Yoga leren in Frankrijk zoals het in India wordt onderwezen

  • Leestijd: 4 minuten
  • Marie-Claire van den Berg
Een yoga-opleiding volgens oeroude Indiase tradities, dat gaat niet zonder een lange vlucht naar India, zou je denken. Maar het kan nu ook dichtbij huis. In Centre Lothlorien in het noordoosten van Frankrijk kun je voor het eerst een yoga teacher training volgen op de manier waarop het in India wordt onderwezen.

Dit jaar start hier een nieuwe 200-uurs opleiding waar les wordt gegeven door in India geschoolde docenten. De teacher training is een holistische opleiding geïnspireerd door de heilige sadhoes, de oorspronkelijke beoefenaars van yoga. Hier leer je niet alleen yoga, je ‘leeft’ ook yoga.

Holistisch

In de Westerse wereld ligt de nadruk bij yoga vaak op de lichamelijke oefeningen, maar yoga is meer dan alleen je practice op de mat. Het is juist de samensmelting van lichaam, geest en ziel die je compleet maakt. Deze lerarenopleiding richt zich vooral op die holistische benadering. De opleiding is de ultieme manier om alle basistheorie en praktijk van yoga te leren, maar de lessen geven je ook inzicht in waarom, hoe en wanneer je oefent (en wanneer niet) en leren je hoe je bij jezelf blijft in de hectische momenten van het dagelijkse leven.

Wat kun je verwachten?

De opleiding is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar innerlijke groei, of je nu docent bent, docent wil worden of gewoon heel erg van yoga houdt en je wilt verdiepen. Met veel persoonlijke aandacht leer je je bevrijden van je blokkades. Je leert je gedachten en emoties beheersen en yoga te beoefenen in het dagelijks leven. De opleiding biedt ook alle kennis en technieken om anderen yoga te leren en om de behoeften van je (toekomstige) studenten beter te herkennen.

Tijdens de training leer je over verschillende theoretische en praktische kanten van yoga. Je gaat dieper in op de anatomie, psychologie en fysiologie, de kernprincipes en de filosofie van de traditionele yoga. Een van de onderdelen is een inleiding tot de studie van Patanjali’s Yoga Sutra, Hatha Yoga Pradipika en Gheranda Samhita. Daarnaast dompel je je onder in de belangrijkste asana’s, meditaties, pranayama’s en kriya’s. Je leert spreken in het openbaar en krijgt les in de methodologie van het onderwijs.

De locatie

De opleiding wordt gegeven in een prachtig Frans landhuis omringd door veertien hectare bos met beken en meren. Het is de ideale plek om innerlijke rust te vinden en je te richten op de training. Studenten krijgen een ruime kamer en de keuken is deels Ayurvedisch. Alle verse, vegetarische en biologische maaltijden zijn inbegrepen en worden bereid met Indiase kruiden.

The Yoga Institute

Centre Lothlorien is verbonden aan The Yoga Institute uit Mumbai in India dat werd opgericht door Shri Yogendra die yoga leerde van een sadhoe. De sadhoes wijden hun leven aan het bereiken van verlichting; ze leven eenzaam en houden hun kennis voor zichzelf. Shri Yogendra was de eerste yogi die zijn kennis besloot over te dragen aan het grote publiek. Ook was hij betrokken bij meerdere onderzoeken naar de fysiologische en psychologische effecten van yoga en werkte hij samen met artsen en gerenommeerde wetenschappers.

Ervaren docenten

De lessen worden gegeven door ervaren yoga experts onder leiding van docent Pinky More die Indian Classic Yoga in Europa introduceerde. Alle leraren hebben gestudeerd aan The Yoga Institute. En omdat het aantal studenten beperkt is, is er veel ruimte voor extra aandacht. Het doel van de docenten is alle studenten persoonlijk te helpen met hun innerlijke processen en het bereiken van persoonlijke groei.

Certificaat

Als je de opleiding hebt afgerond, ontvang je een certificaat van The Yoga Institute waarmee je je kunt registreren als yogaleraar en les kan geven over de hele wereld. Het certificaat wordt erkend door de Yoga Alliance.

Wil je meer weten of je aanmelden? Ga dan naar de website van de opleiding.

Delen via:
24 januari 2020 | Laatst gewijzigd op 24 januari 2020

6 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief