Katja vindt balans op Ibiza

  • Leestijd: 9 minuten
  • Katja Schuurman

Als haar agenda dreigt te ontploffen, helpt niets Katja Schuurman (43) zo goed als even verstillen tijdens een fijne yoga retreat. Op Ibiza krijgt ze yoga- en levenslessen van Lena en ervaart ze wat bewust ademen allemaal teweeg kan brengen. 

Er zijn momenten dat je als ‘freelancer’ – wat ik uiteindelijk ben – een totale leegte in de nabije toekomst vreest en dus een onoverzichtelijke hoeveelheid plannetjes maakt, lijntjes uitgooit en dingen toezegt waar je met een volle agenda nooit ja op zou zeggen. En dus is er (óók gelukkig) telkens weer dat moment waarop alles ineens tegelijkertijd doorgaat en je geen idee hebt hoe je dat in die dagen van 24 uur gepropt krijgt. Ik had net opnamen afgerond van het satirische programma Echt Niet Oké voor de publieke omroep, had een contract getekend bij RTL en was druk bezig met de voorbereidingen, had de laatste hand gelegd aan POM by Katja (de kledinglijn die ik samen met POM Amsterdam ontwerp, de eerste zomercollectie ligt begin volgend jaar in de winkel), ik had samen met mijn team een paar prachtige deals voor het fairtrade merk Return to Sender binnengehaald, zat midden in het schrijven van twee kinderboekjes en was nét klaar met Katja was hier, mijn boek vol persoonlijke reisverhalen en -foto’s, inspiratie en tips voor op reis. Kortom, ik kon wel wat yoga gebruiken.

Er even tussenuit

Yoga is voor mij instant ontspannen. Ik kan gestrest een yogales binnenrennen en anderhalf uur later volledig zen naar buiten zweven. In perioden dat ik het leven even niet helemaal meer begrijp, brengen yoga retreats mij steeds weer de rust en afstand die ik nodig heb. Wat tijd in je eentje doorbrengen, in een mooie omgeving verblijven, weg van dwingende agenda’s, onthecht van onbewuste rituelen en patronen: dat zijn op zichzelf al behoorlijk goede ingrediënten om tot waardevolle gedachten te komen. Als je daarnaast ook nog eens een paar uur per dag de fijnste yogalessen krijgt, is dat wel echt het ultieme recept voor ontspanning en verstilling. Te midden van alle rumoer is het vaak onmogelijk om onze eigen stem te horen. We hebben stilte nodig om te luisteren naar wat er aan moois en wijs in ons spreekt. En dus zag ik al weken enorm uit naar deze yoga retreat op Ibiza.

Yogaretreat met Lena Tancredi

Het was al donker toen ik landde op Ibiza. Een lieve dame met in haar handen een bordje met de tekst Yoga retreat with Lena wachtte me op en bracht me naar het landhuis. Jammer vind ik dat altijd, aankomen in het donker; je hebt nauwelijks een idee wáár je aankomt. Wel weer leuk is de verrassing als je in de ochtend je gordijnen openschuift! Het rook er in elk geval heerlijk; een combinatie van lavendel, verse kruiden en wierook. Lena was voor me wakker gebleven en zat aan tafel met een bordje eten dat de kok voor me had bewaard. Wat een liefdevol welkom. Eigenlijk was ik moe en het liefst wilde ik meteen door naar bed, maar zoveel gastvrijheid kon ik niet weigeren. Lena en ik raakten aan de praat en voor we het wisten, vertelden we elkaar allerlei intieme details over ons leven, schaterden we om onze wederzijdse stommiteiten en besefte ik eens te meer dat yoga niet iets is wat zich alleen in de spirituele wereld afspeelt, maar juist in het leven van alledag. Ik zat tegenover iemand die, sterk geworden door alles wat het leven haar aan ellendigs had toegeworpen – en dat was in haar geval behoorlijk wat – was uitgegroeid tot een betoverend mooie, krachtige, zachte, geestige vrouw. Een bloem, zou ik graag zeggen. Een lotusbloem. De lotusbloem wordt namelijk allerlei symbolische betekenissen toegedicht. 

En de volgende ochtend, tijdens de eerste yogales die ik met mijn medeyogi’s kreeg, zou zij zelf een prachtige metafoor over deze bloem met ons delen: ‘De lotusbloem komt in alle schoonheid tevoorschijn uit de modderige, donkere diepten van sloten en meren. Het is mooi om dit beeld te beschouwen als mogelijkheid voor ook ons mensen om juist vanuit donkere perioden of het onvolmaakte van ons mens-zijn op te stijgen naar het licht, naar de zon. Om daar te worden wat er altijd al aan schoonheid in ons heeft gesluimerd.’

Ayurveda en gezonde voeding

Lena blijkt een fantastische gastvrouw. De kamer waarin ik slaap is fijn, het huis ademt vrolijkheid, de tuin is heerlijk, met een groot zwembad en uitzicht op Ibiza-stad. Twee keer per dag krijgen we de lekkerste vegetarische gerechten geserveerd. Ik geloof dat het niemand lukt om maar één keer op te scheppen, en bizar genoeg heb ik het idee dat ik in deze week van groente eten, niet drinken en heel veel bewegen alleen maar aankom. Maar goed, ik kwam hier ook niet om af te vallen. Hoogstens om wat dingen van mezelf af te laten vallen…

Gelukkig kwam ik hier niet om af te vallen – hoogstens om wat dingen van me af te laten vallen

We beginnen de dag met theorielessen en dat klinkt een stuk saaier dan het is. Sterker nog, zittend in een kring, met de ochtendzon op ons gezicht, is het zéér aangenaam om te luisteren naar Lena’s verhalen. Over de eeuwenoude oosterse heilige geschriften, de Veda’s, waarin de yoga zijn oorsprong vindt. Over Ayurveda en wat voeding voor ons kan betekenen. Over chakra’s, de kracht van ademhalingstechnieken, vibraties en energieën; het wakkert in mij een grote nieuwsgierigheid naar méér aan.

Genieten op Ibiza

Lena gelooft dat aan de basis van alles seksuele energie ligt. Ik ga nog iets rechterop zitten. Haar eerste argument is voor de hand liggend: zonder seks geen voortplanting en zonder voortplanting geen leven. Maar het gaat veel dieper. In de eerste twee chakra’s bevindt zich onze seksuele energie. Als die energie niet kan stromen, blokkeert ze de energie van liefde en compassie en uiteindelijk ook onze spiritualiteit. Ik moet denken aan wat een monnik zei, die ik over precies hetzelfde hoorde praten op de Inner Peace Conference, een jaarlijks terugkerend evenement waar de meest bijzondere mensen vanuit de wereld van de ‘spiritualiteit’ op het podium staan. ‘We moeten onze seksuele energie niet uit de weg gaan, maar gebruíken en transformeren,’ zei hij.

Voortdurend triggert Lena je om op een nieuwe manier te kijken naar dingen die je al dacht te kennen. Dat doet ze niet alleen zelf; ze heeft een heleboel bijzondere mensen om zich heen verzameld die de meest uiteenlopende ervaringen bieden. Van een energetische massage tot schoonheidsbehandelingen die vroeger alleen voor Japanse keizerinnen weggelegd waren. Van hypnotherapie tot een sjamanistische sessie met
een Chileense medicijnvrouw. En van voetreflexologie tot sound healing. Ik merk dat ik vrolijk word van het feit dat sommige deelnemers tussen de yogalessen door lekker zonnen aan het zwembad, anderen een boekje lezen in de schaduw of een hippiemarktje bezoeken, weer anderen er even tussenuit sneaken voor een sangriaatje op het strand, terwijl tegelijkertijd iemand haar aura laat lezen of zich overgeeft aan de klanken van de prachtige schalen, snaren en drums van Deva, de geliefde van Lena.

Als herboren

Zelf heb ik me opgegeven voor een Ku massage, de sound healing en conscious breathing, oftewel bewust ademhalen. Ik ken het effect van goede én slechte ademhaling en ben benieuwd wat de sessie me zal brengen. Zonder verwachting begroet ik Laila, met wie ik de komende twee uur zal doorbrengen. Op mijn verzoek doen we deze sessie, net als de yogalessen, buiten. Als het even kan, ben ik buiten. Dat is natuurlijk ook waar we horen. Ik ben oprecht blij met een heleboel wat onze beschaving ons heeft gebracht, maar die enorme steden, waar nauwelijks een plantje groeit, dat is niet goed voor mensen. We horen, net als de rest van de schepping, thuis in de natuur. Grappig genoeg is yoga vijfduizend jaar geleden ontstaan vanuit de behoefte van mensen om meer één met de natuur te worden. Men besloot te gaan mediteren om zich af te zonderen van de ‘mensenwereld’ en zich zo te kunnen concentreren op de energieën in zichzelf en de omgeving. Dit deden de mensen buiten en dus zagen ze veel dieren. Dieren in allerlei verschillende poses. En daar komen, even heel kort door de bocht, onze yogahoudingen vandaan.

We horen, net als de rest van de schepping, thuis in de natuur

Terug naar het bewuste ademhalen. Het eerste halfuur praten we en dan vraagt Laila me te gaan liggen. Ik begin te ademen zoals Laila me voordoet. Net als ik me licht sceptisch afvraag wat dit moet gaan opleveren, word ik overvallen door een stroom aan beelden en gevoelens. Ik begin heel hard te huilen. Het lijkt vanuit mijn tenen te komen en nooit meer te stoppen. Dan ineens, alsof er een hoeveelheid stof wordt weggeblazen, verdwijnen alle boosheid, frustratie en verdriet en krijg ik enorm de slappe lach. Om even later weer keihard in huilen uit te barsten. Dan voel ik me licht worden. Ik lijk op te stijgen. Ik weet niet wat me overkomt. 

Als het klaar is, voel ik me herboren. En dat kan wel kloppen, want bewust ademen wordt ook wel rebirthing genoemd. Dit wil ik vaker doen! Wat verschonend is dit, zeg. Heel erg bijzonder.

 

Glimlach op mijn gezicht

De sound healing, uitgevoerd door de knappe vriend van Lena, is prachtig en rustgevend. En de Ku massage wijst me op de potentie in mij die er op sommige vlakken nog onvoldoende uit komt. Ik herken de dingen die de masseuse door het voelen aan mijn voeten en het kijken naar mijn gezicht over me vertelt.

Na twee dagen voel ik hoe mijn ademhaling weer naar mijn buik is gezakt en merk ik hoe ik vrijwel voortdurend een glimlach op mijn gezicht heb. Yoga met Lena is yoga plús; naast de goede en heerlijke yogalessen leert ze je over de wereld waar yoga slechts een onderdeel van is. En ze biedt de mogelijkheid om jezelf op allerlei bijzondere manieren beter te leren kennen, negativiteit los te laten en balans te vinden. Ik ga hier zeker terugkomen!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Happy Soul Travel.

Beeld: Bonnita Postma

Delen via:
2 oktober 2018 | Laatst gewijzigd op 29 december 2022

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief