Chinese yoga om energiek en vitaal te blijven

 • Leestijd: 5 minuten
 • Patricia van Walstijn

Blijf energiek, gezond en vitaal. Met Qigong laat je je levensenergie, qi, weer stromen. Patricia van Walstijn introduceerde deze vorm van Chinese yoga vijftien jaar geleden in Nederland.

Vijftien jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met Qigong, toen ik een tijd in Amerika woonde. Ik mediteerde in die tijd dagelijks, maar nog nooit eerder had ik zo’n krachtig resultaat ervaren als bij deze eerste workshop. Ik voelde me direct vitaal en krachtig, maar ook rustig en kalm; alsof ik de bewegingen al kende. Ik had iets gevonden wat mijn leven zou veranderen, en kort daarop reisde ik af naar China om me te verdiepen in deze bewegingsleer.

Qigong is een soort handleiding voor een vitaal en bewust leven

Daar ontmoette ik de grondlegger van deze vorm van Qigong: Chinees en westers arts Dr. Pang Ming, een bescheiden man met veel humor. Toen een van de westerse bezoekers vroeg: ‘Dr. Pang, hoeveel uur traint u zelf nog per dag?’, luidde zijn antwoord: ‘Het is maar hoe je het bekijkt: 24 uur per dag, of niet meer.’ Dit geeft goed aan dat Qigong uiteindelijk een manier van leven is. Een soort handleiding voor een vitaal en bewust leven die je, wanneer je haar goed hebt gelezen, niet meer nodig hebt.

Snel resultaat

Na jaren van oefening kan ik ook zelf zeggen dat Qigong bevorderlijk is voor je gezondheid en vitaliteit, en dat je er bovendien door leert om naar jezelf te kijken, om jezelf te lachen en meer geluk te ervaren in je dagelijks leven.

Bij Qigong wordt gewerkt met qi, levensenergie – in de yogaleer prana genoemd. Door de oefeningen, die rustig en met aandacht worden uitgevoerd, zal de qi overvloedig en vrij door je lichaam gaan stromen. Hierdoor wordt je lichaam sterk en je geest rustig. In het Westen zeggen we: ‘If you feel pain, kill it’ en we nemen een aspirientje. In China zeggen ze: ‘If you feel pain, move it away’ en ze doen Qigong. Het gaat over het bewaren of herstellen van de harmonie tussen lichaam en geest. Je zou het de yoga van China kunnen noemen.

In de praktijk blijkt het vaak moeilijk om de traditionele methoden soepel in te passen in ons moderne leven en denken, omdat we gewend zijn aan snel resultaat. Goed nieuws: uit alle eeuwenoude Chinese wijsheden en oefeningen is een moderne Qigong-vorm ontstaan: Chi Neng Qigong. Hierin zijn de meest werkzame elementen van de vaak ingewikkelde houdingen gecombineerd, waardoor de oefeningen eenvoudig te leren zijn en goed thuis uit te voeren. Zo heb je altijd een eenvoudige en effectieve methode bij de hand om je eigen levensenergie te managen. Iets waar de Chinezen al eeuwenlang experts in zijn.

Ontspanningsoefening 

Sway La Qi

Deze ontspanningsoefening bestaat uit vijf langzame, zich herhalende bewegingen, die zorgen voor een rustige ademhaling. Je kunt ze ook los van elkaar uitvoeren. Als je hoofd rustig is en je lichaam ontspannen, kan de qi vrij stromen naar waar hij nodig is. In de bewegingen die je maakt, verleg je steeds de aandacht van jezelf naar het universum (de natuur) en weer terug. Telkens als je van je af beweegt, denk je ver weg, alsof je lichaam in alle richtingen vloeit. Hierdoor strek je de ruggengraat op een natuurlijke manier en ontspannen je spieren, zodat ruimte ontstaat in je lichaam. Met de absorberende bewegingen breng je de aandacht uit alle richtingen weer diep in het lichaam.

1. Rol de bal

Deze oefening bevordert het contact met je onderlichaam en je voeten en helpt je te aarden.

qigong-1-bal

 • Beweeg je handen met je handpalmen naar de aarde gericht vijftien graden naar voren en terug.
 • Denk diep in de aarde, waar je de qi verzamelt door naar voren en terug te bewegen.

 


2. Vlieg als een vogel

qigong-2-vogel

Deze oefening is goed voor de afvoer van afvalstoffen en de doorstroming van lymfe en voor het long- en borstgebied.

 • Breng je armen zijwaarts omhoog tot schouderhoogte, alsof je wegvliegt, en weer terug tot naast je dijbenen.
 • Voel je lichaam uitzetten bij het omhooggaan van je armen, alsof je opstijgt, en weer krimpen bij het omlaaggaan van je armen.

3. Vul de vaas

qigong-3-vaas

Deze oefening werkt verfrissend en verkwikkend, om snel uit een energiedipje te komen.

 • Breng je armen diagonaal in een vloeiende beweging omhoog tot boven je hoofd en voor je gezicht langs weer naar beneden.
 • 
Breng qi uit de natuur omhoog en giet deze door je hoofd in je hele lichaam.

4. Open je hart

qigong-4-hart

Deze oefening is goed om je emoties te stabiliseren door het directe effect op het openen van je hart.

 • Strengel je vingers in elkaar en leg je handen tegen de 
achterkant van je hoofd of in je nek.
 • Open je ellebogen naar opzij en kijk omhoog naar de hemel.
 • Breng je ellebogen weer bij elkaar en je kin naar je borst.
 • Als je je ellebogen opent, open je je hart en richt je je op het gevoel van loslaten van alles wat je hart bezwaart. Bij het sluiten breng je de qi van het universum terug naar je hart.

5. Koester de qi

qigong-5-koester

De uitwisseling van qi tussen jezelf en de natuur die er altijd is, wordt door deze oefening versterkt.

 • Eindig met een openende en sluitende beweging met je handen vóór je buik.
 • Voel hoe je lichaam door de natuurlijke beweging van qi licht naar voren en naar achteren wiegt.

Meer yogaseries?

Deze oefeningen staan  in De yoga seriegids, de tweede seriegids van Yoga by Happinez.

Bestel de seriegids

Tekst: Patricia van Walstijn, Fotografie: Chantal Ariëns

Delen via:
5 januari 2017 | Laatst gewijzigd op 24 januari 2020

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

3 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief