Jasmijn Koelink: ‘We zijn elkaars duwtje richting wakkerheid’

  • Leestijd: 3 minuten
  • Francine Postma

Yogalerares Jasmijn Koelink (37) en schrijfster Geertje Couwenbergh (37) geven samen lessen Yoga en schrijven en Yoga en The Work geïnspireerd op de methode van Byron Katie.

‘We bevragen onze eigen gedachten en emoties zo veel mogelijk’

Geertje: ‘Tijdens onze gezamenlijke lessen en retraites presenteren we ons bewust niet als stel. Dat vinden we niet relevant. Een keer deden we dat wel, aan het begin van een retraite,  maar dat voelde toch een beetje ongepast. Alsof het opeens om ons draaide. Het leuke is wel dat we vaak opmerkingen van studenten krijgen als “Wat zijn jullie goed op elkaar ingespeeld, jullie zijn echt yin en yang…” Ze moesten eens weten. Maar ondertussen doen we al negen jaar bijna alles samen.’

Jasmijn: ‘We vinden nu eenmaal heel veel dezelfde dingen leuk en staan om dezelfde manier in het leven.’

Geertje: ‘We zijn allebei heel nieuwsgierig en praktisch, en we nemen niet zo gauw iets klakkeloos aan. Dat deden we al voor we elkaar ontmoetten. Jij deed dat bij yoga, ik vooral bij het boeddhisme waarin ik me jarenlang verdiepte.’

Jasmijn: ‘We proberen zoveel mogelijk te bevragen, vooral onze eigen gedachten en emoties. Sinds een paar jaar doen we dat volgens de methode The Work van Byron Katie. Dat is een manier om met negatieve overtuigingen en emoties om te gaan door er een aantal kritische vragen op los te laten. Zo ontdek ik dat ik mezelf vaak dingen wijsmaak die helemaal niet waar zijn.’

Geertje: ‘We integreren deze methode ook in onze lessen. Vorige week bijvoorbeeld vroeg Jasmijn op het einde van onze les Yoga en The Work alle deelnemers om een klacht over hun lichaam te delen. Iets waar ze last van hadden, of lelijk vonden. Zij begon toen over haar buik, die ze blijkbaar te dik vond. Dat vond ik zo krachtig, dat je je als lerares net zo openstelt als je van je studenten vraagt. Er ging een bijna voelbare verademing door de groep doordat Jasmijn haar stressvolle overtuigingen publiekelijk durfde te bevragen.’

Jasmijn: ‘Als kind wilde ik vaak sterk zijn. Ik heb twee oudere broers tegen wie ik als kind opkeek. Ik wilde kunnen wat zij konden, dat heeft me competitief gemaakt. Ik heb ook een poos een eetstoornis gehad. Ik vond mezelf lelijk, niet goed genoeg, niet interessant genoeg. Yoga heeft gemaakt dat ik mezelf kon accepteren en respecteren. The Work heeft me vervolgens geleerd om mijn negatieve gedachten te bevragen en door te prikken.’

Geertje: ‘Je geliefde is eigenlijk je hofleverancier voor zelfonderzoek. We duwen constant op elkaars knoppen. Zo waren we laatst bezig om online een reis te boeken en zat Jasmijn me voor mijn gevoel op te jagen. Daardoor tikte ik tot drie keer toe een verkeerd wachtwoord in. Op een gegeven moment zei ik: “Het is jouw schuld!” Later lukte het om mijn overtuiging tegen het licht te houden en in te zien dat Jasmijn er natuurlijk niets aan kon doen.’

Jasmijn: ‘We hebben heus nog weleens ruzie hoor, maar we maken het altijd snel goed. Dat komt echt door yoga en The Work. We kunnen heel goed ons eigen aandeel in een situatie zien en sorry zeggen. Eigenlijk zijn we elkaars duwtje richting wakkerheid.’

Tekst: Francine Postma Fotografie: Harold Pereira Jasmijn: trui Summum Woman, broek Reebok Geertje: trui Munthe, broek Yogisha

Delen via:
30 juli 2020

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief