Yoga of Voice: gebruik je eigen stem

  • Leestijd: 8 minuten
  • Angélique Heijligers

Elke keer als je geluid maakt, stuur je jouw unieke trilling de wereld in. Je stem hoorbaar durven maken werkt bevrijdend en helend. Raak vertrouwd met je eigen stem via Yoga of Voice.

De Amerikaanse yogadocent Jurian Hughes creëerde Yoga of Voice. Deze yogavorm laat je via de stem verbinding maken met je lichaam, je innerlijke kracht en de wereld om je heen. Angélique Heijligers ervaart de klankvibraties via Zoom. 

“Open je mond, adem in, adem uit en maak een aaa-klank in een lage toon.” Een beetje ongemakkelijk volg ik via Zoom de instructies van Jurian Hughes. Zij is senior Kripalu yogadocent en bedenker van Yoga of Voice, en ze woont in in Pittsfield, Massachusetts. “Doe dat nog eens en voel dan waar in je lichaam je de klank voelt vibreren,” zegt Jurian. Nu met wat minder focus op mijn stem en wat meer op mijn lichaam, zeg ik nog eens ‘aaaaaaaaa’ in een lage toon. Ik voel subtiele trillingen in mijn borst. Daarna laat Jurian me neuriën en voel ik trillingen rondom mijn mond uitstralen naar de rest van mijn gezicht. “Maak nu een korte, krachtige, hoge klank en stel je voor dat je deze klank via je kruinchakra recht omhoogschiet.” Ik doe het. En ik voel het. 

Weg naar eenheid

“Voor mij is Yoga of Voice het samenbrengen van mijn yogapad en het pad dat ik eerder in mijn leven heb bewandeld,” antwoordt Jurian als ik haar vraag hoe ze op het idee van Yoga of Voice kwam. “Ik ben opgeleid als actrice. Zingen en stemoefeningen werden tijdens mijn opleiding gezien als belangrijke manieren om in contact te komen met je gevoelsleven en je innerlijke wereld, om van daaruit meer een­heid te ervaren. Ergens ligt daar een overeenkomst met yoga. Het concept dat geluid en de vibraties die daaruit voortkomen een legitiem pad zijn naar eenheid staat duidelijk omschreven in de Veda’s. In de ‘Rigveda’ wordt bijvoorbeeld beschreven hoe je via Nada yoga het perfecte geluid kunt horen en ervaren. De yogatraditie erkent de kracht van vibratie. In de hedendaagse beoefening van yoga gebruiken we dan ook geregeld onze stem. Denk aan mantra’s chanten of simpelweg de les beginnen met ‘aum’. Via de klank aum verbind je je met de vibratie waarmee de schepping van het universum ooit begonnen is.” In haar eigen lessen introduceerde ze ‘vrij organisch’ stemoefeningen die ze kende vanuit haar theateropleiding. “Ik kom uit de Kripalu traditie en Kripalu yoga is niet rigide. Het is vrij, speels, empathisch. Belangrijker dan het heel strikt opvolgen van regels, is elkaar helpen je persoonlijke pad in yoga te vinden. Een van de tools die Kripalu daarvoor hanteert, is jezelf toestemming geven geluid te maken. Je mag op momenten van opluchting, ontspanning of frustratie zuchten, steunen en kreunen. Yoga hoeft niet altijd heel serieus en stil te zijn. Het mag ook een hoorbare ontdekkingstocht zijn.” 

Stil of hoorbaar

Jurian begint een Yoga of Voice les vaak met iets wat voor veel mensen al bekend gebied is: het opzeggen of chanten van een mantra, of simpelweg het uitspreken van aum. Na het opwarmen van het lichaam, een ademhalingsmeditatie en een visualisatie, begint Jurian rustig met het introduceren van geluid tijdens het bewegen van de ene naar de andere pose of het vasthouden van een pose. “We synchroniseren de ademhaling met de beweging, en vervolgens verbind ik de ademhaling met het hoorbaar maken van je stem. Dat kan een zacht neuriënd geluid zijn in een ontspannende pose of een grommend geluid in een krachtige pose zoals de Krijgerhouding. Je ervaart dat je adem­haling en stem één zijn. Het geluid van je stem ontstaat bij een uitademing. Elke keer als je uitademt, kun je ervoor kiezen om stil of hoorbaar te zijn. Als je bij de uitademing een geluid maakt, al is het maar heel zacht en subtiel, dan stuur je een vibratie de wereld in. Op dat moment druk je jezelf uit vanuit jouw meest authentieke bron. Want elke stem is uniek.” 

Zonder oordeel

Veel mensen voelen een remming om hun stem te laten horen en vaak hebben we een negatief oordeel over hoe onze eigen stem klinkt. Jurian: “Het is niet mijn bedoeling om mensen heel ver uit hun comfortzone te halen, maar ik hoop wel dat ik hun comfortzone kan vergroten en dat mijn les een veilige plek is om je stem hoorbaar te maken. Ik begrijp dat dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Ook al heb ik tijdens mijn opleiding veel zang- en stemoefeningen gedaan, ik was zelf ook nooit echt comfortabel met of trots op het geluid van mijn stem. Ik was daar heel zelfbewust over. Dat veranderde toen ik yoga en chanten ontdekte. Bij chanten gaat het niet om hoe je stem klinkt, maar om de intentie waarmee je zingt. Wat is je intentie, wat is je doel? Tot wie richt je je stem, woorden en energie en wat wil je aanwakkeren in jezelf? Het concept van je stem zonder oordeel en voor een hoger doel gebruiken, veranderde mijn hele relatie met mijn stem en met mezelf. De vibratie van je stemgeluid versterkt namelijk je prana, jouw levenskracht. Via je stem kun je je eigen energie voelen. Als het je lukt om je niet te concentreren op hoe je stem klinkt, maar op hoe je stem vóélt, dan kun je waarnemen hoe je stem in elk deel van je lichaam vibreert. Vaak wordt de stem gekoppeld aan het vijfde chakra. Maar met je stem kun je geluid laten stromen naar elk chakra en naar elk deel van je lichaam. Daarom is het zo belangrijk om los te komen van hechten aan hoe je stem klinkt, en te focussen op de vibraties die je voelt. Het is hetzelfde als het beoefenen van yogahoudingen: richt je aandacht niet op hoe een pose eruitziet, maar op hoe deze voelt. Welke sensaties manifesteren zich in je lichaam en hoe beweegt je adem door je lichaam? Als je dat doet zonder oordeel, dan gaat er een heel nieuwe wereld voor je open. Swami Kripalu zei ooit dat zelf
observatie zonder oordeel de hoogst haalbare spirituele beoefening is.” 

Yoga of Voice: 3 oefeningen

Vertrouwd raken met je stemgeluid en voelen wat het teweeg brengt in je lichaam, kan met deze drie oefeningen van Jurian Hughes. 

1. Durf hardop te zingen
Jurian: “Onder de douche, in de auto, als je alleen thuis bent of waar jij je dan ook maar veilig voelt om hardop te zingen. Zing mee met de radio, zet je favoriete nummer op of zing dat ene liedje dat je steeds in je hoofd hoort. Als je je onzeker voelt, begin dan met
neuriën van de melodie. Voeg af en toe zachtjes een paar woorden toe en als je je voldoende op je gemak voelt, laat dan je stem horen.”

2. Zucht, kreun, grom tijdens je vertrouwde yoga practice
“Voeg een geluid toe aan je uitademing als je in een houding komt. Laat horen hoe je de kracht van de Berghouding voelt, je hart opent in de Kameel of helemaal ontspant tijdens Savasana. Focus op hoe de houding en het geluid voelen.” 

3. Laat je ademhaling en stem samenkomen

“Je adem en je stem zijn één. Zonder adem is er geen stem mogelijk. Als je je dankzij de vorige oefeningen wat
comfor­tabeler en minder zelfbewust voelt zodra je je stem laat horen, laat dan tijdens je yoga practice geluid heel organisch en intuïtief ontstaan. Volg je gevoel, blijf in contact met dat gevoel en observeer wat er in je lichaam gebeurt.”

Je ware zelf

Wat Jurian vaak te horen krijgt van haar stu­denten, is dat ze zich na een Yoga of Voice les sterker, energieker en zelfverzekerder voelen. Jurian: “Je stem hoorbaar durven maken is voor veel mensen heel bevrijdend en ook helend. Veel vrouwen hebben geleerd om stil te zijn, hun stem niet te verheffen of te laten gelden. Het is zo bevrijdend om je stem te hervinden en daarmee één te worden. Er is namelijk niets echter, niets authentieker dan het geluid van jouw stem. Als ik denk aan authentiek zijn en zelfexpressie, dan moet ik altijd aan Gandhi denken. Bedenk wat hij allemaal heeft doorstaan en teweeggebracht, en denk dan aan het ant­woord dat hij gaf op de vraag wat zijn doel was. Zijn antwoord was simpelweg: zelfexpressie. Dat is het concept van dharma. Als je weet wat je ware roeping is in dit leven, volg dan het pad naar jouw bestemming en verwezenlijk wat je te verwezenlijken hebt, volledig als jezelf. Wees alles en geef alles als je ware zelf. Je stem is wat je verbindt met je ware zelf en hoe je als je ware zelf communiceert met de wereld om je heen. Als docent en met Yoga of Voice hoop ik mensen te inspireren zichzelf te zijn, om met volle overtuiging en overgave te kunnen zeggen: ‘I show up as I am’.”

 

Jurian Hughes geeft live en online lessen, workshops en retreats. jurianhughes.com 

 

Delen via:
1 november 2023 | Laatst gewijzigd op 13 februari 2024

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief