Zo kies je je verzorgingsproducten als een yogi (4 tips)

 • Leestijd: 6 minuten
 • Yoga by Happinez

Kies je cosmetica volgens het yogaprincipe van Ahimsa (geweldloosheid): dierproefvrij, onschadelijk voor je gezondheid, met oog voor het milieu en volgens jouw natuurlijke ritme. Daarom: 4 tips + het natuurzuivere cosmeticamerk Dr. Hauschka langs de Ahimsa-meetlat.

Wees geweldloos, luidt een belangrijk voorschrift uit de yogafilosofie. Dit begrip Ahimsa is een van de Yama’s, de richtlijnen uit Patanjali’s Yoga Sutra’s voor de omgang met anderen. Ahimsa gaat niet enkel over fysiek geweld, maar over alle uitingen ervan. Denk aan roddelen, je zin doordrijven, iemand buitensluiten. Kortom, volgens deze filosofie breng je een ander geen schade toe. Jezelf trouwens ook niet.

Het concept van Ahimsa kun je in gedachten houden op elk moment dat je een beslissing neemt. Wat je vanavond gaat eten bijvoorbeeld (wel/geen vlees), hoe je over iemand spreekt, wat voor kleren je koopt (wel/niet fair trade), maar ook: welke keuze je maakt als het gaat om verzorgingsproducten. Houd daarvoor de volgende 4 tips in gedachten.

4 tips voor het kiezen van yoga-minded cosmetica

 1. Kies producten zonder dierproeven

  Verzorgingsproducten gebruiken die niet getest zijn op dieren is voor jou misschien al iets vanzelfsprekends. Sinds maart 2013 is de import en verkoop van op dieren geteste cosmetica en ingrediënten verboden binnen de Europese Unie. Een enorme doorbraak, want de kans dat jouw product op dieren geteste grondstoffen bevat, wordt hiermee klein. Toch: blijf alert. Kies voor merken die van hun leveranciers eisen dat zij deze regels nastreven en die weigeren mee te werken aan dierproeven, waar dan ook ter wereld. Zo worden geïmporteerde merken die vervolgens weer naar China geëxporteerd worden vaak toch (door Chinese wetgeving verplicht) getest op dieren, waardoor je deze business hier indirect toch mee steunt.

 

 1. Koester de natuur

  Sta je er wel eens bij stil hoe het bedrijf dat jouw favoriete lotion/mascara/nachtverzorging ontwikkelt omgaat met het milieu? Eerlijke bedrijven gebruiken gecertificeerde groene stroom, werken met recyclebaar verpakkingsmateriaal en/of gebruiken waar mogelijk grondstoffen uit de buurt. Geweldloos leven heeft vanzelfsprekend ook betrekking tot moeder aarde.

 2. Ga voor Fair Trade

  Voor de kokosolie die jij op je huid of in je haar smeert, wil je als yogi niet dat boeren elders worden uitgemolken met een miezerig uurloon. Kies daarom voor bedrijven die streven naar duurzaamheid en die sociale samenwerkingsverbanden aangaan met hun leveranciers. Check hoe transparant cosmeticamerken zijn over hun handelen: werken ze eerlijk samen aan een gezonde aarde, een goede behandeling van hun personeel en aan onze toekomstige generaties? Check wat merken hierover vermelden op hun website. Zo laat Dr. Hauschka ons bijvoorbeeld weten dat hun sheaboter afkomstig is van een gecertificeerde coöperatie in Burkina Fasio.

 3. Denk aan je eigen gezondheid

  Wat je op je huid smeert, komt in je lichaam terecht. Verdiep je daarom in de ingrediënten en wat voor effect deze hebben op jouw gezondheid – zodat je ook jezelf geen geweld aandoet.
  Producten met het Demeter-keurmerk zijn bijvoorbeeld afkomstig van biologisch-dynamische teelt. Bewuste merken mijden het gebruik van chemische mest- en bestrijdingsmiddelen. Daarmee ontwijk je niet enkel de schadelijke neveneffecten ervan (zoals allergische reacties of een droge, schilferige huid), ook heeft een pure, vruchtbare bodem een versterkende levenskracht op de planten er daarmee op de werkzaamheid van cosmeticaproducten. Respecteer de behoeften van je lichaam en wees vriendelijk voor je lijf.

  Neem als voorbeeld je huid. Je lichaam, en daarmee ook je huid, heeft overdag andere behoeftes en taken dan ’s nachts. Overdag beschermt en bemiddelt de huid tussen de buitenwereld en ons lichaam. Daarom heeft de huid ’s nachts de tijd nodig om te herstellen en vernieuwen. Deze verschillen zouden ook moeten terugkomen in de dag- en nachtverzorging die je gebruikt om je huid te ondersteunen. Daarom zijn er ook verschillende verzorgingsproducten voor.

Dokter met een missie

Hoe kies je als yogi de juiste merken? Wij gingen langs bij een bedrijf dat op allerlei mogelijke manieren streeft naar duurzaamheid en ‘smeren’ volgens je natuurlijke ritme: Dr. Hauschka. In hoeverre handelen zij volgens het principe van Ahimsa?

Antroposofisch en holistisch

De filosofie van Dr. Hauschka (WALA) in het kort: oprichter Rudolf Hauschka wijdde zijn leven aan de ontwikkeling van plantaardige geneesmiddelen. Zijn inspiratiebron was Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. Hauschka ontwikkelde, op aanraden van Steiner, een ritmisch proces om levensenergie uit planten te extraheren en die zo voor de mens bruikbaar te maken. Later vroeg hij Elisabeth Sigmund mee te werken aan holistische huidverzorging en cosmetica, vanwege haar enorme kennis over de werking van heilzame planten in de schoonheidsleer.

We namen een kijkje in WALA’s biologisch-dynamische tuin in Eckwälden, Duitsland. Daar zagen we hoe bepaalde planten worden gekweekt vanwege hun heilzame effecten. Zo wordt de goudsbloem met haar genezende werking gebruikt in Reinigingscrème en werkt de toverhazelaar ‘samentrekkend’: voor fijne poriën. Andere natuurlijke grondstoffen die Dr. Hauschka gebruikt in tuinen en waar nodig daarbuiten: wondklaver, jojoba, kweepeer, rode zonnehoed en nog 150 verschillende planten.

Alle grondstoffen van Dr. Hauschka zijn bijna uitsluitend afkomstig van biologische of biologisch-dynamische teelt of van Fair Trade projecten. Zoals eerder genoemd komt hun sheaboter van een gecertificeerde coöperatie in Burkina Fasio. En het nodige deel etherische rozenolie komt ander andere uit Afghanistan, waar ze aan zo’n 700 biologische boeren een alternatief bieden voor het verbouwen van opium.

Het ritme van de natuur: hoe?

Nog even terug naar dat ritmisch proces dat Dr. Hauschka voor haar producten aanhoudt. Na 20 jaar intensief onderzoek ontwikkelde Rudolf Hauschka een werkwijze, waarbij de levenskracht van de geoogste planten behouden blijft. Zo worden de planten in de tuin in Eckwälden voor dag en dauw met de hand geplukt, omdat hun levenskracht dan het grootst is.

Andersom wordt per product ook gekeken naar het ritme van de huid: Elisabeth Sigmund ontdekte dat het geen goed idee is om aan een vette huid vet te onttrekken, en de droge huid met vet te verzorgen – zoals in die tijd gebruikelijk was. Om je huid ’s nachts te kunnen laten ademen en regenereren, is daarom hun Nacht Serum vetvrij en op waterbasis. Hiermee is dit product een voorbeeld van hoe je het zelf herstellende vermogen van je huid kunt ondersteunen, zonder de natuurlijke huidfuncties over te nemen.

Heel vriendelijk naar jezelf en naar je lijf dus en zonder geweld aan anderen. Ahimsa.

yoga duurzaam cosmetica

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Dr. Hauschka

Delen via:
26 oktober 2018 | Laatst gewijzigd op 8 november 2019

Onbeperkt yoga en meditatie

 • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
 • Met de beste Nederlandstalige docenten
 • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief