Animal Flow: een speelse uitdaging

  • Leestijd: 5 minuten
  • Jessica van Zanten

Toe aan een nieuwe uitdaging? Stap van je yogamat af en ontdek het steeds populairder wordende Animal Flow. Met deze mix van yoga, gymnastiek en dierenbewegingen bevrijd je je ‘inner animal’. En dat geeft kracht, stevigheid en flexibiliteit.

Een burn-out kan soms tot bijzondere dingen leiden. De Amerikaanse personal trainer en coach Mike Fitch kampte na tien jaar in de fitnesswereld en steeds zware gewichten tillen, met vervelende terugkerende blessures. Hij raakte opgebrand en besloot nooit meer een gewicht aan te raken. Op zoek naar bewegingsmogelijkheden waarvoor je alleen je eigen lichaamsgewicht nodig hebt, verkende hij vormen als gymnastiek, parkour, work-outs aan de barre en zelfs breakdance.

Dierenbewegingen

Fitch zag dat er bij deze voor hem nieuwe disciplines veel bewegingen op handen en voeten worden gemaakt die op de beweegpatronen van dieren zijn geïnspireerd. Hij leerde dat dierenbewegingen al duizenden jaren worden gebruikt om de gezondheid en conditie van mensen te verbeteren. “Ik zag mijn lichaam veranderen en voelde me beter dan ooit tevoren door alleen mijn lichaam en de zwaartekracht te gebruiken,” aldus Mike in een interview. Dit gevoel wilde hij graag delen met anderen. Hij ontwikkelde een nieuwe bewegingsvorm en zo werd in 2013 Animal Flow geboren: een mix van yoga, gymnastiek, mobiliteitsoefeningen en ‘dierlijke’ bewegingen.

Uit je hoofd, in je lichaam

Doe je bij yoga je houdingen binnen de veilige ruimte van je mat, bij Animal Yoga gebruik je de hele ruimte. Yogadocent Viola de Wildt geeft wekelijks lessen Animal Yoga bij Yoga Moves in Utrecht. Viola: “Bij yoga sta je met je voeten op de grond op een vaste plek en zijn de oefeningen veelal verticaal. Dat voelt centrerend en aardend, maar bij Animal Yoga is dat effect nog veel groter. De oefeningen bij Animal Yoga zijn veelal in diagonalen. Je gebruikt niet alleen je voeten om op te staan, maar ook je handen en de oefeningen zijn daardoor dicht bij de grond. Omdat je hele lichaam meedoet, maak je nog meer verbinding met jezelf dan bij yoga. Je gaat uit je hoofd en ín je lichaam.”

Ga op ontdekkingstocht

Al doet de naam anders vermoeden: dierengeluiden worden er volgens Viola bij Animal Flow niet gemaakt. “Dat denken mensen nog weleens, ha ha. Maar het draait erom, zoals Mike Fitch zegt, ‘je innerlijke dier te ontdekken’. Als mensen zitten we ontzettend veel op een dag. We lopen en sporten ook wel, maar we kunnen nog zoveel meer. We kunnen onder andere kruipen, klimmen en springen. Kijk naar kinderen en hoe zij leren lopen. Ga op ontdekkingstocht.”

De positieve effecten

Het voordeel van het ontdekken van je innerlijke dier – en misschien wel van het kind in je – is dat je met deze work-out veel spiergroepen gebruikt en daardoor snel spiermassa en kracht opbouwt. Doordat de oefeningen in verschillende richtingen gaan en je diverse soorten bewegingen maakt, word je ook flexibeler en verbeter je je mobiliteit. De oefeningen op handen en voeten zijn goed om je stabiliteit en balans te verbeteren. En door de focus op vloeiende bewegingen en de coördinatie van je lichaamsdelen kan ook je lichaamsbewustzijn worden vergroot. Zoals alle sporten is Animal Flow Yoga goed voor je hart en bloedvaten, verlaagt het stress en kan het helpen om af te vallen. Als dat laatste je doel is: met een uur Animal Flow Yoga kun je tussen de 500 en 700 kilocalorieën verbranden.

Weten waar je heen wilt

Voor Viola waren de effecten van Animal Flow opvallend. “Ik doe al twintig jaar aan yoga en weet daardoor goed hoeveel ruimte er in mijn lichaam zit, hoeveel kracht ik heb en hoe flexibel ik ben. Door Animal Flow kreeg ik nog meer kracht en mobiliteit. Het is een practice waarbij je je core versterkt en ik merk dat ik daardoor nu ook bij yoga langer in een houding kan staan en makkelijker transities kan maken. Op een dieper niveau, vanuit mijn centrum, weet ik veel beter waar ik heen wil in mijn leven. Ik kan duidelijker ‘ja’ of ‘nee’ tegen iets zeggen. Ik voel me heel stevig.”

Betere coördinatie

En Viola merkte nog een bijzonder effect. “Ik was altijd ontzettend slecht in het vinden van de weg. Ook haalde ik regelmatig rechts en links door elkaar. Sinds ik Animal Flow beoefen, heb ik een veel betere coördinatie en kan ik dingen beter onthouden. Het is net als bij het leren van een nieuwe taal: je brein legt nieuwe verbindingen aan. Ik denk echt dat er door de diagonalen die ik maak met Animal Flow nieuwe patronen in mijn hersenen zijn aangelegd waardoor ik ook letterlijk beter de weg kan vinden.”

Goed gevoel

Die diagonalen zijn in het begin even wennen. Viola: “Daar moet je in het begin echt bij nadenken, maar na een paar keer oefenen is het vooral een kwestie van loslaten en voelen waartoe je lichaam in staat is. Als je vaker oefent dan kom je écht bij jezelf en is het een heel grondende en meditatieve practice.”

Animal Flow uitproberen?

Dat kan onder andere hier:

* Yoga Moves in Utrecht, Viola de Wildt (@holisticviola) geeft hier les en regelmatig workshops

* Flow Motions in Breda

* Monkey Movement in Soest

Thuis aan de slag?

* Op YouTube zijn diverse tutorials voor beginners te vinden, onder anderen van Mike Fitch, de bedenker van Animal Flow. Daarnaast kun je een online lesabonnement nemen via www.animalflow.com
* The Conscious Club in Amsterdam biedt ook een online cursus voor beginners.

*Dit artikel kom uit Yoga #1 2024 en is ingekort voor online. Meer lezen? Word dan nu voor een jaar lid en ontvang vier keer per jaar het magazine cadeau.

Delen via:
9 juli 2024

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief