nietgratis
Mediteren tijdens lastige momenten

Mediteren tijdens lastige momenten

1.042 weergaven
Bewaar als favoriet

In deze les ‘Mediteren tijdens lastige momenten’ legt Fidessa Docters van Leeuwen je stap voor stap uit hoe je in je eigen kracht kunt blijven als je in een moeilijke situatie, zoals bijvoorbeeld een ruzie, terechtkomt. In een paar eenvoudige stappen leer je hoe je rust en kracht kunt vinden op momenten dat je je machteloos, boos of verdrietig voelt.

Over mediteren tijdens lastige momenten

Fidessa noemt deze meditatie voor lastige momenten de “OOPS meditatie”. Deze meditatie maakt je alert in lastige situaties. OOPS staat voor: Opmerken, Observeren, Pauze en Stilte. Pas je die vier stappen toe als je bijvoorbeeld ruzie hebt met iemand, dan word je je beter gewaar van de situatie, blijf je dichterbij jezelf en kun je voorkomen dat je in je woede of onmacht de verkeerde dingen zegt.

Mediteren met je ogen open

In haar boek Mediteren met je ogen open omschrijft ze uitgebreid hoe deze meditatie voor lastige momenten werkt. Zie het als een klein geheugensteuntje, een truc die je helpt je onmachtige gevoelens in bedwang te houden en rustig te blijven op momenten dat je het zwaar hebt. Tijdens het Opmerken kijk je naar wat er gebeurt en probeer je alleen maar dat te doen. Je voelt woede of verdriet, maar jij bént niet die woede of verdriet. Tijdens het Observeren kijk je dieper naar wat er in jou en buiten jou gebeurt: iemand schreeuwt misschien, of zegt kwetsende dingen tegen je. Je observeert het zonder er verder iets mee te doen. Dan komt de fase van Pauzeren: je neemt afstand van de situatie om rust in te lassen. Je hoeft het probleem niet meteen op te lossen, dat kan altijd nog, als je weer helder kunt denken. En tot slot laat je de Stilte toe. De stilte van waaruit nieuwe oplossingen kunnen ontstaan.

Over Fidessa

Fidessa Docters van Leeuwen (1971) schrijft, dicht, maakt kunst en is meditatiedocent. De OOPS meditatie omschreef ze in haar boek Mediteren met je ogen open. Voor Yoga by Happinez schreef ze meerdere verhalen, waaronder het verhaal over de Amrit Vela meditatie in Yoga by Happinez editie 4 – 2021.

Meer lezen over meditatie? Klik hier.

3 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief