Meditatiedocent Tijn Touber: ‘Compassie wordt de nieuwe norm’

  • Leestijd: 4 minuten
  • Marie-Claire van den Berg

Heb jij ook het gevoel dat alles zo snel gaat in deze bijzondere tijd? Meditatiedocent en inspirator Tijn Touber ziet het als een periode waarin we angst en verdriet ervaren, maar ook als een mogelijkheid voor groei. Iedere zondag organiseert hij een live meditatie op Facebook waar iedereen aan mee kan doen. Hij schrijft het volgende in zijn nieuwsbrief:

Wat een bijzondere tijd beleven we… Natuurlijk is er angst, onzekerheid, ziekte, paniek. Maar het is ook goed om te beseffen dat het leven – vanuit een groter perspectief bezien – een spel is waarin we lessen leren en groeien.

Het leven is als een ingenieuze computergame waarbij we van level naar level bewegen. Ieder level presenteert specifieke uitdagingen en kent bepaalde spelregels.

Het game-level waarin we ons nu bevinden loopt op z’n eind en we worden uitgedaagd om in korte tijd de lessen  af te ronden die we in deze frequentie (die de derde dimensie wordt genoemd) te leren hebben. Alles wat niet is geleerd, wordt in snel tempo gepresenteerd. Dat is ook de reden waarom het nu zo hard gaat en we het gevoel hebben dat de tijd steeds sneller gaat.

Een nieuwe dimensie van compassie

We bewegen richting de vierde dimensie met nieuwe spelregels en uitdagingen.

Waar het in 3D vooral ging over het leren omgaan met dualiteit, afgescheidenheid, ego, angst, fysieke, mentale en emotionele aspecten van het leven, bewegen we nu naar een dimensie waar eenheid, samenhorigheid, compassie en vrede de nieuwe norm gaan worden. In plaats van vooral te leven vanuit ons hoofd, bewegen we richting ons hart.

Om in staat te zijn vanuit het hart te leven, zullen we moeten leren ons hart te openen. Dat betekent dat we de obstakels die ons in de weg staan om vanuit eenheid en liefde te leven moeten oplossen. Dat is de reden waarom nu – in het laatste staartje 3D – alle overgebleven pijn, boosheid, teleurstelling, verraad, afwijzing, verdriet en angst aan het licht komen. Schrik daar dus niet van.

Het is goed dat dit gebeurt, omdat we – wanneer we succesvol dealen met deze pijn – door kunnen naar de volgende ronde van het Spel van Leven. Dus: hou vol, zie het als een uitdaging, een les, een spel.

De reden dat we nu gedwongen worden om te stoppen met rennen en binnen moeten zitten, is omdat we deze inwijding alleen kunnen voltooien als we tijd nemen voor zelfreflectie en ophouden met onszelf af te leiden door het idee dat we de economie in stand moeten houden.

Open je hart

Gebruik deze tijd om je hart te openen en de pijn die nog niet is opgelost toe te laten en te omarmen. Hoe? Ga rustig zitten, keer je aandacht naar binnen en maak contact met een plek in jezelf waar je nog heel bent. Een plek van rust en stilte. Ieder van ons kan dit, want dit is wie je bent. Het is je oorspronkelijke aard, je hoeft het je alleen maar te herinneren.

Vanuit deze plek laat je alles wat zich aandient toe. Probeer het niet te stoppen, veranderen of los te laten. Laat het eenvoudigweg bestaan. Het geheim van het integreren van pijn is dit: alles wat je toelaat, laat jou los.

Licht groet,

Tijn Touber

Live meditatie op Facebook

Wil je meehelpen om gezamenlijk de groei te beleven, door gelijktijdig te mediteren?

Je kunt elke zondag meedoen met Stadsverlichting, van 20.00 tot 21.00 live op Facebook, met om 19.45 een inspiratietalk van Tijn.

Je kunt deze video ook later terug bekijken op het YouTube kanaal van Tijn.

Meditatietraining: Spoedcursus Verlichting

Meer horen van Tijn? Volg zijn online training Spoedcursus Verlichting. In acht lessen leer je mediteren en zul je meer rust, ruimte en ontspanning ervaren.

Delen via:
3 april 2020 | Laatst gewijzigd op 31 juli 2023

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief