Spiritualiteit voor beginners (+ 3 tips voor meer zingeving)

  • Leestijd: 3 minuten
  • Eva Visser

Wat is spiritualiteit eigenlijk? Docente Dorien van Nieukerken legt het uit en deelt haar 3 tips voor (beginnende) spiri’s!

spiritualiteit voor beginners

Spiritualiteit: wat is het (en wat niet)?

‘Spiritualiteit gaat voor mij over zingeving en de persoonlijke ontwikkelingsweg – waarbij verbinding met je innerlijke wereld centraal staat,’ vertelt spiritualiteitsdocent en Chopra-trainster Dorien van Nieukerken.

Een veelgestelde vraag: is spiritualiteit zweverig? Dorien: ‘Spiritualiteit wordt pas zweverig als je het zo interpreteert. Sommige mensen zijn zo bezig met de abstracte ontwikkeling van het leven, dat ze de realiteit vergeten en de grond onder hun voeten verliezen. Die realiteit heb je juist ook nodig bij je spirituele zoektocht.’

Een andere misverstand over spiritualiteit is dat het alleen maar gaat om mediteren. Of dat je alleen door mediteren verlichting bereikt. Terwijl spiritualiteit juist een integratie is van alle onderdelen van je zijn. ‘De werkelijke groei bij de spirituele zoektocht ligt juist in het volledig hier en nu aanwezig zijn.’

Doriens 3 tips voor persoonlijke ontwikkeling en zingeving:

1. Start een (ochtend)ritueel

Zoek een ritueel dat je dagelijks verbindt met jezelf en je diepere wezen. Dit kan van alles zijn: yoga beoefenen, wandelen, bidden of mediteren. Zoek iets waardoor jij je goed voelt en waardoor je dat goede gevoel de hele dag kan meenemen. ‘Dit hebben we nodig omdat we neigen onszelf kwijt te raken in de chaos van het leven,’ vertelt Dorien. ‘We worden heen en weer geslingerd door emoties en door dat wat anderen zeggen.’ Het beste is om ’s ochtends met je ritueel te beginnen, want hoe je opstaat en hoe je de dag begint bepaalt de kwaliteit van de rest van je dag. Het kan al een ritueel van 5 à 10 minuten zijn.

2. Luister naar je lichaam

Het spirituele pad is een erg persoonlijk pad. Door beter te luisteren naar je lichaam, kun je ook beter luisteren naar je eigen gevoel en je intuïtie. Denk bij alle activiteiten en handelingen in je leven: voelt het goed en comfortabel? Je lichaam zal altijd de waarheid vertellen. De wijsheid ligt opgeslagen in jezelf!

3. Probeer niet te verdwalen

Wanneer je op zoek bent naar de waarheid, naar verdieping en naar jezelf, kun je ook ‘verdwalen’. Dit kan komen doordat je het gevoel hebt dat je geluk of verdieping buiten jezelf moet vinden of omdat je denkt dat je alles moet doen wat een ander doet. ‘Spiritualiteit is een soort trend geworden en het is gevaarlijk als je daarin meegaat,’ vertelt Dorien. ‘Kijk niet naar wat anderen doen. Probeer een ritueel voor jezelf vinden, dat bij je past en je doet verbinden met je essentie. Want daar gaat het uiteindelijk om.’


Test: hoe spiritueel ben jij?

Hoe groot is jouw spirituele intelligentie (en wat betekent dat eigenlijk)? Doe onze SQ-test en ontdek je hoe je (meer) zin kunt geven aan je bestaan!

START JE TEST

Delen via:
17 januari 2018 | Laatst gewijzigd op 25 maart 2024

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief