Yogascholen in het nauw

  • Leestijd: 4 minuten
  • Mirjam Rosema-Verhulst

Het is nu bijna drie jaar geleden dat de yogascholen voor het eerst dicht gingen vanwege corona. En de toekomst ziet er allesbehalve rooskleurig uit. Ledenaantallen blijven teruglopen, overheidssteun is vaak niet toereikend en steeds meer studio’s moeten zelfs definitief de deuren sluiten. Dan wordt het – zelfs voor een ervaren yogi – wel erg moeilijk loslaten, accepteren en ontspannen. Yoga by Happinez sprak met drie yogaschool-eigenaren: ‘Yogi of niet, ik ben ook maar een mens’.

Anouk Steggerda – yogaschool Zest your life in Amstelveen

yogascholen coronamaatregelen‘Tijdens de eerste lockdown raakte ik dertig procent van de leden kwijt. Inmiddels heb ik nog maar de helft over. We schakelden vrijwel meteen over op online lessen, maar lang niet iedereen zat daar op te wachten. Of mensen stapten over naar grote sportscholen die gratis online lessen aanboden.
Toch had ik toen nog alle vertrouwen: als we straks weer opengaan, komt het wel weer, dacht ik. Maar dat was niet zo.
Inmiddels was alle spanning op mijn lijf geslagen. Ik was doodmoe en kreeg weer rugklachten. En dat als yogi! Ik ben altijd positief en denk in nieuwe mogelijkheden, maar ik sta al een jaar lang ‘aan’. 24 uur per dag. Bij de aankondiging van de laatste lockdown in december wist ik het even niet meer. Ik heb alle abonnementen bevroren en heb drie weken niks gedaan. Ik ben teruggegaan naar de stilte: zachte bewegingen, simpele kleine stretches. Dat had in nodig. Inmiddels heb ik de online lessen hervat en ben ik weer vol energie aan het managen, want dicht blijven is geen optie meer. Ik krijg steun van de overheid, maar die is een druppel op een gloeiende plaat. Ik hoop dat we snel weer open kunnen, dan ga ik weer mensen werven. Er móét straks wel een run komen op yogascholen, iedereen ziet nu hoe essentieel gezondheid is. Ik blijf vertrouwen hebben. Ik laat het los.’

Tara Ubachs – yogaschool MysoreYOGA in Arnhem

yogascholen coronamaatregelen‘Op 1 september 2019 opende ik de deuren van mijn yogaschool. Na een aanloopperiode van vier maanden liep het ledenaantal flink op, maar kort daarop moest ik al dicht. Abonnementen werden niet verlengd en inmiddels zijn de jaarcontracten met andere teachers die mijn studio huurden afgelopen, dus daar valt nu ook een grote bron van inkomsten weg. Mijn huur loopt gewoon door en ik val keer op keer buiten de boot voor steun van de overheid. Ik heb er buikpijn van en slaap niet, dit kan niet lang meer doorgaan zo. Ik probeer trouw elke dag op mijn mat te staan, maar ik kwam deze week op een punt dat ik zo gefrustreerd raakte dat ik er even niet yogisch mee kon omgaan. Yogi of niet, ik ben ook maar een mens. Inmiddels probeer ik de situatie weer te accepteren en blijf ik onderhandelen met mijn huurbaas. Zodra we weer open mogen, ga ik weer knallen. Ik ben een positief persoon en heb belangrijk werk te verrichten. Dat staat vast.’

Johan Noorloos – De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam

yogascholen coronamaatregelen‘Meteen bij de eerste lockdown hebben we alle reguliere abonnenten stopgezet en leden een nieuw, goedkoper abonnement aangeboden om alle lessen via livestreams te kunnen volgen. Ik vond het een lastige beslissing, want we zijn een grote school met veel lidmaatschappen. We geven gemiddeld nog zo’n veertig lessen per week, maar voor de lockdown waren dat er negentig. Iedereen in de community wil verbinding behouden: mensen willen gevoed en geïnspireerd worden en docenten willen blijven ondersteunen. Maar het is heel confronterend: elke dag zie ik een school zonder studenten.
Alles in mij zegt dat ik het zo niet wil, maar ik moet leren vertrouwen op wat het leven nu van mij wil. Het stimuleert me in het moment te zijn en mezelf niet te verliezen in zorgen. De financiële gevolgen zijn er absoluut, maar ik ga er vanuit dat we dit redden en hier doorheen komen. En als dit alles voorbij is, heeft De Nieuwe Yogaschool mij wederom een prachtige les geleerd.’

Steun je yogastudio!

In heel Nederland merken yogascholen de gevolgen van de coronamaatregelen. Maar doordat er weinig steun vanuit de overheid komt, hebben al meerdere yogastudio’s hun deuren moeten sluiten. Daarom heeft de Vereniging Yogascholen Nederland de actie Blijf vitaal en steun je yogaschool lokaal gestart: behoud je abonnement, rol thuis je mat uit voor een livestream of doe een donatie naar eigen inzicht. Download de afbeeldingen op de actiepagina en deel ze op social media. Zo blijven we allemaal verbonden.

Fotografie Tara: José Donatz 

Delen via:
28 januari 2021 | Laatst gewijzigd op 24 juli 2023

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief