Breng je keelchakra in balans

  • Leestijd: 5 minuten
  • Ingrid Melenberg

Puurheid en reinheid, daar gaat het over bij het keelchakra (Vishuddha chakra). Als dit energiecentrum in en rondom je keel in balans is, kun je zuiver denken, helder luisteren en De waarheid uiten.   

Als een leeuw

Spreken, zingen, fluisteren of brullen: al deze vormen van communicatie uit je via je keelchakra. Fysiek staat het keelchakra in verbinding met je stembanden, mond, gebit, keel, nekwervels en schildklier. In Simhasana (Leeuwhouding) activeer je het keelchakra. Ga zitten met je billen op je hielen. Breng je knieën uit elkaar en laat de grote tenen elkaar raken. Leun naar voren, plaats je handen tussen je knieën. Adem in door je neus. Open je mond en je ogen wijd, steek je tong ver naar buiten en adem krachtig uit met een ‘ha’-geluid. ‘Brul’ zo drie keer.

Verzachten

Essentiële oliën kunnen het keelchakra ondersteunen, zowel fysiek, door bijvoorbeeld slijm op te lossen of keelpijn te verzachten, als emotioneel en spiritueel, door helderheid te scheppen. Oliën als tea tree, blauwe kamille, gember, mirre, wierook en eucalyptus zijn fijn voor het keelchakra. Een veilige manier om ze te gebruiken is in een verdamper. Of maak een lekker mixje van geuren (opgelost in wat alcohol en aangevuld met water) in een verstuiver, voor tijdens je meditatie of schrijfsessie. Bijvoorbeeld salie, bergamot, kajeput, grapefruit, mirte en venkel. Of lavendel, pepermunt, geranium, rozemarijn en den. Met een druppel essentiële olie opgelost in wat vette plantenolie kun je zachtjes je nek masseren. 

Vishuddha Mudra

Dit handgebaar, dat het keelchakra in balans helpt te brengen, maak je door je vingers in elkaar te strengelen en de duimtoppen tegen elkaar te duwen. Breng je handen in deze positie voor je navel en chant de klank ‘ham’ gedurende enkele minuten. Deze klank hoort bij het keelchakra. De trillingen helpen om blokkades in de keel en op het gebied van communicatie los te trillen. Ook ‘aum’ chanten helpt, en sowieso zingen of neuriën – laat je maar horen. 

 

Krachtvoer

Blauw, de kleur die hoort bij het keelchakra, vind je in voeding terug in fruitsoorten als blauwe bessen, bosbessen, pruimen en muskaatdruiven. Voed je met blauw om af te stemmen op de energie van heldere communicatie. Dit kun je ook doen door blauwe kleding te dragen, de muur van je werkkamer helderblauw te schilderen of naar een stralend blauwe hemel te kijken.

Schrijf het van je af

Dagboekschrijven is een mooi middel om je te uiten. Soms kun je door emotie de woorden letterlijk niet uit je keel krijgen. Dan kan het opluchten dat je jouw mening of je gevoelens wel op papier kwijt kunt. In je journal kun je vrijuit spreken en eerlijk zijn tegen jezelf. Het helpt je ook om dingen op een rijtje te zetten, om na te denken over wat je eigenlijk voelt en
hoe je dat zorgvuldig onder woorden kunt brengen. Alles kun je aan het papier toevertrouwen. 

Mandala

Kristallen, dragers van energie, kunnen helpen de chakra’s in balans te brengen. Stenen die op het keelchakra werken zijn vaak blauw van kleur. Draag ze het liefst dicht bij je keel, aan een hangertje, of leg ze eens als een helende mandala op je lichaam wanneer je mediteert. 

Praten en luisteren

In de cultuur van de Native American indianen wordt de talking stick gebruikt tijdens bijeenkomsten van de stam. Degene die de stick vasthoudt, mag spreken. Hij of zij mag zijn of haar verhaal doen, zonder onderbroken te worden. En net zo lang als nodig is. Dit vraagt van de anderen het vermogen om te luisteren. Open, vanuit rust, zonder oordeel. Dit kun je als je keelchakra in balans is: niet alleen jouw waarheid uiten, maar ook werkelijk luisteren naar de waarheid van een ander, zonder die te willen veranderen of erop in te willen springen om je eigen verhaal te doen. Hoe meer je jezelf liefhebt zoals je
bent en naar jezelf kunt luisteren, hoe makkelijker dat gaat. 

Vloeiend

Vloeistoffen zijn belangrijk voor het keelchakra; je smeert letterlijk de keel en zorgt dat praten makkelijker gaat. Kokoswater is vanwege de verkoelende werking perfect voor een ‘oververhit’ keelchakra. De balans is dan doorgeschoten naar te veel of te luid praten, niet goed kunnen luisteren en je mening opdringen vanuit de angst zelf niet gehoord te worden. In de winter, als de keel wel wat warmte kan gebruiken, kun je het kokoswater ‘verwarmen’ met specerijen als verse gember en kaneel. Ook lekker zacht voor de keel: warm water met honing en citroen.

In de Schouderstand of Kaars (Sarvangasana) 

Met deze houding stimuleer je de schildklier, die is verbonden met het keelchakra. Doe ‘m liever niet bij nek-, schouder- of rugklachten, een hoge bloeddruk of migraine. Om de druk op je nek te verminderen, kun je een opgevouwen deken onder je schouders leggen. Ga liggen op je rug met je armen langs je lichaam. Til op een inademing je benen van de vloer en duw je heupen richting het plafond. Zet je handen in je onderrug, zo ver mogelijk richting de schouderbladen, om jezelf te ondersteunen. Strek je heupen en benen, laat het gewicht vooral op je schouders rusten en niet op je nek. Breng het borstbeen zo dicht mogelijk bij je kin. Je hoeft niet perfect kaarsrecht te staan. Adem zo 30 seconden tot 1 minuut rustig door, of langer, als je gevorderd bent. Kom voorzichtig weer uit de houding. 

 

Fotografie: Chantal Arnts
Styling: José Spaans
Model: Chayenne @It’s Me Model Management

Delen via:
1 december 2023

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief