Michael Pilarczyk: ‘Ik mediteer zelfs tijdens het tanken’

  • Leestijd: 4 minuten
  • Suzanne Geurts

Ze bestaan: de ‘echte’ yogi’s die helemaal op de yogamanier leven. Ze mediteren, doen geen vlieg kwaad, oefenen hun asana’s. Maar hoe haalbaar is het voor een westers druk mens te leven volgens het achtvoudige yogapad? We vroegen het voormalig dj Michael Pilarczyk. Als ‘Mister Mindset’ inspireert hij wereldwijd duizenden mensen.

Uiteraard een vinkje bij meditatie, dhyana. Maar vroeger was je sceptisch, toch?

‘Ja, mediteren associeerde ik met mannen in jurken, kralenkettingen en wierook. Niets voor mij. Totdat mijn masseur vertelde wat het was. Niets doen, in stilte zijn. Hé, dacht ik, dat doe ik ook tijdens mijn zeiltochten, als ik dagenlang alleen aan boord ben. In de Pura Besakih, de Moedertempel op Bali, had ik mijn eerste meditatie-ervaring. Duurde het tien minuten, een uur? Geen idee. Ik kwam los van mijn lichaam, los van tijd en ruimte. Nog steeds vind ik antwoorden tijdens meditaties. Zo’n diepe meditatie doe ik om de paar weken, maar korte momenten pak ik dagelijks. Zelfs tijdens het tanken.’

michael-pilarczyck

Geen vinkje bij aparigraha, niet-begeren?

‘We leven in een wereld waarin we dingen willen hebben. Zo simpel is het. Ook ik, want ik houd van schoonheid. Mooie mensen, mooie natuur, en ja, ook mooie spullen. Dus ja,  ‘ik begeer’, maar er schuilt geen hebzucht achter, ik heb geen oneindige verlanglijst. Dat was vroeger anders. Ik wilde rijk worden, maar met die drijfveer keert het leven zich uiteindelijk tegen je. Dat gebeurde eind jaren negentig, toen ik in een klap al mijn vermogen kwijtraakte bij de beurscrash. Dat voelde zó uitzichtloos. Veel mensen hebben stress om geldproblemen. Geld maakt het leven nou eenmaal makkelijker, zorgelozer.’

Nu zit hier een tevreden man.

‘Absoluut. “Jij hebt makkelijk praten, want je hebt alles al”, zeggen mensen weleens. Klopt, maar je moet er wel dankbaar voor zijn. Ook dat moest ik inzien. Niet dat ik ondankbaar was, nee, ik stond er gewoon niet bij stil. Nu ben ik elke minuut van de dag tevreden. Dat begint ’s ochtends al, op het mooiste moment van de dag: als ik vanuit ons slaapkamerraam op Ibiza de zon zie opkomen.’

Tapas, doorzetten, zit dat in je karakter?

Lacht: ‘Ja, als baby werd ik al de “doordouwer” genoemd. Onlangs vertelde mijn vader een typerende anekdote. Als driejarige moest ik naar de peuteropvang, maar ik wilde pertinent niet zonder mijn Poolse halfzus, die toen op bezoek was. Er zat weinig anders op: ze ging mee. Ik ben nogal standvastig en houd niet van opgeven. Toen mijn boek Master Your Mindset uitkwam, was ik allang geen dj meer. Ik had meerdere mediabedrijven gehad en had me al volop in spiritualiteit verdiept. Toch was ik die dj die opeens het licht had gezien. Ik zou het allemaal voor het geld doen. Niet leuk om te horen. Maar als je écht iets wilt bereiken, moet je daar doorheen en op je tanden bijten.’

Hoe belangrijk is svadhyaya, zelfreflectie, voor jou?

‘Groei is de kern van ons bestaan. Als het leven stilstaat, sterft het af. Net als bij een boom. Door de jaren heen heb ik allerlei leraren om me heen verzameld. Totaal verschillende mensen, die samen een breed spectrum bieden. Van mijn zakelijke leraar Dan Peña tot Rajshree Patel, die mij alles over ademhaling leerde. Boeken lees ik zelden, want daarin staan gedachten van anderen. Mij is geleerd dat alle antwoorden al in je zitten. De kunst is om een zuivere lijn te creëren met die hogere macht, die oneindige bron van intelligentie.’

Opvallend: geen vinkje bij asana’s, yoga-oefeningen.

‘Ik doe pilates, een middenweg tussen yoga en fitness. Dat krachtige heeft mijn lijf nodig, ik moet aan mijn core werken. Toen ik zes jaar geleden een acute hernia kreeg, zei mijn dokter: als je niets aan je levensstijl verandert, is de kans groot dat je over een paar jaar niet meer kunt lopen. Dat kwam binnen. Toegegeven, ik bedenk regelmatig smoesjes om niet naar de les te gaan, maar eenmaal op de mat denk ik: wauw, hier doe ik het voor. Mooi is dat yoga en pilates dezelfde basis delen: de mind onder controle krijgen.’

En zie jij jezelf als yogi?

‘Nee, want een yogi beschikt over veel meer wijsheid. Ook zou ik strikter volgens de yogitraditie moeten leven. Ik houd van wijn en eet graag een stukje appeltaart. Alles met mate, maar toch. Wel ben ik me 24 uur per dag bewust van de yogi-lifestyle. Yoga is een manier van leven, geen activiteit van een uurtje per week.’

Meer info op  michaelpilarczyk.nl

Beeld: Iris Planting

Delen via:
30 september 2020 | Laatst gewijzigd op 26 juli 2023

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief