Wees eens wat liever voor je voeten

 • Leestijd: 3 minuten
 • Maartje Verhoeven

Ze vormen onze verbinding met de aarde, maar vaak zijn we ons niet zo bewust van onze voeten. Alleen in de yogales en in de zomer zien we ze vaak. Geef ze eens wat extra aandacht met een voetmassage!

De spiegel van het lichaam

Voetreflexologie is een natuurgeneeskundige therapie die ervan uitgaat dat de voet een spiegel is van het hele lichaam. In de voet bevinden zich zo’n 30.000 zenuwuiteinden die in verbinding staan met de organen en andere lichaamsdelen. Door druk uit te oefenen op de reflexpunten op de voeten worden in de corresponderende lichaamsdelen reacties opgewekt. Eventuele blokkades in het lichaam worden door deze massage opgeheven, en de organen en andere lichaamsdelen worden aangezet om beter te functioneren. Zo wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Onderzoek je voeten

Hoewel voetreflexologie niet iets is wat je zomaar even doet (daar gaat een jarenlange opleiding aan vooraf ), kun je wel drukpunten opsporen en masseren. Zo bevindt het drukpunt voor het hoofd zich bij de tenen. Besteed daarom bij hoofdpijn vooral aandacht aan de massage van de tenen. Bij stijve of pijnlijke schouders is het raadzaam om de buitenkant van de voet, naast en schuin onder de kleine teen te masseren. Bij yoga wordt de wervelkolom flink aan het werk gezet, dus deze kan soms wat gevoelig zijn. De daarmee corresponderende zone bevindt zich aan de binnenzijde van de voet, die een soortgelijke vorm heeft als de wervelkolom. Ook de nek- en halswervels corresponderen met de binnenkant van de voet, maar dan aan de zijkant van de grote teen.

Een pure ontspanningsmassage van de voeten kan ook veel lichamelijke en geestelijke klachten wegnemen, dus verwen jezelf of iemand anders:

 1. Schud de voeten vóór de massage even lekker los. Ga op een stoel zitten en leg de te masseren voet op het andere been, vlak boven de knie.
 2. Verwarm wat olie of lotion tussen de handen en draai kleine cirkeltjes over de enkel. Ga naar de zijkanten van de voet en door naar de wreef. Hierbij mag best een beetje druk uitgeoefend worden. Werk zo, al draaiend, de gehele boven- kant en zijkant van de voet af.
 3. Nu de voet is opgewarmd, is het tijd voor iets stevigers. Begin weer bij de enkel en knijp de huid van de voet tussen duim en wijsvinger. Ga al knijpend naar beneden, naar de hiel en kneed deze. Leg beide handen langs de zijkanten van de voet en wrijf een paar keer van achteren naar voren toe, richting tenen. Wrijf nu stevig met beide duimen over de voorvoet en de aanzet van de tenen.
 4. Pak een teen tussen duim en wijsvinger vast en kneed de teen van beneden naar boven toe. Wrijf een paar keer met de duim over de teen en trek (niet te hard) aan elke teen. Leg na afloop een hand over de tenen en duw ze naar beneden.
 5. Strek de voet in een hoek van 90 graden en druk met de muis van de hand tegen de onderkant van de voet, tegen de aanzet van de tenen, zodat deze naar achteren buigen.
 6. Houd de voet in dezelfde hoek, pak met de ene hand de voet vast en wrijf met de handpalm van de andere hand stevig over de voetzool. Beweeg hierbij altijd richting het hart, dus vanaf de tenen naar de hiel.
 7. Herhaal al deze bewegingen bij de andere voet. Beëindig de massage met het losschudden van handen en voeten.

voetmassage

 

Delen via:
28 september 2022 | Laatst gewijzigd op 16 mei 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief