In 6 stappen naar een zenvol leven

  • Leestijd: 6 minuten
  • Yoga by Happinez

In samenwerking met Iederal

In de hectiek van alledag vergeten we nogal eens te luisteren naar onze gevoelens en de stem van ons hart. Hoe kun je toch je aandacht naar je hart brengen en afstemmen op je innerlijke wijsheid? Fleur Baak is geluk- en bewustzijncoach en deelt een paar handvatten voor een zenvol leven.

‘Zen betekent letterlijk aandacht. Zen komt van het Chinese woord ‘chan’ dat concentratie betekent. Een moment van focus, het vinden en voelen van innerlijke rust en vrede. Eén zijn met wat je doet, wat je voelt, met wie je bent, helemaal in het hier en nu. Dit ene moment is alles wat er is.

Zen zijn en een zenvol leven betekent dat jij je in balans voelt in het leven. Geef jezelf de tijd om te groeien op het pad naar een zenvol leven. Experimenteer met vallen en opstaan en ontdek welke effecten het op jouw lichaam, geest en gemoedstoestand heeft. Ik nodig je uit om onderstaande oefeningen uit te proberen en te ervaren wat voor jou werkt.

1. Bewust

De eerste stap is bewust zijn van jouw hele lijf. Maak contact met interne lichaamsensaties en voel ze ook. Neem regelmatig de tijd om in het moment te zijn en bewust te voelen wat er in jou speelt. Uit je hoofd, in je lichaam naar je hart. Van denken naar voelen. Wat zijn jouw gevoelens, verlangens en dromen. Dit kan door middel van ademhalingsoefeningen, een lichaamsscan, reflectie of journaling.

Oefening
Neem elke dag 10 minuten de tijd om stil te zitten in een rustige omgeving. Sluit je ogen, adem diep in en uit, en breng de aandacht naar je hartgebied. Stel jezelf de vraag: Wat wil ik echt in het leven? Observeer welke gedachten en gevoelens vanuit je hart opkomen.

2. Vertragen

Stop met haasten, multitasken en alles snel doen. Probeer in plaats daarvan bewust langzaam te gaan en doe wat je doet met aandacht. Richt je focus op één ding, één taak, één persoon, op één hap. Zet een stap terug en neem de tijd om mindful te genieten van de ervaring, zodat je in het moment kunt opgaan en dingen bewust ervaart.

Oefening
Kies een alledaagse activiteit, zoals eten, douchen of wandelen, en doe het bewust langzamer dan normaal. Merk de details op, de smaken, texturen, geuren, geluiden en sensaties. Laat jezelf volledig opgaan in wat je doet.

3. Rust

Balans is geen staat van zijn, maar ruimte en stilte vinden te midden van veranderingen. Creëer daarom regelmatig momenten van stilte en tijd voor jezelf in je dagelijkse routine. Dit kan betekenen dat je ’s ochtends vroeger opstaat om in alle rust te mediteren of gewoon stil te zijn. Het kan ook door actieve meditatie, van wandelen in de natuur of een duursport waarbij je mindful beweegt en je kunt focussen op je ademhaling. Het gaat erom dat je bij jezelf naar binnen kijkt en jezelf de ruimte geeft om te luisteren naar wat er in jou opkomt.

Oefening
Voel hoe de lucht in en uit je lichaam stroomt. Merk op welke sensaties, emoties of gedachten er in je opkomen zonder er iets mee te doen. Blijf observeren zonder oordeel en laat alles als wolken in de lucht voorbijdrijven.

4. Dankbaarheid

Door dagelijks stil te staan bij de mooie en ‘gewone’ dingen, groot of klein, krijg je meer oog voor wat er wel goed gaat. Je leert om blij te zijn met wat er nu is, met wat je hebt en wie je bent. Door met herhaling en toewijding dankbaarheid te beoefenen, train je je geest om zich te richten op het goede. Zo kun je meer geluk en tevredenheid ervaren. En onthoud: je bent niet dankbaar omdat je gelukkig bent, maar gelukkig omdat je dankbaar bent.

Oefening
Begin de dag dankbaar. Bedenk elke ochtend als je net wakker wordt één ding in het leven waar je dankbaar voor bent.

5. Positief

Misschien is de grootste sleutel tot een zenvol leven wel het besef dat onbalans er ook bij hoort. Tegenslag en falen horen bij het leven. Niet alles lukt of gaat goed. We hebben niet overal invloed op of controle over. Waar wij zelf invloed op hebben, is ons denken en daarmee ons gevoel en handelen. Je kunt de situatie en de ander niet veranderen, wel hoe je ergens naar kijkt.

Waar je je op focust, gaat energie naartoe, zowel positief als negatief. Alles wat je aandacht geeft, groeit tenslotte. Door je te richten op het positieve zal dat bijdragen aan een plezierig, energiek en vooral zenvol leven.

Oefening
Leeg regelmatig je hoofd door je gedachten op te schrijven. Een vol hoofd zorgt voor stress en chaos, alles behalve een zen gevoel. Neem daarom de tijd om je hoofd leeg te maken, zodat je mentale ruimte vrijhoudt om te zijn. Zet een timer op vijf minuten en begin alles op te schrijven wat er in je hoofd opkomt.

6. Innerlijke kompas

Wees je bewust van je patronen en dynamieken. Kijk hierbij liefdevol naar jezelf en besef dat je de keuze hebt om er anders mee om te gaan. Kiezen waar je tijd, energie en geld aan besteedt is een uitdaging en al helemaal om deze in evenwicht te houden. Persoonlijke waarden kunnen een kompas zijn. Bijvoorbeeld vrijheid, liefde en geluk.

Jouw waarden geven je een richting en laten zien wie je werkelijk bent. Zodat je steeds meer voelt dat je jezelf kunt zijn. Als jouw hart dan een sprongetje maakt en je voelt je steeds lichter en krachtiger worden, dan weet je dat je weer op de juiste koers bent.

Oefening
Vraag jezelf eens af: Wat laat ik los? Wat past niet meer bij mij? En waar wil ik mijn aandacht op richten?

Jouw balans, jouw keuzes

Onthoud dat het een reis is en dat het tijd en inzet kost om vaker te doen wat je echt wilt. Jouw balans, jouw keuzes. Wees geduldig, mild en zorgzaam voor jezelf tijdens dit proces. Blijf luisteren naar je hart en innerlijke wijsheid, wees moedig om de stappen te zetten die nodig zijn om een zenvol leven te leiden. Op die manier kun je steeds meer voelen dat je jezelf kunt zijn en kom je op de juiste koers om jouw licht te laten stralen.’

Vind je het interessant om hier meer over te weten, hoe je kunt ontdekken wat écht belangrijk voor je is? Gun jezelf dan de 3-delige ontdekkingsreeks Leven in balans. Fleur Baak verzorgt deze ontdekkingsreeks in Den Haag op 4, 11 en 18 september, maar je bent ook welkom in Tilburg, Arnhem en Utrecht bij collega’s van Fleur.

Tijdens de reeks ga je met verschillende opdrachten en werkvormen aan de slag. Je gaat met de andere deelnemers (maximaal 12) in gesprek, reflecteert samen en leert van elkaar. Want hoewel het leven een persoonlijke zoektocht is, kun je elkaar wel inspireren en bemoedigen.

Leven in balans is een event dat wordt verzorgd door Iederal. Bij Iederal ontmoet je anderen en ontdek je samen waar het voor jou in het leven omdraait. Ontdek ook alle andere events van Iederal.

 

© Annelien Nijland

Delen via:
19 juli 2022 | Laatst gewijzigd op 9 augustus 2023

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief