Rens Kroes: ‘Na een meditatie gaan dingen meer vanzelf’

  • Leestijd: 3 minuten
  • Marianne ter Mors

Ze schijnen te bestaan: yogi’s die helemaal op de yogamanier leven. Ze mediteren, doen geen vlieg kwaad, oefenen asana’s en pranayama. Maar hoe haalbaar is dat voor een drukke westerse yogi? We bespreken verschillende thema’s uit het achtvoudige yogapad met Rens Kroes. Haar nieuwste boek RENS – Mijn lifestyle guide is net uit.  

Geweldloosheid; overleeft een spin het bij jou?

‘Die zet ik zelf buiten. Behalve thuis in Friesland, daar heb je van die dikke zwarte. Dan roep ik mijn moeder! Maar zomaar iets doden doe ik niet. Ik eet bijna nooit vlees en vis, toch noem ik mezelf flexitariër. Want als ik in de Sahara ben en ik krijg lamsvlees voorgeschoteld, dan eet ik dat wél. Geweldloosheid zit ‘m voor mij in bewuste keuzes maken.’

Hoe sta je tegenover Satya, ‘niet liegen’?

‘Hmmm, lastig. Ik vind eerlijkheid belangrijk, maar moet voor mijn zelfbehoud weleens een leugentje verzinnen. Anders heb ik nooit rust. Dan zeg ik bijvoorbeeld dat ik ergens zit, terwijl ik in werkelijkheid ergens anders ben. Ik wil dan even tijd en ruimte voor mezelf, het hoe en wat gaat anderen niks aan.’

Niet stelen, logisch?

‘Nu wel, ik zou het niet in mijn hoofd halen om iets te stelen! Vroeger was dat wel anders. Als tiener heb ik veel kleding gestolen, gewoon voor de kick. Het ergste daarvan was mijn moeder onder ogen komen. Vre-se-lijk.’

Zie jij jezelf als zuiver?

‘Ik kan soms naïef zijn. Dat dorpse Friese en de overtuiging dat iedereen lief en aardig is, zit er nog steeds in. Dus ja, ik ben zuiver. Alleen is het door mijn werk wel minder geworden. Zo heb ik een keer een manager gehad met minder goede bedoelingen; daardoor vertrouw ik mensen nu toch minder snel.’

Je yoga practice, hoe ziet die eruit?

‘Ik rol eens per week mijn mat uit. Dat zou ik vaker willen doen, want ik weet dat het goed voor me is. Maar ja, ik doe zo veel dingen zo graag. Dus laat ik andere dingen vóór yoga gaan. Als ik iets zou willen veranderen, dan is dit het wel!’

Meditatie maakt me rustig en helpt me focussen

Zet jij makkelijk de buitenwereld uit?

‘Eh, nee… Ik heb naast RENS – Mijn lifestyle guide ook mijn reguliere website te runnen en bovendien heb ik net een webshop gelanceerd: PowerfoodiesMarket.com. En met twee bedrijven is er altijd wel iets te regelen. Daarnaast ben ik vrij actief op social media, daar gebeurt ook altijd wel wat. Ik denk dat ik vanzelf rustiger word als ik, hopelijk, ooit een gezinnetje mag krijgen. Dan zijn er belangrijkere zaken om op te focussen.’

Mediteer je regelmatig?

‘Ja, zo’n vier keer per week. Meditatie maakt me rustig en helpt me focussen. Want focussen is een dingetje: al die prikkels, al die afleiding… Na een meditatie gaan dingen meer vanzelf. Daarom heb ik in mijn boek ook een gedeelte gewijd aan meditatie. Na mijn zelfbedachte Easy Meditation kan ik de wereld weer aan.’

Heb jij een hoger doel met yoga?

‘Ik doe inderdaad heel bewust yoga. Ik geloof dat yoga je connectie met het universum zuiver en stromend houdt, dat is voor mij verlichting. Yoga helpt me om te aarden, bij mezelf te zijn en te ontspannen. En vanuit die ontspanning kun je je eigen prachtige leven creëren.’  

Beeld: Hanke Arkenbout, Styling: Mek Styling, Visagie: Mitzy Malu Mudde

Delen via:
28 februari 2019 | Laatst gewijzigd op 31 juli 2023

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief