meer aan het milieu en aan duurzaamheid. Zo zijn ruim twee op de tien yogi’s vegetarisch (ter vergelijking: in de Nederlandse bevolking is nog niet één op de tien vegetariër) en zo kopen yogi’s twee keer zo vaak biologische producten dan de gemiddelde Nederlander.

Waar halen yogi’s hun informatie vandaan?

Internet is voor yogi’s dé bron als ze meer over yoga willen weten. Twee derde raadpleegt regelmatig social media, websites, online video’s en apps voor meer informatie over yoga (dat kan ook bijna niet anders, aangezien online yoga vaak beoefend wordt door de yogaliefhebbers). Vier op de tien stapt ook naar de yogadocent en yogastudio voor advies. En Yoga Magazine? We zijn blij te horen dat we goed worden gelezen. Een derde van de yogi’s laat weten dat ze ons blad wel eens hebben gelezen, en twee op de tien is abonnee; 16% koopt het blad los. Een kwart van de Nederlandse yogi’s bezoekt onze website en Yogatv.

Hoe tevreden zijn we over onze lessen?

De overgrote meerderheid is tevreden over hun yogastudio, en is nóg tevredener over hun docent; slechts twee op de tien heeft de yogales wel eens vroegtijdig verlaten. De meest genoemde reden daarvoor is dat diegene zich niet lekker voelde. Wat ook wel voorkomt, maar gelukkig minder vaak, is dat iemand opstapte omdat de docent niet goed was of omdat het te druk was in de les. Misschien is thuis yoga dan een goede optie om optimale concentratie te behouden.

estafette3

Hoeveel Nederlanders doen er aan yoga?

Nog meer weten over yoga en over de resultaten uit het grote yogaonderzoek? Bekijk de infographic voor meer informatie.

 

-
Reacties:
  • Kom tot jezelf ♥ – Deel 2 – Fulltime Healthy

    […] Nederland lopen er al 600.000 yogi’s rond en dat aantal blijft stijgen! Uit hét yoga onderzoek van Yoga Online is gebleken dat niet iedereen naar een yogales gaat. Een groot aantal yogi’s […]

  • Infographic: het grote yoga onderzoek ⋆ Yoga Online

    […] weten over de Nederlandse yogi? Lees verder over de populairste yogavormen, wat onze favoriete yogaplekjes zijn en hoe vaak we op de mat […]

  • Internationale yogadag 2019 ⋆ Yoga Online

    […] ons grote yogaonderzoek, in samenwerking met Vereniging Yogadocenten Nederland, blijkt dat dat aardig lukt: al ruim […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER:

Kom tot rust met een moment voor jezelf
Leer alles over Ayurveda op Sri Lanka