Straal! Mooier met yoga

  • Leestijd: 2 minuten
  • Anne Roffel

Echte schoonheid zit van binnen. Maar wist je dat yoga helpt om haar naar buiten te brengen? Na een goede les voel je je niet alleen beter: je ogen stralen, je wangen hebben een kleurtje en je houding is ontspannen maar krachtig. Foto’s van mensen vóór en na een yogales laten het zien: door yoga word je mooier. Niet alleen op de korte termijn; jarenlange yogabeoefening zorgt ervoor dat je trekken zacht blijven. Kijk maar naar oudere yogaleraren, die zien er vaak verrassend jong uit.

ujjayi ademhaling

Het is niet zo gek dat je gaat stralen van yoga: yoga heeft effect op je algehele welzijn en geluksgevoel. Door je bewust te zijn van jezelf, de processen die zich in je lichaam afspelen, en door het observeren van je gedachten en gevoelens tijdens het beoefenen van de asana’s, kom je tijdens elke practice of meditatie stukjes van je ‘ware zelf’ (atman) tegen. Dit ware zelf wordt onthuld doordat je je lijf opent en je jezelf laagje voor laagje afpelt. De onthulling of ontdekking van je ware zelf levert behalve rust een vervullend geluksgevoel op: het gevoel van thuiskomen bij jezelf. En precies dit zorgt ervoor dat je schoonheid van binnenuit zichtbaar wordt: je straalt! Geen crème of botox die dit effect kan evenaren.

Hier vind je een serie met yogahoudingen die zo zijn samengesteld dat je innerlijke schoonheid zichtbaar wordt aan de buitenkant. Je begint met het openen en ontspannen van de gebieden waar je vaak onbewust spanning vasthoudt, zoals de heupen, liezen en hartstreek. Staande houdingen zoals de Danser en de Boom brengen je weer in balans, en staande vooroverbuigingen ontspannen de achterkant van je lichaam. Twists zorgen voor een detox: je draait je ruggengraat als een kurkentrekker, waardoor je ingewanden tijdelijk van minder bloed worden voorzien en het bloed als je terugdraait met veel kracht weer begint te stromen. Zo kunnen afvalstoffen makkelijker verwerkt en afgevoerd worden. Ter afsluiting zorgen de achteroverbuigingen voor een stralend open hart, waardoor je energie van binnenuit je gezicht oplicht.


Van welke yogahoudingen ga jij stralen?

Delen via:
15 augustus 2017 | Laatst gewijzigd op 9 april 2024

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief